Eylül, 2024

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaGebelikGebelik KomplikasyonlarıHamilelikte yorgunlukla başa çıkmak için ipuçları

Hamilelikte yorgunlukla başa çıkmak için ipuçları

Hamilelikte yorgunluk ve yorgunlukla başa çıkmak

Hamilelik yorgunluğu birçok kadının başa çıkmakta zorlandığı bir durumdur. Hamilelikte yorgunluk en yoğun olarak ilk üç ayda görülür. Ortalarda azalır ve hamileliğin sonlarına doğru tekrar ortaya çıkar.

Hamilelik yorgunluğu kadınları çok fazla etkileyebilir. Ayrıca buna bağlı uyku problemleri de görülebilir.

İşte hamilelikte yorgunlukla başa çıkmanın 14 yolu:

Mümkün olduğunca fazla uyuyun

Uyku en iyi dostunuzdur. Geceleri erken uyuyun. Mümkünse uyku saatlerinizin eskiye göre daha fazla olmasını sağlayın. Bebeğiniz enerjinizin çoğunu almaktadır. Bu nedenle kendinize enerji toplama fırsatını tanımalısınız. Gün içerisinde 20 dakikalık kestirme bile gün içerisinde daha enerjik hissettirebilir.

Rahatlama zamanı

Enerji depolamak için illa uyumanız gerekmemektedir. Sakin bir istirahat de iyi gelebilir. Hamileliğin son dönemlerinde bebeğiniz karnınızda deyim yerindeyse akrobatik hareketler yapmaktadır ve bu durum uzun saatler uyumanıza engel olabilir. Evde iseniz uyanık olduğunuz anlarda diğer işlerle uğraşmak yerine bir yere uzanın ve hareketsiz yapabileceğiniz (kitap, televizyon, müzik vb) faaliyetlerle ilgilenin.

Vücudunuzu dinleyin

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren vücudunuzun aslında ne kadar mükemmel olduğunu fark edeceksiniz. Evet, vücudunuz oldukça akıllıdır. Bu nedenle size verdiği tüm işaretleri dinlemelisiniz. Yorgun hissediyorsanız mutlaka dinlenin. Hamilelik enerjinizi tüketir. Bu nedenle hamilelikten önceki temponuzu azaltıp buna göre yaşamanız gerekmektedir.

Bol sıvı tüketin

Vücudunuzun susuz kalması sizi düşündüğünüzden daha fazla etkileyebilir. Hamilelik süresince günde en az sekiz bardak su içmelisiniz. Susuzluk enerjinizi alır ve konsantrasyonunuzu bozar. Su içmeyi sevmiyorsanız suyu biraz lezzetlendirmek için içine limon dilimleri, nane, meyveler veya salatalık atabilirsiniz.

İyi beslenin

Bebeğiniz büyümek için ihtiyacı olan besinleri sizden alacaktır. Bu nedenle iyi ve dengeli beslenmelisiniz. Taze sebzeler, proteinler ve avokado, somon, badem, fındık gibi sağlıklı yağ içeren besinler tüketin (omega 3, 6 ve 9). Fındık ve kavrulmamış diğer kuruyemişler size gün içerisinde harika bir ara öğün ve enerji deposu olacaktır. Fasülye, tam tahıllı ürünler ve yeşil yapraklı sebzeler de enerji verir.

Ne yemediğiniz de en az ne yediğiniz kadar önemlidir. Şekerli, işlenmiş ve boş kalorili gıdaları tüketirseniz yorgunluğunuzu arttırmış olursunuz. Bu besinlerdeki şeker sürekli şeker isteğinizin artmasına yol açar.

Az ve sık yiyin

Çoğu kişi günde üç öğün yemek yer. Ancak ideal olan gün içerisinde ilave olarak en az 2 ara öğün yapmaktır. Az miktarda ancak sık yemek kan şekerinizi sabit tutarak enerjinizin düşmesini engeller.

Hamilelik vitaminlerini alın

Hamile kadınlar hamilelik süresince bazı vitamin takviyeleri alır. Bu vitaminleri almadan önce mutlaka hekiminizle görüşünüz. Bazı vitaminlerin eksikliği hamilelik yorgunluğunu tetikleyebilir.

Düzenli olarak egzersiz yapın

Kendinizi yorgun hissediyorsanız muhtemelen isteyeceğiniz son şey egzersiz yapmak olacaktır. Anccak egzersiz, enerji düzeyini arttırdığından yorgunlukla başa çıkmanıza yardımcı olur. Ne kadar hareketli olursanız hücreleriniz de o kadar hareketli olur. 20 dakikalık bir yürüyüş bile sizi daha enerjik hissettirecektir. Ayrıca yoga, pilates ve yüzme de hamilelik döneminde iyi bir tercihtir.

Patronunuzla konuşun

Çalışıyorsanız, işyeri yetkilisiyle görüşüp daha esnek çalışma saatleri talep edebilirsiniz. Örneğin yorgun hissettiğiniz bir gün işe 1 saat geç gitmek ve başka bir gün 1 saat fazla çalışmayı önerebilirsiniz.

Rahat bir ortamda uyuyun

Uyuduğunuz odada dikkatinizi dağıtacak (telefon, bilgisayar, televizyon vb) tüm eşyaları dışarı çıkatın veya kapatın. Yatağınız rahat ve temiz olmalı. Ayrıca karnınız büyüdükçe uyumanız zorlaşacağından ihtiyaç duyduğunuz şekilde yastıkları yatağınıza döşeyebilirsiniz.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Ortodontist Nasıl Seçilir?

Ortodonti, dişlerin ve çenelerin düzgün hizalandığı ve uyumlu bir yapıya sahip olduğu bir diş hekimliği dalıdır. Bu alanda uzmanlaşmış olan diş hekimlerine ortodontist denir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...