38 Haftalık Gebelik
Bebeğin bu hafta içerisinde yaşayacağı değişiklikler artık eskisine oranla son derece basit olsa da dış dünyaya uyum sağlayabilmesi açısından oldukça önemli. Bebek hala kilo almaya devam ediyor ve beyin – sinir sistemindeki son oluşumlar tamamlanıyor. Böylece doğum sonrasında karşısına çıkabilecek olan her şeyle rahat bir şekilde başa çıkabileceği bir şekilde donatılıyor. Tüm organları hamileliğin 38. Haftası itibariyle gelişimini tamamladı, elleri ile sıkı bir şekilde kavrama refleksine sahip, emme refleksi konusunda da her şey tamam. Kısacası bebek artık dünyaya gelmek için neredeyse hazır sayılır. Bebeğin vücudunu kayganlaştırıcı bir özelliğe sahip olan verniks kazeoza adı verilen madde artık oldukça azalmış bir durumdadır. Doğum sonrası sadece sırt, omuz ve kasıklarda görülebilir. Bebek gebeliğin 38. Haftası içerisinde hala plasentadan bağışıklık maddelerini almaya devam etmektedir. Bu durum 40 haftayı doldurana kadar devam edecektir. Amniyo sıvısı 1000 mililitre civarına ulaşmış, plasenta ise 7000 gr ağırlığındadır. Doğum kordonunun uzunluğu ise 60 – 75 cm arasındadır ve uzunluğu kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Hamileliğin 38. Haftası içerisinde bebeğe kordon dolanma riskli artmaktadır, bu nedenle hekim tarafından anneden bebeğin hareketlerin detaylı bir şekilde takip edilmesi istenmektedir. Zaten her hafta yapılan kontrollerde bebeğin kalp atışları da hekim tarafından mutlaka dinlenmelidir.
Çoğu anne ve baba bebeklerinin göz renginin ne olacağını fazlasıyla merak ederler. Genellikle bebek doğduğunda gözleri kahverengi ise kahverengi olarak kalmaya devam edecektir. Ancak eğer gri ya da koyu mavi göz rengi ile dünyaya geldiyse, 9 aylık olana kadar göz rengi gri, mavi ya da ela rengine dönebilir. Bebeklerin gözleri doğumdan sonra pigment kazandığı için bu renk değişikliği oldukça normaldir. Gebeliğin 38. Haftası içerisinde eğer daha önce başlamadıysa artık göğüslerde kolostum üretimi başlamaktadır. İnce ve sarımsı bir yapısı bulunan bu sıvı sütün öncüsü olarak belirtilmektedir ve bebeğin bağışıklık sistemi için de kolostrumu içmesi son derece önemlidir. Kolostum, yeni doğan bebeği korumak ve beslemek için içeriğinde antikor, protein, az miktarda yağ ve şekerle doludur. Kadınlar için bu dönem artık beklemek ve son hazırlıkları yapmakla geçen bir dönemdir. Hamileliğin 38. Haftası içerisinde kadınlar kendilerine zaman ayırmayı tercih etmelidirler. Çünkü bebek dünyaya geldikten sonra kendilerine vakit ayırmaları artık imkansız bir hale gelecek. Aynı zamanda bebek dünyaya geldikten sonra yemek yapmak için bile vakit olmayacak. Bu nedenle boş zamanlarda yemek pişirerek buzluğa stoklamak gebeliğin 38. Haftası içerisinde mantıklı olacaktır.
Gebelik 38. Hafta görüntüsü incelendiğinde bebeğin kilosunun artık 3000 gr ve daha fazlası olduğu, boyunun ise 49 cm olduğu görülebilmektedir. Bebek 2 hafta kadar daha kilo almaya devam edecek ve daha sonra kilo alımı duracak, doğum kilosuna ulaşacaktır.