32 Haftalık Gebelik
Bebeğin artık rahim içerisinde oldukça büyümüş olmasından kaynaklı olarak hareket alanı iyice daralıyor. Ancak buna rağmen hareketlerinin eskisine oranla çok daha güçlü olduğu kolayca anlaşılabiliyor. Hamileliğin 32. Haftası itibariyle cilt altında bulunan yağ dokusu da artış göstermeye başladığı için cildin görünümü daha düzgün olmaya başlar. Bebeğin göz kapakları artık uyurken kapalı, uyanık olduğu dönemlerde ise tamamen açıktır ve el tırnakları da tırnak yatağını dolduracak kadar uzamaktadır. Hamilelik 32. Hafta görüntüsü hekim tarafından incelendiğinde bebeğin kilosu yaklaşık olarak 1500 – 1700 gram arasında, boyu ise 42 – 45 cm civarında tespit edilmektedir. Bu dönemde artık az bile olsa karşılaşabileceği enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemi oluşmaya başlamıştır. Bu dönemden itibaren annenin artık her hafta yaklaşık olarak 500 gr kilo alması gerekmektedir. Alınan 500 gramın yarısı bebeğe gidecektir. Alınan kilolarla birlikte vücut artık kendisini doğuma hazırlamaya da başlıyor ve anne sık sık Braxton Hicks adı verilen yalancı sancıları hissetmeye başlıyor. Braxton Hicks kasılmaları, rahmin belirli aralıklarla sertleştiğini ve toplandığını hissettiren kasılmalardır ve tamamen normaldir. Braxton Hicks kasılmaları pozisyon değişikliği ile durur. Ancak bu kasılmalar her zaman yalancı doğum sancısı olmamakla birlikte kimi zaman da erken doğum sancısının habercisi de olabilmektedirler. Eğer 1 saat içerisinde 4’ten fazla kasılma oluyorsa mutlaka hekimle iletişim kurmakta fayda vardır.

Gebeliğin 32. Haftası artık annenin karnının iyice büyümeye devam ettiği bir hafta olduğu için diyaframa, mideye ve akciğerlere yapılan baskı nedeniyle nefes almak sıkıntı olabilmekte aynı zamanda mide yanması ve reflü gibi şikayetler de ortaya çıkmaktadır. Bu şikayetleri azaltmak için normalden daha az porsiyonlar tüketmeli ve yastıklardan destek alarak uyumak tercih edilmelidir. Hamileliğin 32. Haftası içerisinde eğer daha önce hissedilmeyen ani bir sırt ağrısı hissediliyorsa, bu ağrı erken doğumun habercisi olabilir. Bu nedenle böyle bir durumda hekime görünmek gerekmektedir. Ancak ağrı erken doğum sebebiyle değilse, hamilelik döneminde yaşanan hormonal değişiklikler, kilo artışı sebebiyle ortaya çıktığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu ağrıyı azaltmak için mümkün olduğu kadar ağır iş yapmamak, bol bol dinlenmek son derece önemlidir.
Gebeliğin 32. Haftası annenin kilosunun ve tansiyonunun düzenli olarak takip edilmesi gereken bir haftadır. Hamilelikte tansiyonun yükselmesinin bebeğin gelişimi üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır ve bu nedenle annenin tansiyonu düzenli olarak kontrol edilmelidir. Ayrıca tansiyon yüksekliği olan hamile kadınların mutlaka idrarında protein kontrolü de yapılmalı ve gebelik zehirlenmesi ihtimali de bebeğin sağlığı açısından değerlendirilmelidir. Erken dönemde tespit edilebilen pre – eklampsi yani gebelik zehirlenmesi gerekli önlemler alındığı takdirde ciddi bir risk olmamaktadır. Hamileliğin 32. Haftası sonrası gebelik takipleri 2 haftada bir olmakta ve doğuma kadar hem anne hem de bebek hekim tarafından yakın bir şekilde izlenmektedir.