37 Haftalık Gebelik
Normal doğum zamanının artık iyice yaklaşmaya başladığı hamileliğin 37. Haftası bebeğin gelişiminin tam anlamıyla tamamlandığı bir dönem değildir. Bebek bu hafta içerisinde de hala kilo almaya devam etmekte ve her geçen gün biraz daha büyüdüğü için artık yeri kendisine fazlasıyla dar gelmekte. Bu nedenle de istediği gibi hareket etme imkanı bulunmamakta. Bebek hala anne karnında, ciğerlerine ilk havayı çekebilmesi için ciğerlerini geliştirecek olan egzersizine devam ediyor. Yani içerisinde bulunduğu amniyo sıvıyı nefes alıp veriyor. Doğar doğmaz ilk sütünü emebilmek için parmağıyla emme refleksini kuvvetlendiriyor ve rahim içerisinde sağa sola dönerek hareket ediyor. Kısacası artık dünyaya gelmek için son hazırlıklarını yavaş yavaş tamamlıyor. Bebek gebeliğin 37. Haftası içerisinde dünyaya gelse, ciğerleri artık tamamen gelişmiş olduğu için herhangi bir sorun olmayacaktır.
Tıpkı bebek gibi annenin vücudu da hızlı bir şekilde gerçekleşecek olan doğum için son hazırlıklarını yapıyor. Hamileliğin 37. Haftası genellikle hekim ziyaretinin yapıldığı bir haftadır. Hekim bu ziyarette yaptığı muayene ile bebeğin pelvisle olan pozisyonunu kontrol edecek, silinme ve açılmanın tam olarak başlayıp başlamadığını inceleyecektir. Doğumun başladığının önemli bir belirtisi olan cervix’in yumuşaması ve vajina önüne gelmesi hekim için oldukça önemli bir bulgudur. Bu nedenle bu konuda da gerekli kontrolleri yapacaktır. Ancak tabii ki tüm belirtiler, doğum sürecinin işlediğini göstermekle birlikte doğumun tam olarak ne zaman gerçekleşeceği bilinemez. Kadınların bazılarında doğum sürecinin tamamlanması birkaç hafta ya da ay sürebilirken bazılarında ise bir geceyi bulur. Hekim sadece gebeliğin 37. Haftası içerisinde yaptığı inceleme ile tahmini bir zaman belirlemeye çalışır.
Annenin bu dönemde kasılmaları artık giderek artmakta ve rahatsız edici bir boyuta ulaşana kadar devam etmektedir. Bu dönemde artan bir vajinal akıntı da fark edilebilir. Eğer vajinal kanama da görülüyorsa, doğum bir iki güne kadar başlayacaktır. Gebelik 37. Hafta görüntüsü incelendiğinde bebeğin boyunun 50 cm ve ağırlığının da 3000 gr civarında olduğu kolayca görülebilmektedir. Doğumun yaşanması genellikle 38 – 42 gebelik haftalarında beklenmektedir ve bebek 40 haftaya kadar anne karnında kalmaya devam ederse artık doğum kilosunu tamamlayacaktır.
Kimi zaman kadınlar gerçek doğum sancısı ile yalancı doğum sancısını birbirine karıştırarak yanlış alarm verebilirler. Hamileliğin 37. Haftası artık doğumun gerçekten yaşanabileceği bir hafta olduğu için gerçek ve yalancı sancılar arasındaki farkları bilmek son derece önemlidir. Gerçek doğum sancıları, düzensiz bir şekilde başlasa da daha sonra belirli bir düzen içerisinde gelmeye devam eder ve sancıların süresi giderek artar. Yalancı sancılarda alt karın kasılır, gerçek sancıda ise acı sırttan başlayarak karnın alt kısmına doğru şiddetle devam eder. Belki de en önemlisi, yalancı sancılar hareket edildiğinde ya da pozisyon değişikliğinde kesilir, gerçek sancılar ise şekil değiştirilse bile kesilmemektedir.