Kadınlarda En Sık Görülen Anomaliler
Kadın genital anomalileri arasında en sık görülen anomaliler Müllerian anomalileri olmaktadır. Müller adı verilen kanalların gelişim esnasında anne karnındayken birleşmemesi sonucunda meydana gelmiş olan bu anomaliler değişik yapılarda görülebilmektedir. Anomalilerin bir kısmı basit bir çentikleme şeklinde olabilir bir kısmı ise tamamen iki ayrı rahim ve tüp oluşumu şeklinde gözlemlenebilmektedir. Anomaliler uterusta oluşabileceği gibi vajina içerisinde ya da kızlık zarında da doğuştan meydana gelen anomaliler kadınlarda görülebilmektedir. Rahim yokluğu, küçük rahim, yarım rahim, çift rahim, rahimde perde, vajina yokluğu, vajinada perde, deliksiz yani kapalı kızlık zarı gibi problemler kadınlar en sık karşılaşılan genital problemler arasında bulunmaktadır. Bu anomalilerin büyük bir kısmı ufak bir operasyonla normale döndürülebilmektedir.
Teşhisin Konulması
Hekiminizin herhangi bir genital anomaliden şüphelenirse öncelikle bunu doğrulamak için detaylı bir muayene yapması gerekmektedir. Muayene dışında transvajinal ya da abdominal ultrason, MR ya da BT ile görüntüleme, lakaroskopi ile histeroskopi işlemleri yapacak ve kesin tanıyı rahatlıkla koyabilecektir.
Genital anomaliler hastada herhangi bir rahatsızlık yaratırsa tedavi edilirler. Anomalilerin tedavisi cinsel birleşmede güçlük, kısırlık, düşük ve erken doğum gibi sakıncalı durumlar söz konusu olduğunda hastaya daha fazla ciddi zararlar verilmemesi adına kısa süre içerisinde gerçekleştirilmektedir. Kadınlarda bulunan anomalilerin tedavileri ise anomalinin türüne göre farklı şekillerde uygulanacak cerrahi operasyonlarla gerçekleştirilmektedir.