Gebeliğin 12. haftasında Anne ve Fetüste Ne Gibi Değişiklikler Olur?
Anne karnındaki bebeğin gelişimini büyük bir hızla devam ettirdiği gebeliğin 12. haftası itibariyle, böbrekler fazla çalışmaya başlamakta ve idrar yapımına neden olmaktadır. amniyotik sıvı da bu steril olan idrarı içine atar ve böylece hamilelik süresinde günde 500 ml. idrar artışı olur. Anne karnındaki bebeğin tiroid, pankreas ve safra kesesi görevlerini yerine getirmeye başlamıştır. Bağırsaklar ise yavaş yavaş karın içerisindeki yerlerine yerleşmeye, peristaltizm adı verilen bağırsak hareketlerini yapmaya başlamıştır. Bu dönemde artık bebeğin damağının sert ve kemikli kısmı da oluşmaya başlayarak, yemek yemesi ve nefes almasına olanak sağlamaktadır. Aynı zamanda ses telleri oluşmaya başlamakta, diş tomurcukları ise gelişmektedir. Hamileliğin 12. haftası bebeğin artık yüzüne dokunulduğunda emme refleksinin harekete geçtiği haftadır. Beyin dokusu ise yetişkin bir insanın beyniyle aynı şekle sahip olmasına rağmen hala boyut olarak küçüktür. Gebelik 12. hafta görüntüsü ile hekim bebeğin ölçümlerini de yapacaktır. Bu dönemde bebeğin baş – popo mesafesi yaklaşık 50 – 61 mm, kilosu ise 13 – 14 gr civarındadır. Amniyo sıvısı da 50 mililitreye yakındır.

Hamileliğin 12. haftası anne adayının ilk dönemlerde şiddetli bir şekilde yaşadığı aşırı bulantı, kusma ve halsizlik şikayetlerinin şiddetinin azalmaya başladığı dönemdir. Bulantıların azalması, iştahın açılmasına neden olur ve böylece anne adayı kilo almaya başlayabilir. Bu dönem özellikle ilk aylarda aşırı bulantı nedeniyle kilo vermiş olan anne adaylarının beslenmelerine özen göstermeye başlamaları gereken dönemdir. Bu dönemde artan iştah hızlı kilo alımına neden olabilir. Bu nedenle tüketilen besinlere de dikkat etmek gerekmektedir. Genellikle hekimlerin tavsiyesi tüm hamilelik boyunca 12-14 kg almaktır. Bu sayılar tabii ki kilolu bayanlarda 10 kilograma düşmekte, aşırı zayıf olan kadınlarda ise 18 kilograma yükselmektedir.

Artık gebeliğin 12. haftası ile birlikte anne adayının günlük olarak alması gereken kalori miktarı 300 kalori kadar artı göstermektedir. Yine aynı şekilde demir ve folik asit alımı da 2 kat artmaktadır. Günlük sıvı tüketimine de dikkat edilmeli ve aşağı yukarı 1,5 – 2 litre arası sıvı tüketilmelidir. Bu dönemde eğer şeffaf, beyaz renkli vajinal akıntı, yanma, kaşıntı, koku ve kasık ağrıları oluyorsa bu belirtileri mutlaka hekime bildirmek ve gereken önlemlerin alınmasını sağlamak gerekmektedir. Bu dönemde ayrıca anne adayının cildinde oluşan çatlakları önlemek için krem kullanılması da tavsiye edilmektedir. Bu haftalarda kadınlarda genellikle mide yanması şikayetleri de olabilmektedir. Uyurken yastığınızı yükselterek bu şikayetinizin azalmasını sağlayabilirsiniz.