Eylül, 2023

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaHastalıklarHipotiroidi (Tiroid Hormonu Azlığı), Tanı ve Tedavisi

Hipotiroidi (Tiroid Hormonu Azlığı), Tanı ve Tedavisi

Makale Düzeyi:  6 / 10
Düzey Filtrele: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10?

Hipotiroidi, tiroid bezinin yeterince tiroid hormonu üretmemesi durumudur. Tiroid hormonunun düşük olması bütün vücudu etkiler. Bu yazımızda sizlere hipotiriodi tanısı ve tedavisi, hipotiroidi belirtileri ve hipotiroidiye neden olabilecek bazı durumlar anlatılacaktır.

Tiroid Hormonu Düzeyim Neden Düşük?

 

Otoimmün hastalığı, ameliyat ve ışın tedavisi tiroid bezinin vücudunuzun ihtiyaçlarını karşılayacak kadar tiroid üretememesinin temel nedenleridir. Ancak sebebi her ne olursa olsun hipotiroid tedavi edilebilir bir durumdur.

Tiroid düzeylerinin düşmesinin en yaygın sebebi otoimmun hipotiroidi tablosudur. otoimmun tabloda vücuttaki antikorlar vücudun kendi dokularına zarar verecek şekilde saldırgan bir tavır izler. Bağışıklık sistemi tiroid hormonu üretilmesi için gerekli tiroid dokusuna zarar verir. Böylelikle tiroid hormonu üretimi azalmış olur.

Tiroid bezinin bir kısmı veya tamamı ameliyatla alınan kişilerde hipotiroidizm görülebilir. Bu ameliyat tiroid bezinin aşırı büyümesi veya çok fazla hormon üretmesi gerekçesiyle yapılır.

Tiroid bezinin tamamının alınması her zaman için hipotiroidi tablosuna neden olur. Bazı kişilerde tiroid bezinin yalnızca bir kısmı alındıysa hipotiroidi oluşmayabilir. Ancak bazılarında tiroid bezinin bir kısmının bile alınması hipotiroidi nedeni olabilir.

Radyasyon da tiroid hormonu üreten hücrelere zarar verir. Aşırı aktif tiroid bezi, baş veya boyun kanseri, lenfoma gibi hastalıklar nedeniyle radyasyon verilen hastalarda hipotiroid oluşabilir.

Bakteriyel veya viral bir enfeksiyon da tiroid bezinin şişmesine neden olabilir. Buna tiroidit adı verilir ( tiroid inflamasyonu ). Zarar gören tiroid bezi ürettiği hormonu kana verir. Bu da tiroid hormonu düzeyinin kısa süreliğine artmasına neden olur. Hormon kullanıldığında hormon düzeyi düşer. Düşük düzey çok uzun sürmez çünkü tiroid bezi tam olarak zarar görmemiştir.

Bazı kadınlarda doğumdan sonra postpartum tiroidit adı verilen durum görülebilir. Bunun Hashimoto tiroiditi gibi bir otoimmun hastalık olduğu düşünülmektedir.

Bazı ilaçlar tiroidin çalışmasını etkileyebilir ve hormon düzeyinin düşmesne neden olabilir. Bu ilaçlar şunlardır:

  • Bipolar bozukluk ve depresyon için kullanılan lityum,
  • Kanser tedavisinde kullanılan interferon alfa,
  • Kalp ritmi problemlerinin tedavisinde kullanılan Amiodarone (Cordarone, Pacerone),
  • Böbrek kanserinde kullanılan Interleukin-2

Hipotiroidi semptomları nelerdir?

 

 

Tiroid Bezi, tiroid
Tiroid Bezi

 

Hipotiroid başlangıçta fark edilmeyebilir. semptomlar yavaşça belirir. Yorgunluk gibi semptomlar başka hastalıklarla karıştırılabilir. semptomlar yaşlanma veya stres semptomları ile karıştırılabilmektedir.

Semptomlar tiroid bezinin doğru çalışmamasından ötürü ortaya çıkar. Vücudun birçok sisteminin idamesi için şart olan tiroid hormonu yeterince üretilememektedir.

Hipotiroid hastaya yorgun hissettirir ve soğuğa karşı hassaslaştırır. Ayrıca kilo almaya meyillidir.

Tiroid hormonunun düşüklüğü duygudurumu ve düşünceyi de etkiler. Örneğin depresyon, hafıza problemleri, açık bir şekilde düşünememe gibi durumlar görülebilir.

Kaslarda ve eklemlerde ağrı, uyuşukluk hali veya şişme, dilin şişmesi, gözlerin etrafında şişme gibi semptomlar görülebilir.

Sesin kalınlaşması, konuşmanın yavaşlaması, kabızlık ve işitme problemleri de hipotiroidin semptomları arasındadır. Kadınlarda regl kanaması ağırlaşabilir.

Ciltte solgunluk, kuruluk ve kaşıntı, sertleşme, pul pul dökülme, sararma ortaya çıkabilir.

Tırnaklarda kolay kırılma, saçlarda kırılma veya dökülme görülebilir. Aynı şeklide bu ve diğer birçok semptom hipotiroidiye bağlı kansızlık tablosunun da bir sonucu olabilir.

Kaşlarda dökülme ve incelme meydana gelebilir.

Ayrıca hipotiroid kalp ve akciğerleri zayıflattığından kalp ritminde düşme, hareketliyken nefes zorluğu, zayıf hissetme ve yüksek kolesterol görüleblir.

 

Hipotiroidi Labaratuar Tetkikleri

Tiroid Lab

Hipotiroidi için ilk istenecek ve aynı zamanda tek başına en değerli olan Lab. testi TSH değeridir TSH beyin hipofiz bezinden salgılanan tiroid stimüle edici bir hormondor. TSH testinde anormallikler olması durumunda Serbest T3 ve Serbest T4 değerleri istenebilir. Hipotiroidi tablosunda TSH değeri genellikle artmış bulunur. Lüzum görülmesi dahilinde anti-tiroglobin ve anti-TPO gibi değerler de istenip otoimmun hastalık taraması yapılabilir (örneğin Hashimoto); lakin maliyetli ve tanı için şart olmadığında her zaman gerekli değildir.

 

Tiroid hormonlarının normal referanslar aralıkları kabaca şu şekildedir*:


TSH Normal Değeri: 0,56 -5,57 µIU/L
Freet T3 (Serbest T3) Normal Değeri: 2,3 – 4,2 pg/mL
Free T4 (Serbest t4) Normal Değeri:  0,89 – 1.79 ng/dL
Anti-TG (anti-tiroglobin) Normal Değeri: 0,1 – 40 IU/mL
Anti-TPO Normal Değeri: 0,1 -35 IU/mL

* Değerler Selçuk Üniversitesi Lab. değerleri baz alınarak yazılmıştır. Lab. ve ölçüm merkezine göre değişkenlik gösterebilir.

 

Hipotirodi Tedavisi Nedir?

 

Hipotiroidi tedavisinin mantığı oldukça basittir. Düşük olan hormon seviyeleri için; hastanın tiroid değerlerine uygun şekilde doz planlaması yapılır ve yerine koyma tedavisi yapılır. Mantık azalmış olan Tiroksin hormonunu yerine koymaktır. L-Tiroksin (Levotiroksin) hormonu içerikli preperatlar kullanılır ve hastaya düzenli takip önerilir. Tiroid hormonu değerlerine göre de ilaç dozu artırılabilir veya azaltılabilir.

 

hepsaglik.net

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bebek Yağının Faydaları

Bebek yağı, birçok kültürde bebeklerin cildine ve sağlığına yönelik olarak kullanılan doğal bir üründür. Bitkisel yağlardan elde edilen bu yağ, özellikle bebek cildi için...

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...