Tiroid bezinin otoimmun inflamasyonu sonucu ortaya çıkan bir hastalık olan hashimoto hastalığı, mikroplar veya mikroorganizmalar sayesinde değil, tiroid bezinin antikolar aracılığıyla kendin kendini yok etmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Hashimoto hastalığının en sık görüldüğü ülkeler ise, iyot tüketiminin yüksek olduğu Amerika ve Japonya’dır.
Hashimoto Hastalığı Nedenleri Nelerdir?
Vücutta bulunan zararlı maddelerle savaşan ve onları yok etmeye çalışan antikorlar, tiroid bezini de yabancı bir madde gibi görebilmekte ve antikorlar tarafından tahrip edilebilmektedir. Bu tahribat neticesinde tiroid bezinden salgılanan hormonlar, tiroid zehirlenmesi ortaya çıkarabilmektedir. Fazla salgılanan bu hormonlar, tiroid bezinin tüm fonksiyonunu yitirmesine ve hipotiroid oluşmasına yol açabilmektedir. Aynı zamanda kalıtsal olarak da aileden geçebilen bir hastalık çeşidi olan hashimoto hastalığı, anne-babadan çocuklara geçebilmekte ve genetik olarak bu hastalığı kendi çocuklarına da taşıyabilmektedir.
Hashimoto Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
%2 oranında bir görülme oranına sahip olan hashimoto hastalığı, kadınlarda daha yüksek oranlarda görülmektedir. Genellikle 45-65 arasındaki yaşlarda görülen bu hastalık, gençlerde de görülebilmekte, hatta bazı hastalarda hiçbir belirti göstermemesine rağmen ortaya çıkabilmektedir.
Hashimoto hastalığının ortaya çıkan ilk belirtisi, hastanın boğazından nefes sıkışması hissi, nefes alamama durumu olarak bilinmektedir. Aynı zamanda özellikle hastalığın başlangıç evrelerinde tiroid bezinin olması gerekenden fazla çalışması sebebiyle hipertiroid hastalığı ortaya çıkabilmekte ve bu hastalıkta oluşan belirtiler, aşırı kilo kaybı, çarpıntı, terleme, ciltte oluşan terleme, sık idrara çıkma ve sık büyük tuvalete çıkma, hashimoto hastalığında da görülebilmektedir.
Bu hastalığın ilerleyen aşamalarında tiroid hormonunun azalması ve yetmemesi de ortaya çıkmaktadır (hipotrioidi) . Bu hastaların kanlarında tiroid hormonu bulunmaması veya az olması sebebiyle aşırı kilo alma, sürekli uyku hali, ilgisizlik, algı yeteneğinde azalma, bulanık görme, kabızlık, gözaltlarında ve yüzde şişlik, el ve ayaklarda ödem gibi belirtiler gözlemlenmektedir.
Hashimoto Hastalığının Teşhisi Nasıl Konur?
Yukarıda sayılan belirtilerden biri veya birkaçının görülmesi durumunda hasta mutlaka doktora başvurmalıdır. Doktor tarafından verilen kan tetkikleri sonucuna bakılarak hastalığın olup olmadığı, var ise hastalığın seviyesi saptanmaktadır. Hastadan alınan kana yapılan tahlillerde, kan içerisinde bulunan anti-TPO ve anti-TG antikorları, TSH, T3 ve T4 hormonları düzeylerine bakılmaktadır. antikorlar genellikle yükselmiştir. Tiroid hormonları düzeyi ise hastalığın evresine göre artmış veya azalmış olabilir.
Hashimoto Hastalığı Tedavisi Nasıl Olur?
Günümüzde hashimoto hastalığını ve hastalık sebebiyle oluşacak iltihabı tamamen yok edecek bir tedavi yöntemi henüz bulunmamıştır. Bu hastalığa uygulanacak olan tedavi, hastadaki tiroid fazlalığını veya azlığı yönetecek bir tedavi yöntemidir.
Hashimoto hastalığının ilk evrelerinde, hipertiroid veya zehirli (toksik) guatr oluşabilmektedir. Bu hastalığın belirtileri arasında yer alan kilo kaybı, çarpıntı, uykusuzluk, huzursuzluk gibi belirtileri ortadan kaldırmak için ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu hastalığın ilerleyen seviyelerinde ise hipotiroidi oluşmaktadır. Bu seviyelerde ilaçla birlikte tiroid hormonu takviyesi yapılmakta ve bu sayede belirtiler ortadan kaldırılmaktadır.
Vücutta oluşan selenyum eksiği de hashimoto hastalığını uyarıcı etkiye sahiptir. Tahliller sayesinde açığa çıkabilecek bu eksiklik, selenyum takviyesi ile giderilebilmektedir.