Daha kapsamlı ve teknik anlatım için bkz: https://www.hepsaglik.net/losemi-nedir-losemi-tedavisi-ve-losemi-tedavisi/
Lösemi Hastalığı
Lösemi, kan hücrelerinin üretildiği kemik iliğinde bulunan ve lenf bezlerinde bulunan Kök Hücrelerin kanservari kontrolsüz üremesi sonucu kandaki akyuvarların aşırı artması ile kendini gösteren hastalık grubudur.
Lösemi Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Kronik lösemilerde genelde halsizlik, kilo kaybı, dalak karaciğer gibi organlarının büyümüş olması belirtilerdendir. Akut lösemi olan hastalarda kansızlık görülmektedir. Kan pulcuklarının azalmasını sonucu olarak ise kanamalar görülebilmektedir. Deride çürümeler ya da kan oturmaları görülebilir. Diş etlerinin ya da burun kanamaları da görülebilmektedir. Bağışıklık sisteminin çökmesi sonucu olarak kolay mikrop kapmalarla kolay zatürelerle kendini gösterebilir. Yani akut lösemi hastalığı genelde 2-3 hafta içinde başlar ve bu belirtileri gösterir. Fazla radyasyona maruz kalanların da risk grubunda olduğu söylenebilir. Bu belirtilerin kendini göstermesi takiben bir hekime başvurulması önerilmektedir.
Lösemi Hastalığının Tedavisi
Akut lösemi hastalarını hastaneye yatırıldıktan sonra hastalığı düzeltmek için bir tedavi uygulanır. Bu tedavide indüksiyon tedavi denir. İki tip lösemide de ilaçlar farklı olsa da bu tedavi ile öncelikle hastalıktan kurtuluncaya çalışılır. Bu tedavi ile hastalık ortadan kalkmasının ardından en az 3 tercihen 4 kere yüksek dozda Kemoterapi ile hastalığın nüksetmesinin önüne geçilmektedir ve hastalık sonlandırılabilir. Bu tedavinin amacı ise hastalığın yok olmasının pekiştirmektedir. Buna bağlı olarak pekiştirme tedavisi de farklı olarak uygulanmaktadır.