Mart, 2025

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...

Kızamık Hastalığı (Rubeola)

Makale Düzeyi:  6 / 10
Düzey Filtrele: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10?

Kızamık Nedir?

 

Kızamık bir Paramyxoviridae ailesinden virüs nedeniyle ortaya çıkan, Rubeola veya Measles olarak da bilinen bir tür solunum yolları hastalığıdır. Hayati tehlike oluşturan komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Kızamık diğer çocukluk dönemi döküntü/ateş hastalıkları arasında en dikkat edilmesi gerekenlerin başında gelir.

Kızamık bulaşıcıdır; ancak kızamık, kızamıkçık, kabakulak karma aşısı (KKK aşısı) bunu önleyebilir. Tüm çocukların ve bazı yetişkinlerin bu aşıyı vurulmaları önerilmektedir.

Kızamığın İlk semptomları

 

Hastada öncelikle öksürük, burun akıntısı, ateş ve gözlerde kızarma görülür. Birkaç gün içerisinde yüzde kırmızı döküntüler başlar ve vücudun diğer kısımlarına yayılır. Bu belirtileri gördüğünüz anda doktora başvurunuz.

kızamık

Muhtemel Kızamık komplikasyonları Nelerdir?

 

Kızamık sonucunda işitme kaybına yol açabilecek iç kulak enfeksiyonları (otitis media) ve ishal görülebilir. Pnömoni (Zatürre), kızamık hastalığında en önemli ölüm nedenlerindendir.

Zatürre , beyinde ödem, sinüzit ve yumuşak doku tutulumları diğer potansiyel komplikasyonlar arasındadır. Amerikan Hastalıkları Kontrol Etme – Önleme Merkezi (CDC) tahminlerine göre kızamık sonucu ölüm vakaları her 1000 kızamık hastasından 1 veya 2’sinde görülmektedir.

Kızamık Nasıl Bulaşır?

 

Kızamığa karşı bağışıklığınız yoksa kızamık hastasıyla birlikte bulunmanız hastalığın bulaşmasına yol açabilir. Zira kızamık virüsü oldukça kolay yayılmaktadır.

Kızamık hastasının öksürmesi veya hapşırması kızamık virüsünün kolaylıkla havaya karışmasına neden olur. Diğer kişilerin bu havayı solumasıyla virüs bulaşır. Kızamık hastalarında cilt döküntüsünün başlamasından 4 gün öncesi ile 4 gün sonrası arasındaki süre içerisinde virüsün başkasına bulaşma olasılığı yüksektir. Virüs havada 2 saat süreyle yaşayabilir. Ayrıca virüsün bulaştığı bir yüzeye dokuntuktan sonra ağzınıza, burnunuza veya gözlerinize dokunmanız virüsün bulaşmasına neden olur.

Kızamık virüsü çok kolay bulaştığından, virüse karşı bağışıklığı olmayıp virüse maruz kalan kişilerin %90’ına bulaşmaktadır.

Kızamık Nasıl Önlenir?

 

Oldukça basit: Aşı olarak.

İki doz karma aşı yapılması gerekir. Çocuklar genellikle bu aşıyı 12 aylık olduklarında ilk doz, ana sınıfına başlamadan önce ikinci doz olarak alırlar.

Amerikan Hastalıkları Kontrol Etme ve Önleme Merkezi web sitesinde bu karma aşının oldukça etkili olduğu belirtilmiş ve tek bir dozun hastalığın önlenmesine karşı %93, iki dozun %97 bağışıklık kazandırdığını ifade etmiştir.

kızamık aşısı
Kızamık Aşınması Korunmada Son Derece Önemlidir

Yetişkinlerin Karma Aşı Yaptırması Gerekir mi?

 

Çocukken iki doz aşı yaptırıldıysa bu dozlar yaşam boyu koruma sağlayacaktır. İlave aşı yapılmasına gerek yoktur.

Ancak çocuklukta aşı yaptırmayanların hemen yaptırması önerilir. Genel olarak 1956 yılı ve sonrasında doğan 18 yaş ve üstü tüm bireylerin en az bir doz karma aşı yaptırması gerekmektedir.

Hamile kadınlar doğum yapana kadar aşı olmamalıdır. Aşının içeriğindeki maddelere alerjik olan kişilerin de bu aşıyı yaptırmaması gerekir.

Aşı olmayıp virüsü kaptığını düşünenler aşı vurulabilir mi?

 

Evet. Ancak aşının etkili olması için virüsün alındığı andan itibaren 72 saat içerisinde yapılması gerekmektedir.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İleri Yaşlarda Ortaya Çıkan Göz Hastalıkları ve Tedavileri

Yaşlandıkça bedenlerimiz sayısız değişikliğe uğrar. Bu süreçte görme sorunları, günlük yaşamı etkileyecek kadar önemli hale gelene kadar sıklıkla fark edilmeden yavaş yavaş ortaya çıkabilir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...