Ocak, 2025

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaGenel SağlıkKas Spazmı İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

Kas Spazmı İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

Kas Türleri Nelerdir?

Kaslar vücudun hareket etmesini sağlayan kompleks yapılardır. Vücutta üç tür kas bulunur:

  • Kalpte kan pompalayan kaslar (kardiyak kaslar)
  • Vücudun kol, bacaklar, boyun, sırt ve yüz gibi dış parçalarının hareketini sağlayan iskelet kasları,
  • Vücuttaki içi boş organların kısımlarını hareket ettiren yumuşak kaslar. Örneğin özofagus, mide ve bağırsak kasları, geniş arterlerdeki kaslar, uterustaki kaslar.

Kas spazmları vücuttaki farklı kasları etkileyerek çeşitli semptomlar ortaya çıkabilir ve kendini farklı şekillerde gösterebilir.

İskelet kaslarında görülen spazmlar en yaygın kas spazmı türleridir ve çoğunlukla yetersiz sıvı tüketimi ve elektrolit anormallikleri nedeniyle ortaya çıkar. Bu spazmlar aniden ortaya çıkar, şiddetli acı hissettirir ve genellikle kısa sürer. Kas üzerine hafifçe masaj yapılması halinde çoğunlukla rahatlama sağlanır.

Kas spazmları çok şiddetli ağrı veriyorsa, giderilemiyorsa ve tekrar tekrar ortaya çıkıyorsa, bunun arkasında yatan sebeplerin ortaya konması için mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır.

İçi boş organların duvarlarındaki yumuşak kaslarda da ağrılı spazm görülebilir. Bu spazmlar genellikle kolik türdendir, yani gelip geçicidir. Adet sancıları, ishal sancıları, safra kesesi sancıları ve böbrek taşı sancıları buna örnek olarak gösterilebilir.

Beyindeki sinyalleri iletmeye yardımcı olan kimyasallarda görülen anormalliklerin sonucunda ortaya çıkan kas spazmlarına distoni denir. Tortikoli ve blefarospazm buna örnek olarak gösterilebilir. Nörotransmitter düzeylerini normale çekmeye yardımcı olmak için ilaç tedavisi ve etkilenen kası felce uğratarak spazmı hafifleten botoks enjeksiyonları yapılabilir.

Kas Spazmlarının Nedenleri Nelerdir?

Kaz spazmlarının nedenleri spazmın görüldüğü kas ve vücudun içinde bulunduğu çevreye göre değişir.

Belirli bir kas çok fazla kullanıldığında ve yorulduğunda, çok fazla gerildiğinde veya uzun süre aynı pozisyonda tutulduğunda kas spazmı oluşabilir. Bu durumlarda kas hücrelerinin enerji ve sıvısı tükenir ve hiperegzitabl durumuna gelir. Kas spazmı kasın belirli bir kısmında görülebileceği gibi bütününü de kapsayabilir.

İskelet kaslarındaki spazmın bir nedeni olan aşırı kas kullanımı genellikle sıcak ortamlarda ağır egzersizler yapan sporcularda görülür. Ayrıca inşaat işçileri gibi aşırı sıcakta çalışan kişilerde de ortaya çıkabilir. Genellikle spazmlar işin yapılması sırasında çalıştırılan büyük kaslarda görülür.

Alışkın olunmayan faaliyetler de spazmlara neden olabilir (örneğin yenice spora başlama). Ayrıca uzun süre yazı yazan kişilerde el ve parmak kaslarının yorulmasına bağlı olarak kramplar oluşabilir.

Yetersiz sıvı tüketimi ve elektrolit tükenmesinin kas spazmına ve kramplara yol açtığı düşünülmektedir. Kaslarda organize kasılmaların gerçekleşmesinde rol oynayan proteinlerin gelişmesi için yeterli su, glükoz, sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gereklidir.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İleri Yaşlarda Ortaya Çıkan Göz Hastalıkları ve Tedavileri

Yaşlandıkça bedenlerimiz sayısız değişikliğe uğrar. Bu süreçte görme sorunları, günlük yaşamı etkileyecek kadar önemli hale gelene kadar sıklıkla fark edilmeden yavaş yavaş ortaya çıkabilir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...