Hepatit D Nedir?
Delta virüsü olarak da bilinen Hepatit D karaciğerin şişmesine neden olan bir virüsdür. Hepatit D virüsünün neden olduğu bir hastalıktır.
Hepatit D birçok hepatit türünden yalnızca bir tanesidir. Diğerlerinin aksine Hepatit D tek başına kapılmaz. Kişinin Hepatit D virüsü kapmış olması için Hepatit B virüsünü de taşıması gerekir.
Hepatit D’nin herhangi bir aşısı veya tedavisi yoktur.
Hepatit D Nasıl Bulaşır?
Hepatit D bulaşıcıdır ve virüsü taşıyan kişinin kan veya diğer vücut sıvılarına temas edilmesiyle bulaşır. Hepatit D bulaştığında semptomların ortaya çıkmasından önce başka kişilere de bulaşabilir.
Ancak kişinin Hepatit D’yi kapması için zaten Hepatit B taşıyıcısı olması gerekir. Hepatit B enfeksiyonunun kronik sonraki aşamalarında da Hepatit D virüsü kapılabilir.
Hepatit D semptomları Nelerdir?
Hepatit D ve Hepatit B semptomları birbirine benzemektedir. Dolayısıyla semptomlara neden olan virüsün hangisi olduğunu belirlemek zorlaşabilir. Yaygın semptomlar arasında:
- Cilt ve gözlerde kızarma,
- Eklem ağrıları,
- Karın ağrıları,
- Kusma,
- İştah kaybı,
- Koyu renkli idrar,
- Yorgunluk
Hepatit D ayrıca Hepatit B semptomlarının kötüleşmesine yol açabilir.
Hepatit D virüsü akut kısa dönemli veya kronik uzun dönemli olabilir. Kronik Hepatit D taşıyıcılarında hastalıktan kaynaklanan komplikasyonların gelişme olasılığı yüksektir. Uzun vadeli kronik Hepatit D semptomların ortaya çıkmasından bir süre önce vücudunuza yerleşebilir.
Kronik Hepatit B taşıyıcılarında kronik Hepatit D gelişme olasılığı daha yüksektir.
Hepatit D Nasıl Teşhis Edilir?
Hepatit B ve D semptomları görüldüğünde teşhis için doktora gidilmesi gerekir. Sararma hariç diğer semptomlar görülürse doktor hepatitten şüphelenmeyebilir.
Bu nedenle hepatit taşıyıcısı bir kişiyle temas ettiyseniz veya Hepatit B’nin yaygın görüldüğü ülkelere seyahat ettiyseniz doktorunuzu bilgilendiriniz. Özellikle i.v ilaçları kullananlar, homoseksüel cinsel ilişkiye giren erkekler ve kan nakli yaptıranlar risk altındadır.
Doktor kanda anti-hepatit D antikorlarının bulunup bulunmadığını anlamak üzere kan testi isteyecektir. Kanda bu antikorların bulunması kişinin virüsü taşıdığını gösterir.
Doktor karaciğer hasarından şüpheleniyorsa karaciğer fonksiyonu testi isteyebilir. Bu kandaki karaciğer enzimlerini ölçen bir kan testidir. Bu testin sonuçları karaciğer hasarı olup olmadığını gösterir.
Hepatit D Nasıl Tedavi Edilir?
Akut veya kronik Hepatit D için bilinen bir tedavi yoktur. Antiviral ilaçların Hepatit D tedavisinde etkili olmadığı bilinmektedir.
Tedavide 12 ay süresince yüksek dozda interferon ilacı verilebilir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre interferon hastalığın hafiflemesini sağlamaktadır. Ancak tedavi sonrasında bile Hepatit D test sonuçlarında hala aktif görülebilir.
Siroz veya benzeri karaciğer hasarı bulunuyorsa karaciğer nakli gerekebilir. Karaciğer nakli hasar gören karaciğerin alınarak yerine sağlıklı bir donörden alınan normal karaciğerin yerleştirilmesini içeren büyük bir cerrahi operasyondur.
Hepatit D komplikasyonları
- Karaciğer Hasarı (siroz vs)
- Karaciğer hastalığı,
- Karaciğer kanseri
Kronik Hepatit D hastalarında bu komplikasyonları geliştirme eğilimi artar.
SUPER.BILGILENDIRDIYINIZ ICIN TESEKKURLER