Eylül, 2024

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaAcil Müdahale ve İlk YardımKöpek Isırmasında ne yapılır?

Köpek Isırmasında ne yapılır?

Köpek Isırması Durumunda Ne Yapmalıyız?

Son yıllarda artan köpek ısırmaları konusunda hepimizin bilinçlenmesi gerekiyor. Her köpek ısırmasının hayati tehlikesi yoktur ancak kuduz ihtimalinin olması bizim de tedbirler almamızı gerektiriyor. Bu yazımızda sizleri bilinçlendirmek amacıyla köpek ısırmasında neler yapılması gerektiğini anlatacağız.

Köpek ısırmasında en büyük tehlike ısıran köpeğin kuduz hastası olmasıdır. Köpeğin bir sahibi varsa ve aşıları düzenli yapılmışsa herhangi bir tehlikesi yoktur. Ancak sahibi olmayan, başı boş gezen bir köpek tarafından ısırılmış isek acilen önlem alınmalıdır. Çünkü kuduz hastalığının henüz bilinen bir tedavisi yok. Alacağımız önlemler ise aşı ve serumdur.

Köpek Isırmasında İlk Yardım Nasıl Olur?

Bir köpek tarafından ısırıldığımızda sadece kuduz hastalığı ihtimalini düşünmemeliyiz. Sahibi bilinen ve aşıları düzenli yapılan bir köpek ısırığı da ciddi yaralanmalara neden olabilir. Eğer ısırılan bölgede yüzeysel bir yaralanma varsa öncelikle su ve sabunla o bölgeyi temizlemeliyiz. Daha sonrasında oksijeli su ya da alkol ile pansuman yapmalıyız. Antibiyotikli bir krem sürerek yaralı bölgeyi kapatabiliriz.

Kuduz hastalığına neden olan virüs zarflı bir virüs olduğu için sabun ile yıkama etkeni etkisiz hale getirmek için son derece önemlidir. Bu açıdan acil yardımın ilk basamağı sabun ve suyla yarayı bolca yıkamaktır.

Köpek ısırığı derin ve kanamalı bir yara oluşturdu ise ilk olarak sakin kalmaya çalışın. Isırık, baş ya da boyun bölgesi gibi çok fazla kan kaybettirecek bir yerde değilse yaranın kanamasına biraz izin verin. Daha sonra havlu ya da bez yardımı ile yaraya baskı uygulayın ve kanamamızı durdurmaya çalışın. Kanama durduktan sonra su ve sabunla yaralı bölgeyi temizleyin. Açık yaralara oksijenli su ya da alkol asla kullanmamalısınız. Yaranın iyileşmesini yavaşlatacaktır. Eğer ki boyun bölgenizden yaralandıysanız ve çok fazla kan kaybediyorsanız, yaranın üzerine baskı uygulayıp kan kaybını yavaşlatmaya çalışın ve hemen 112 acil servisi arayın.

Isıran Köpeğin Sahibi Var mı?

Kendi köpeğiniz tarafından ya da tanıdığınız bir kişin köpeği tarafından ısırıldığınızda kuduz hastalığı için endişe etmenize gerek yok. Kendi köpeğinizin aşılarını düzenli yaptırmışsınızdır. Tanıdığınız kişinin köpeğinin de aşı karnesini isteyin ve aşılarının tam yaptırıldığına emin olun. Gerekirse köpeğin veteriner hekimi ile görüşün. Eğer sahibini bilmediğiniz ya da bir sokak köpeği tarafından ısırılmışsanız, köpeği gözetim altına almalısınız. Acilen de uzman bir doktora başvurmalısınız. Durumunuza doktorunuz karar verecektir ve gerekiyorsa kuduz aşısı ve tetanoz aşısı uygulayacaktır.

Isıran köpeği gözetim altına aldığınızda kuduz şüphesi var ise insanlarla temas etmemesi gereklidir. 12 günün sonunda köpek kudurmaz ya da hayatını kaybetmez ise kuduz değildir. Hayvan kudurmuş, kaybolmuş veya ölmüş ise derhal hastaneye başvurup aşılanmaya başlanmalıdır. Kuduz aşısı ısırılmanın olduğu ilk gün başlar, 3. gün ve 7. gün, 14. gün ve 28. günlerde yapılır.

Diğer taraftan köpek ısırıklarında tetanoz aşısı da yapılmalıdır. Teorik olarak tetanoz hastalığı kapmak mümkündür. Bu bağlamda köpek ısırıklarında tetanoz aşısını sorgulamak önemlidir. Eğer kişi son 5 yıl içerisinde tetanoz aşısı yaptırmadı ise aşılanmalıdır.

Köpek ısırıklarında kuduz şüphesi dikkate alınmalıdır. Çok az sayıda insan kuduz hastalığından kurtulmuştur. Kuduz şüphesi yaşıyorsanız ya da kuduz olduğunu düşündüğünüz bir köpek gördüyseniz mutlaka polise ve ilgili sağlık kuruluşlarına haber vermelisiniz.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Ortodontist Nasıl Seçilir?

Ortodonti, dişlerin ve çenelerin düzgün hizalandığı ve uyumlu bir yapıya sahip olduğu bir diş hekimliği dalıdır. Bu alanda uzmanlaşmış olan diş hekimlerine ortodontist denir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...