Nisan, 2025

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...

İdrarda Kötü Koku ve Nedenleri

Vücudun ıslarla sıvıdan yoksun bırakılması, idrar kokusunun temel nedenidir. Ancak yalnızca bu sebeple koku oluşmaz. Böbrek rahatsızlıkları, vücuttaki iltihaplanmalar da idrarda koku oluşmasına neden olacaktır.

İdrarda Kötü Koku Olmasının Sebepleri

En temel sebep vücuda yeterince su alınmamasıdır. İdrarın içinde barındırdığı atık miktarını seyreltmek suyun görevidir. Su almayan vücuttan çıkan idrar elbette atık yoğunluğundan ağır kokacaktır. Bir diğer sebep ise üriner sistem enfeksiyonlarıdır. Üriner sistem enfeksiyonları, vücuttan çıkan atık miktarının çok olmasına ve ağır kokmasına neden olacaktır. Bu rahatsızlık doktor tarafından belirtilen antibiyotiğin kullanımıyla aşılabilir. Prostat da idrar kokusunun bir diğer nedenidir. Prostat nedeniyle oluşan kokunun tedavisi de yine bol su içmekten geçmektedir. Böbrek taşı döken hastalarda da idrar kokusu rahatsızlığı görülmektedir. Vücudun iltihap nedeniyle farklı yollarla biriktirdiği bakteriler de idrar da koku yapabilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu ve Diğer Sebepler

İdrarda kötü koku oluşumunun diğerlerinden farklı ve birçok insanda görülmesinin nedeni idrar yollarında oluşan enfeksiyonlardır. Farklı sebeplerden ortaya çıkan idrar yolu enfeksiyonunun en kısa açıklaması bakterilerin olağanüstü bir hızla yayılması ve vücutta sancılı bir süreç başlatmasıdır. İdrar yolu enfeksiyonu kişinin kötü kokulu idrar, sancılı idrar, kanlı idrar ve ateşlenme gibi rahatsızlıklar yaşamasına neden olur. İdrar yolu enfeksiyonu rahatsızlığıyla beraber vücutta karaciğer yetmezliği, mesane enfeksiyonu, diyabet gibi büyük çaplı rahatsızlıklar bulunursa idrarda kötü kokulara neden olacaktır.

idrarda kötü koku

Doktor Aciliyeti

İdrarda bulunan kötü kokudan acilen doktora gitmeye gerek yoktur. Çünkü vücuttan atılan bu atık kimyasallar elbette yenilenlerle de ilgilidir. Özellikle B-6 takviyesi alan kişilerin idrar kokusu şikayeti sıkça görülmektedir. Bununla beraber kullanılan bazı antibiyotikler de idrarda koku oluşumuna neden olabilir. Sağlıklı bir insanın idrarı renksiz veya açık sarı, kokusuz olmalıdır. Şekerli bir koku söz konusuysa şeker hastalığının işareti olabilir. Bunun dışında sıradan alınan gıdalar da kimi zaman kokuya neden olabilmektedir. Bu durum süreklilik arz ettiğinde doktora başvurulması uygun olacaktır.

Alınacak Tedbirler

İdrarda ilaçlar yoluyla ya da enfeksiyona bağlı şiddetli, keskin kokular söz konusu ise bu durum çok ilerlemeden doktora gidilmesinde yarar vardır. Dikkat edilmesi gereken en önemli konu idrarın bekletilmemesi durumudur. Çünkü mesanede idrar içerinde bulunan kimyasallarla birlikte bakteriler de yer almaktadır. Ve mesanede yer alan iltihaba sebep olarak koku yayan bu bakteriler bekletildikçe artacaktır. Artan bakteriler hem kokuyu hem de rengi koyulaştırıp keskinleştireceklerdir. Bir diğer önemli nokta özellikle sistit problemi yaşayanların günde en az 2,5 lt su içmesi gerektiğidir.  Beklenmeyen rahatsızlıklar idrar testlerinde yakalanabilir. Bu sebeple ısrarla devam eden bir idrar kokusu söz konusuysa doktorların test yapması gerekmektedir.

Kötü İdrar Kokusuna Evde Çözüm

Gün içerisinde içilen sıvılar idrar kokusunun yenilmesine yardımcı olabilir. Özellikle sabah ve akşam içilen yeşil çay, idrarda yer alan kötü kokuyu yok edecektir. Yine aynı şekilde bir günde 3 bardağa kadar içilebilen adaçayı da idrar kokularına birebirdir. İdrar ile ilgili sıkıntıların temel çözümü ise maydanozdur. Gün içerinde kendisi yenilerek, sapları da kaynatılıp içilerek vücudun atık maddelerden arındırılmasını sağlamaktadır.

Konuyla ilgili daha kapsamlı makalemize bkz: “İdrar yolu enfeksiyonu ve idrarda yanma” 

 

 

 

 

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İleri Yaşlarda Ortaya Çıkan Göz Hastalıkları ve Tedavileri

Yaşlandıkça bedenlerimiz sayısız değişikliğe uğrar. Bu süreçte görme sorunları, günlük yaşamı etkileyecek kadar önemli hale gelene kadar sıklıkla fark edilmeden yavaş yavaş ortaya çıkabilir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...