34 Haftalık Hamilelik
Bu hafta içerisinde artık bebeğin cilt altı yağ dokusu giderek artmakta ve bu da bebeğin çok daha tombul görünmesine neden olmaktadır. Cilt altında depolanan bu yağ hem bebeğe enerji sağlamak hem de vücut ısısını korumak için gereklidir. Ayrıca bebeğin cildi de cilt altı yağ dokusu sayesinde çok daha pürüzsüz bir hal almaktadır. Hamileliğin 34. Haftası içerisinde artık annenin rahim kasılmaları doğuma hazırlık olması açısından sıklaşmaktadır ve bebeği bu kasılmalardan amniyo sıvısı korumaktadır. Bebeğin aynı zamanda bağışıklık sistemi de gelişmeye devam etmekte ve ilk zamanlara göre çok daha dirençli bir hale gelmektedir. Ayrıca doğumdan sonra bebeğe ilk kez içirilen anne sütünün de bağışıklık sağlama özelliği oldukça yüksektir. Bu nedenle doğum sonrası en kısa zamanda annenin bebeği emzirmesi gerekmektedir. Gebeliğin 34. Haftası hormonlarda meydana gelen değişiklikler, büyüyen karın, artan kilo alımı ve yaklaşmakta olan doğumun heyecanı nedeniyle anne genellikle uykusuz kalmaktadır. Kaygı ve endişelerden uzaklaşmak ayrıca rahat bir uyku uyumak için mutlaka günlük düzenli olarak yürüyüş yapılmalı ve gevşetici nefes egzersizlerine de önem verilmelidir.
Hamileliğin 34. Haftası kimi zaman enerji dolu hissedilen kimi zaman da oldukça yorgun ve bitkin hissedilebilen bir dönemdir. Bu dönemde aynı zamanda iştahsızlık da görülebilmektedir. Ancak bu durum bebeğin de besin ihtiyacı olmadığı anlamına gelmemektedir. Bu nedenle anne aç olmasa bile düzenli olarak az az ve sık sık beslenmesine özen göstermeye devam etmelidir. Bu dönemde değişen hormonlar nedeniyle annenin görüşünde de bazı sıkıntılar olabilmekte, gözyaşı azaldığı için göz kuruluğu da yaşanabilmektedir. Ancak bu durum sadece hamilelik dönemi için söz konusu, doğum sonrasında vücudun diğer tüm bölgeleri gibi gözler de eskisi gibi görmeye devam edecektir. Ortalama bir kadın, eğer tek bir bebeğe hamileyse gebeliğin 34. Haftası itibariyle toplamda 11 kilo almış olmalıdır. Tabii ki bu sayı sadece ortalama olarak verilen bir sayıdır. Her kadının metabolizması farklı olduğu için alınması gereken kilo miktarı da değişebilir. Bu konuda en iyi kararı detaylı bir inceleme sonrasında hekim vermektedir. Hamileliğin 34. Haftası kimi zaman kadınların, tek taraflı kalça ağrıları yaşadığı bir hafta olabilmektedir. siyatalji adı verilen bu ağrılar, sinir sıkışması nedeniyle ortaya çıkmaktadır ve artan kilolar, değişen hormonlar, kontrolsüz hareketler sebebiyle sıklıkla karşılaşılan ağrılardır. Kimi zamanda karın, kalça ya da popo bölgesinde kaşıntılı, kırmızı şişlikler görülebilmektedir. Kaşıntılı ürtikeryal papüller adı verilen bu kırmızı şişlikler ciddi bir rahatsızlık olmasa da kaşınması sebebiyle huzursuz edebilmekte ve bu nedenle tedavi edilmeleri gerekebilmektedir.
Gebelik 34. Hafta görüntüsü incelendiğinde bu dönem gaz, kabızlık ve şişkinlik gibi sindirim problemlerinin giderek arttığı bir dönem olabilmektedir. Bu nedenle beslenme ve egzersize özen göstermek, rahat bir şekilde bu dönemi atlatabilmek için son derece önemlidir.