Aralık, 2024

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaÇocuk Hastalıkları (Pediatri)Madeni Para Yutmak Zararlı mı?

Madeni Para Yutmak Zararlı mı?

Makale Düzeyi:  1 / 10
Düzey Filtrele: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10?

Çocukların ve bebeklerin yabancı cisim yutması ne yazık ki sık karşılaşılan bir durumdur. Çocuklar tarafından en sık yutulan cisim ise madeni paralardır. Madeni paralar küçük boylarda ve yuvarlak şekilde olduğu için kolaylıkla ağızdan yemek borusuna kayar. Evde çocukların bu paraları kolay bulması da vakaların sayılarını artırmaktadır.

Ebeveynler çocuklarının etrafı ve dünyayı tanımak için meraklı olmalarından hoşnut olsa da bazı durumlar haklı olarak onları paniğe sürükler. Yabancı cisim yutma olayı daha çok 6 aylık 4 yaş arası çocuklarda görülür. Madeni paranın yanı sıra oyuncak parçası, küçük taş, kabuklu yemişler gibi birçok küçük cismi yutabilirler.

Ayakta Direkt Batın Grafisi (ADBG) ve Madeni Para Görüntüsü

Çocuklar madeni para ya da diğer yabancı cisimleri yuttuğu zaman çok korkuyoruz ancak çoğu zaman bu cisimler kolaylıkla çıkabiliyor. Endişe etmenize gerek yok demiyoruz tabi ki ama panik yapmadan müdahale etmenizi tavsiye ediyoruz. Yutulan madeni para eğer mideye ulaşmışsa, küçük boyda olduğu için bağırsaklardan da geçerek dışkıyla atılabiliyor.

Çocuğunuz Madeni Para Yuttuğunda Ne Yapmalısınız?

Çocuğunuzun yuttuğu madeni para nefes borusunu tıkarsa durum ciddidir. Nefes alması zorlaşacaktır. Eğer nefes borusunu tamamen tıkarsa hemen müdahale etmelisiniz. Çocuğun nefes alamadığını ve morarmaya başladığını gördüğüz an ayaklarında tutup baş aşağı sallamalı ve sırtına kuvvetli şekilde vurmalısınız. Büyük çocuklarda ise dizlerinize yatırıp başını sallandırarak sırtına vurmalısınız. Bu konuyla ilgili daha geniş ve detaylı acil yardı bilgisi için bkz.:

Çocuklarda Yabancı Cisim Yutma ve Acil Müdahale

Aynı anda 112 acil servis de aranmalıdır. Bazı durumlarda ise madeni para yemek borusunu tıkamaktadır. Bu durumda da yemek yerken yutma zorluğu yaşar ve ağzından salya akar. Her iki durumda da mutlaka doktora başvurmalısınız. Çocuğunuzun madeni para yuttuğunu gördüyseniz ya da eminseniz ancak herhangi bir belirti yoksa siz yine de doktora gitmelisiniz ve öner almalısınız. Eğer yurtarken gördüyseniz sakın çıkarmak için parmağınızla müdahalede bulunmayın. Daha derine itebilirsiniz ya da nefes borusunu tıkamasına neden olabilirsiniz. Madeni para mideye ulaşmış olabilir, büyük ihtimalle çocuğunuz dışkı ile çıkaracaktır ama bir doktorun sizi yönlendirmesi daha sağlıklı olacaktır. Bazı aileler bu durumda çocuklara ishal yapıcı ilaçlar veriyor, bu yolları denemeyin. Yukarıdaki her üç durumda da doktorlar gereken muayeneyi yapıp röntgen çekerek durumu tespit edecektir.

Basit Önlemler Hayat Kurtarır!

Çocuğunuzun madeni para yutmasını engellemek için ev içerisinde önemlerinizi almalısınız. Bahsettiğimiz durumları hiçbirimiz yaşamak istemeyiz. Çocuklarımızın sorumlulukları bizlere ait. Evin içerisinde cüzdanınızı, çantanızı bırakmayın. Çocukların ulaşamayacağı yerlere kaldırın. Sadece madeni paralar da değil diğer küçük cisimler de çocuklarınız için tehlikeli olabiliyor. Pil, lego parçası, iğne, düğme, kürdan gibi cisimleri ortalıkta bırakmayın. Çocuklarınız küçük parça oyuncakları sadece sizin gözetiminizde oynamalı. Özellikle 3 yaşına kadar olan çocuklara oynamaları için küçük parçalı oyuncakları (lego gibi) vermemelisiniz. Kuruyemiş gibi küçük ve sert parçalı yiyecekleri yerken tabağınızı ortada bırakmamalısınız. Çocuğunuzun kıyafetlerindeki düğmeleri sağlamlaştırmalısınız. Bunun gibi birçok basit önlemle çocuğunuzun sağlığını koruyabilirsiniz.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İleri Yaşlarda Ortaya Çıkan Göz Hastalıkları ve Tedavileri

Yaşlandıkça bedenlerimiz sayısız değişikliğe uğrar. Bu süreçte görme sorunları, günlük yaşamı etkileyecek kadar önemli hale gelene kadar sıklıkla fark edilmeden yavaş yavaş ortaya çıkabilir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...