Kalp Krizi
Kalbin koroner arterlerinde meydana gelen genellikle koroner arterlerde meydana gelen bir tıkanıklık sonucunda kalp kasının ilgili olan bölümünün yeteri kadar oksijen alamaması sonucunda yaşanan yetersizlik sonucunda şiddetli bir göğüs ağrısı ile kendisini gösteren patolojik duruma kalp krizi adı verilmektedir. Dünya genelinde başta gelen ölüm sebepleri arasında yer almaktadır.
Kalp krizi en önemli sebepleri arasında ise yukarıda da belirttiğimiz gibi koroner damar tıkanıklığıdır ve koroner damar tıkanıklığının ise en önemli sebebi damarların içinde yağ birikintilerinin oluşmasıdır. Sigara kullanan ve kolesterolü yüksek olan kişilerde bu birikintiler zaman içerisinde gittikçe büyür ve koroner damarı tamamen tıkarlar. Böylece kalp yeteri kadar oksijen alamaz ve kalp krizi meydana gelir. Koroner arter hastalığı genellikle hiçbir belirti vermemektedir. Hastalığın şiddetine göre bazı belirtiler görülebilmektedir. Hastalık ilerledikçe kalbin beslenmesi giderek azalır ve kalbe yeteri kadar kan gitmez. Bu durumda şiddetli göğüs ağrılarına sebep olur. Bu ağrı sol kola hatta çeneye kadar yayılabilir ve kimi zaman kolda uyuşma hissine sebep olabilir. Bunların dışında koroner arter hastaları fiziksel aktivite sırasında tanımlayamadıkları bir ağrı hissederler ve bu ağrı dinlenince geçer. Aynı zamanda nefes almada güçlük çekme ve yorgunluk gibi belirtiler de bulunmaktadır.
Koroner arter hastalığının ilk belirtisi kalp krizi olmaktadır. Damar tıkandığı için doku beslenememekte ve o dokunun beslemekte olduğu kalp dokusu ölür. Bu durumda da kalp krizi meydana gelir. Ağrı oldukça uzun sürelidir ve şiddetlidir, kendiliğinden geçmez. Böyle bir durumda en kısa zamanda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak son derece önemlidir.
Kalp krizi tanısı için kardiyoloji uzmanı bazı tanı yöntemleri kullanacaktır. Bu yöntemler EKG, Eforlu EKG, Talyum Miyokard sintigrafisi, Ekokardiyografik inceleme ve koroner anjiyografi gibi yöntemlerdir. Doktorunuz yapılan bu tetkikler sayesinde şikayetlerinize hangi hastalığın sebep olduğunu ve kalp krizi geçirip geçirmediğinizi kolayca tespit edebilmektedir.
Kalp krizi genellikle obezitesi olan kişilerde, hipertansifler, erkekler, sigara içen kişiler, akciğer hastalığı olan kişiler, kolesterol başta olmak üzere kan yağları yüksek olan kişiler, stresli ve hareketsiz yaşantısı olan kişiler, bilinen koroner arter hastalığı olan kişiler, şeker hastalığı olan kişiler, kan değerleri yüksek olan kişiler, hormon kullanan ve ailesinde kalp hastalığı bulunan kişilerde daha sık görülmektedir. Kardiyoloji uzmanının yaptığı tetkikler sonucunda hastanın durumuna uygun bir tedavi yöntemi seçilmektedir. Genellikle ilaç tedavisi ya da cerrahi tedavi seçenekleri tercih edilmektedir.
Kalp krizi yaşanması durumunu engellemek için kadınların menopoz geciktirici ilaç kullanmamaları gerekmektedir. Sigara ve alkol kesinlikle kullanılmamalıdır. Tuz kullanımı azaltılmalıdır. Kahve kullanımı azaltılmalı, şeker hastalarının şekeri kontrol altında tutulmalıdır. Bayanların doğum kontrol hapını uzun süre kullanmamaları mümkünse diğer doğum kontrol yöntemlerini tercih etmeleri gerekmektedir. Kalp krizi önlemek için hareketsiz bir yaşam tarzından uzak durmak son derece önemlidir.