Hamilelikte İshal
Hamilelik süreci anneler için bir hayli zorlu geçmektedir. Beden yapılarının değişmesinin yanı sıra hormonların da aynı anda değişiyor olmaları annelerin doğal olarak zorluk çekmelerine neden olmaktadır. Bu süreç içerisinde bir de ishal gibi durumlar ile karşılaşmaları annelerin ve bebeklerin dehidratasyona bağlı olarak su ve tuz kaybı olacağı için kötü günler geçirmelerine neden olabilir.
İshal anne karnındaki bebeğe zarar verir mi?
Hamile olan anneler su ve besin ihtiyaçlarını bebekleri ile birlikte ortaklaşa kullanır. Anne o an ne tüketir ise bebekler de onun vitamini almakta ve besin değerleri ile beslenmektedir. Bundan dolayı anne adaylarının bu süreç içerisinde karşılaştıkları her şey bir hayli önemli olmaktadır. Sizler de bilirsiniz ki akut gastroenterit olan bireyler ishal geçene kadar su ve tuz kaybı yaşayacaklardır. Anne adaylarının dehidratasyona bağlı olarak su ve tuz kayıp etmesi sadece anneleri değil bebekleri de etkileyecektir. Sadece anne değil bebekler de anneleri ile birlikte su ve tuz kaybı yaşamış olacaklardır. Hem annenin hem de bebeğin zarar görmesi mümkün olabilir.
Her ne kadar hamilelikte ishal ufak hastalıklar arasında yer alıyor olsa bile bir yandan da beraberinde ilerleyen süreçler için enfeksiyonları da getiriyor olması kişiler için büyük sorunlara işaret edebilir. dehidratasyon çeşitli klinik durumları beraberinde getireceğinden dolayı asla ihmal edilmeden önleminin alınması gerekir. Bu sadece hastalık olarak değil bir yandan bebekler de düşük riskinin de artmasına neden olabilir (ciddi sıvı kaybında). Bahsedilen zararlı durumlar, özellikle bebeğin etkilenmesi, ciddi ishal durumunda söz konusudur. Basit nitelikteki ishaller annenin yeterli sıvı alımı ile kompanse olabilir.
Diğer taraftan bazı özel durumlar risk teşkil etmektedir. Örneğin Kolera adlı bakteri nedeniyle ishal gelişti ise vücuttu çok şiddetli dehidratasyon gelişecektir; bu da anne ve bebeğin sağlığını tehlikeye sokacaktır. Ayrıca ishalde kan görülüyor ise (kanlı ishal) bağırsak florasnın bozulduğunu ve ishalin invaziv bir nitelik aldığını söylenebilir. Adenovirüs ve Rotavirüs gibi çeşitli virüslerin de ishale neden olduğu ve çok şiddetli sıvı kaybına neden olabileceği bilinmelidir. Bu virüsler gaita (dışkı) tahlili ile rahatlıkla tespit edilebilmektedir. Anlatılan bu durumlarda ileri tedavi gerekebilir. Mutlaka doktora başvurmak gerekir.
Hamilelerin alması gereken tedbirler
Hamile kadınların bu noktalarda kendilerini korumak için çeşitli tedbirler de bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi ise açıkta satılan yiyeceklerden kesinlik ile uzak durmaları olmaktadır. Çünkü açıkta satışa sunulan yiyeceklerin üzerinde bakteri birikmesi olacak ve kadınların böyle sorunlar ile karşılaşması dikkatleri çekecektir. Özellik ile yaz aylarında hamilelikte ishal tedavisi bunu geçiren kadınların bol bol sıvı tüketerek bu durumlara yakalanmadan kendilerini kurtarmaları gerekir. En az on ya da on beş bardak civarında su tüketimi bir hayli önemli olmaktadır.
Lif açısından bir hayli zengin olarak yerini alan pirinçler düzelme konusunda etki edecek olmasından dolayı esmer olan pirinçler yerine daha çok beyaz olan pirinçlerin tüketilmesi gerekir. Haşlanmış patates hem bebekler hem de anneler için bu süreç içerisinde oldukça önemli olan besinlerden bir tanesi olmaktadır. Aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durmak, patates püreleri ve muz tüketmenin faydası olacaktır.
Bunlara rağmen aşırı tuvalate gitme ihtiyacı oluyorsa, ishal şiddetli ise mutlaka doktora başvurmak gerekir. Serum ve destek tedavisi gereksinimi olabilir.