16 Haftalık Gebelik (Hamilelik) Görünümü
Geçtiğimiz iki hafta içerisinde fetüs büyük bir hızla büyümeye başlamıştı ve hızlı bir şekilde büyümeye bu hafta da devam etmekte. Gebeliğin 16. Haftası itibariye fetüsün gözleri artık yüzündeki normal yerine gelmişken, göz kapakları hala kapalı da olsa göz hareketleri başlamıştır. Tüm bunlarla birlikte ayak parmaklarındaki tırnaklar hızla uzamakta, ultrason ile yapılacak görüntüleme ile bebeğin uygun pozisyonu yakalanırsa cinsiyet konusunda kesin bir tahmin yapılabilmektedir. Hamileliğin 16. Hafta görüntüsü ile bebeğin boyunun yaklaşık olarak 11 – 12 cm, ağırlığının ise ortalama olarak 100 – 110 gr arasında olduğu rahatlıkla görülebilmekte ve bu veriler bebeğin gelişimini sağlıklı bir şekilde devam ettirdiğini göstermektedir. Bu dönemde fetüsün cinsiyet organları gelişimini tamamlamakta, kalbi ise annenin kalbinin neredeyse 2 katı hıza vücuduna kan pompalamakta yani 6 galon kan 1 gün içerisinde pompalanıyor. Fetüs aynı zamanda emme, yutma ve esneme gibi reflekslerini de gerçekleştirmeye başladı ve anne henüz hissedemese de fetüs rahim içerisinde hıçkırmaya da başladı. Gebeliğin 16. Haftası bebeğin artık düzenli olarak nefes almaya başladığı hafta. Suyun içerisinde nefes almaya çalışan fetüs, amniyo sıvısını içine çekip bırakmakta ve böylece ciğerlerinin gelişimi de sağlanmaktadır.
Hamileliğin 16. Haftası itibariyle fetüs ile birlikte tabi ki annenin vücudunda da bir takım değişiklikler yaşanmaya devam ediyor. Anne zaman zaman burun kanamalarıyla karşı karşıya kalabilir. Ancak bu burun kanamaları vücutta artan östrojen ve annenin kan basıncının artması yüzünden meydana gelebilmektedir. Aynı şekilde nasal konjesyon görülebilir. Bu dönemde burun ve kulaklarda bir dolgunluk hissi yaşanabilir. Özellikle kış aylarında bu dönemi yaşayan kadınların bulundukları ortamlardaki nem oranına dikkat etmesi tavsiye edilmektedir. Mümkünse radyatörlerin üzerine ıslak havlu ya da içi su dolu kaplar konulmalı ve ortamdaki nem oranı arttırılmalıdır. Ancak burun kanamaları şiddetli ve rahatsız edici ise mutlaka bir KBB uzmanına başvurmak gerekebilir. Gebeliğin 16. Haftası içerisinde rahim dokusu bebek ile birlikte büyümeye devam ettiği için rahmi yerinde tutan bağlar gerilmekte ve bu da karında ağrı hissedilmesine neden olmaktadır. Bu nedenle bol bol sıvı tüketilmeli ve artık uzun süre ayakta kalma gerekliliği doğuran işlerden uzak kalmak gerekmektedir. Uzun saatler boyunca masa başında oturmak zorunda kalan kadınlar, mutlaka 10 dakikalık kısa yürüyüşler yapmalı, destekleyici sırt yastıkları da kullanmalıdırlar.
Rahim dokusu sürekli olarak büyüdüğü için mesaneye baskı yapmakta ve sık sık idrara çıkma ihtiyacını da doğurmaktadır. Bol sıvı alımının da oldukça gerekli olduğu bu dönemde anne tuvalet ihtiyacını kesinlikle ertelememeli, mümkünse ortak tuvaletleri kullanmamalıdır. Hamileliğin 16. Haftası itibariye annenin vücudunda gerilmeler, hızlı kilo alımı görülmeye başlanacaktır ve sonuç olarak çatlak oluşumu da başlayacaktır. Bu dönemde çatlak önleyici ve nemlendirici kremlerin önceden kullanılmaya başlanmış olması ve yavaş kilo alımı çatlak oluşumunu yavaşlatmaktadır.
16 Haftalık Gebelik Videosu
16 Haftalık Gebede Bebek Hareketleri
16 haftalık gebede bebeğin boyu 11-12 cm, ağırlığı ise yaklaşık olarak 100-110 gr civarındadır. Kol ve bacak gelişimi itibari ile bebek hareket etme kabiliyeti iyice artmıştır. Çocuğun anne karnındaki hareketleri artık daha güçlü ve koordinedir. Yukarıdaki anne karnındaki video görüntüsünden bebeğin ultrason görünümü hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Bebeğin Çevredeki Sesleri (Müzik vs.) Duyabilmesi
Yapılan araştırmalar göstermiş ki 16 haftalık bebek, çevredeki sesleri duyabilmekte; aynı ses veya müziği yeniden duyduğunda tepki verebilmektedir
16 Haftalık Gebeyim Yolculuk Yapabilir miyim?
Gebelik haftanız ne olursa olsun, tahmini doğum tarihinize çok yakın olmadığı sürece seyahat edebilirsiniz. Lakin bu konuda bazı kurallar vardır. Gebelikte hormonal etkilerden dolayı pıhtı atma riski çok daha fazladır. Bu yüzden uzun süre hareketsiz kalmak risklidir. Gebelikte seyahat ederken:
1-) Her 2-3 saate bir mutlaka ayağa kalkıp yürüyün. Amaç kan dolaşımını hızlandırmak, pıhtı oluşmasını önlemektir.
2-) Seyahat sırasında ille araçtan inme gibi bir şart yoktur. Örneğin bulunduğuz vesaiti durdurmadan, içinde bulunduğunuz uçağın veya otobüsün koridorunda adımlamak kafidir. Gebeyken özel aracınızla seyahat edecekseniz ara ara molalar verip bir süre hareket etmek, yürümek yeterlidir. Hamile iken hareketsiz kalınan maximum süre 3-4 saati geçmemesi tavsiye edebilir.
16 haftalık hamileyim ve Oldukça bilgilendirici olmuş. İstifade ettim teşekkürler. Ultrason görünümü videosu oldukça ilginç duruyor 🙂 En sonda yazan hareketsiz kalma konusu da önemli herkesin dikkat etmesi lazım bence. Yolculukta bazen oturuyoruz öylece unutuyoruz hareket etmeyi.