Nisan, 2024

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaHastalıklarKalp-Damar HastalıklarıKalp Krizi Mekanizması ve Tetikleyici unsurlar...

Kalp Krizi Mekanizması ve Tetikleyici unsurlar…

Kalp Krizi

                Kalbin koroner arterlerinde meydana gelen genellikle koroner arterlerde meydana gelen bir tıkanıklık sonucunda kalp kasının ilgili olan bölümünün yeteri kadar oksijen alamaması sonucunda yaşanan yetersizlik sonucunda şiddetli bir göğüs ağrısı ile kendisini gösteren patolojik duruma kalp krizi adı verilmektedir. Dünya genelinde başta gelen ölüm sebepleri arasında yer almaktadır.

Kalp krizi en önemli sebepleri arasında ise yukarıda da belirttiğimiz gibi koroner damar tıkanıklığıdır ve koroner damar tıkanıklığının ise en önemli sebebi damarların içinde yağ birikintilerinin oluşmasıdır. Sigara kullanan ve kolesterolü yüksek olan kişilerde bu birikintiler zaman içerisinde gittikçe büyür ve koroner damarı tamamen tıkarlar. Böylece kalp yeteri kadar oksijen alamaz ve kalp krizi meydana gelir. Koroner arter hastalığı genellikle hiçbir belirti vermemektedir. Hastalığın şiddetine göre bazı belirtiler görülebilmektedir. Hastalık ilerledikçe kalbin beslenmesi giderek azalır ve kalbe yeteri kadar kan gitmez. Bu durumda şiddetli göğüs ağrılarına sebep olur. Bu ağrı sol kola hatta çeneye kadar yayılabilir ve kimi zaman kolda uyuşma hissine sebep olabilir. Bunların dışında koroner arter hastaları fiziksel aktivite sırasında tanımlayamadıkları bir ağrı hissederler ve bu ağrı dinlenince geçer. Aynı zamanda nefes almada güçlük çekme ve yorgunluk gibi belirtiler de bulunmaktadır.

Koroner arter hastalığının ilk belirtisi kalp krizi olmaktadır. Damar tıkandığı için doku beslenememekte ve o dokunun beslemekte olduğu kalp dokusu ölür. Bu durumda da kalp krizi meydana gelir. Ağrı oldukça uzun sürelidir ve şiddetlidir, kendiliğinden geçmez. Böyle bir durumda en kısa zamanda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak son derece önemlidir.

Kalp krizi tanısı için kardiyoloji uzmanı bazı tanı yöntemleri kullanacaktır. Bu yöntemler EKG, Eforlu EKG, Talyum Miyokard sintigrafisi, Ekokardiyografik inceleme ve koroner anjiyografi gibi yöntemlerdir. Doktorunuz yapılan bu tetkikler sayesinde şikayetlerinize hangi hastalığın sebep olduğunu ve kalp krizi geçirip geçirmediğinizi kolayca tespit edebilmektedir.

Kalp krizi genellikle obezitesi olan kişilerde, hipertansifler, erkekler, sigara içen kişiler, akciğer hastalığı olan kişiler, kolesterol başta olmak üzere kan yağları yüksek olan kişiler, stresli ve hareketsiz yaşantısı olan kişiler, bilinen koroner arter hastalığı olan kişiler, şeker hastalığı olan kişiler, kan değerleri yüksek olan kişiler, hormon kullanan ve ailesinde kalp hastalığı bulunan kişilerde daha sık görülmektedir. Kardiyoloji uzmanının yaptığı tetkikler sonucunda hastanın durumuna uygun bir tedavi yöntemi seçilmektedir. Genellikle ilaç tedavisi ya da cerrahi tedavi seçenekleri tercih edilmektedir.

Kalp krizi yaşanması durumunu engellemek için kadınların menopoz geciktirici ilaç kullanmamaları gerekmektedir. Sigara ve alkol kesinlikle kullanılmamalıdır. Tuz kullanımı azaltılmalıdır. Kahve kullanımı azaltılmalı, şeker hastalarının şekeri kontrol altında tutulmalıdır. Bayanların doğum kontrol hapını uzun süre kullanmamaları mümkünse diğer doğum kontrol yöntemlerini tercih etmeleri gerekmektedir. Kalp krizi önlemek için hareketsiz bir yaşam tarzından uzak durmak son derece önemlidir.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Ortodontist Nasıl Seçilir?

Ortodonti, dişlerin ve çenelerin düzgün hizalandığı ve uyumlu bir yapıya sahip olduğu bir diş hekimliği dalıdır. Bu alanda uzmanlaşmış olan diş hekimlerine ortodontist denir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...