Ocak, 2025

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaAğız ve Diş SağlığıKanal Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır?

Kanal Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır?

Makale Düzeyi:  1 / 10
Düzey Filtrele: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10?

Kanal Tedavisi

İnsan sindiriminin başladığı nokta olan ağız sağlığı tüm vücudu etkilediğinden dolayı oldukça büyük önem taşımaktadır. Ağız sağlığının büyük bir kısmını ise diş sağlığı oluşturmaktadır. Diş sağlığına dikkat etmek oldukça önemli olmakla birlikte bazı durumlarda dişin çürümesi önlenememekte ve bu sebeple kanal tedavisi gerekebilmektedir.

Kanal Tedavisi Nedir?

Ağız ve diş sağlığının en önemli parçası doğal dişleri mümkün olduğu kadar ağızda tutmaktan geçmektedir. Bu sebeple diş çürümesi ilerleyen durumlarda onu sökmek yerine tedavi yöntemlerine gidilir bu yöntemlerden bir tanesi de kanal tedavisi yöntemidir.

Kanal tedavisinde, kendini tedavi edemeyecek duruma gelen hasarlı dişe uygulanmaktadır. Dişin bu derece fazla hasar görmesine genel olarak kırık dişler veya derin çürüklerde oluşan bakteriler sebep olmaktadır.

Kanal Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?

 

kanal tedavisi nasıl yapılır?

Kanal tedavisine başlanmadan önce hastanın acı ve ağrı çekmesini önlemek için dişe ve ağız içine anestezi yapılması gerekmektedir. Ardından diş çürüğü dikkatlice temizlenir ve dişin özüne ulaşılır. Diş özünde bulunan hasta ve yumuşak doku dişten ayrılır ve dişte bulunan sinirler ve doku artıkları tamamen temizlenir.

Diş tamamen iyileşene kadar geçici dolgu ile kapatılır ve bir sonraki seansa kadar geçici dolgu dişte kalır. Dişteki iltihaplar iyileşince veya iltihap üremesi durunca dişin ve kanalların içerisi özel bir dolgu malzemesi ile köklerin ucuna kadar doldurulur. Kalıcı olarak yapılan bu dolgu sağlam olması açısından porselen dolgu veya kuron kaplama malzemesi ile yapılmaktadır.

Kanal Tedavisi Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Geçici veya kalıcı dolgu yapılmasının ardından 7 gün ila 10 gün arasında dişte ağrı veya sızı hissedilebilmektedir. Bu gibi ağrılar hafif bir ağrı kesici ile geçebilecek ağrılardır. Bu ağrının oluşma sebebi diş özünün (pulpa) çürüğün temizlenme işlemi sırasında uygulanmış olan kuvvete verdiği tepkidir.

Kanal tedavisi esnasında vurulan anestezi tüm ağız içerisinin ve dişlerin uyuşmasına sebep olabilmektedir. Anestezi etkisi tamamen geçmeden bir şeylerin yenmesi yanlışlıkla ağız içerisinde yaralar oluşmasına sebep olabilmektedir. Bu sebeple anestezi etkisi geçmeden yiyeceklerden uzak durmak gerekmektedir.

Kanal tedavisi bazı durumlarda birkaç seans sürebilmektedir. Böyle durumlarda kalıcı dolgu konulana kadar dişte geçici dolgu bulunur. Geçici dolgu darbeye karşı kalıcı dolgu kadar dayanıklı olmadığından dolayı seanslar arasında sert besinlerden uzak durulmalıdır.

Seanslar arasında dişte iltihap oluşması gibi bazı komplikasyonlar olabilmektedir. Bu komplikasyonlar normal sayılmakla birlikte şişliğin artması veya uzun sürmesi mutlaka doktora bilgi verilmelidir.

Kanal tedavisi sırasında dişlerin sinirleri alındığından dolayı dişteki esneklik azalır. Esnekliğin azalması da dişin çabuk kırılabilmesi riskini meydana getirmektedir. Bu sebeple kanal tedavisi yapılan dişin olduğu taraf ile sert yiyeceklerden mümkün olduğu kadar kaçınmak gereklidir.

Kanal Tedavisi Uygulanmazsa Ne Olur?

Kanal tedavisi dişin yüzeyinde oluşan ve kendini tedavi edemeyen durumlarda son çare olarak kullanılan bir tedavi yöntemidir. Kanal tedavisi uygulanmadığı takdirde dişte bulunan enfeksiyon kök ucunda yer alan dokulara ulaşır. Bu iltihap dişi çevreleyen çene kemiğine de yayılabilir ve çene kemiğinin iltihaptan aşınmasına sebep olabilir. Ağrı ve şişliğin de etkileyeceği diş bir süre sonra kurtarılamaz hale gelebilir.

Kanal Tedavisi Uygulanmış Dişin Ömrü Ne Kadar Olur?

Ağız ve diş sağlığına dikkat edilir ve dişin yeniden çürümesi önlenir ise kanal tedavisi yapılan bir diş bir ömür boyu çekilmeden ağızda durabilmektedir. Düzenli olarak yapılan diş doktoru kontrolleri sayesinde enfeksiyon başladığı gibi tespit edilebilir ve bu konuda önlem alınarak dişin kaybedilmemesi sağlanabilmektedir.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İleri Yaşlarda Ortaya Çıkan Göz Hastalıkları ve Tedavileri

Yaşlandıkça bedenlerimiz sayısız değişikliğe uğrar. Bu süreçte görme sorunları, günlük yaşamı etkileyecek kadar önemli hale gelene kadar sıklıkla fark edilmeden yavaş yavaş ortaya çıkabilir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...