Eylül, 2024

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaGenel SağlıkFiziksel Aktivite ve Egzersiz

Fiziksel Aktivite ve Egzersiz

Fiziksel aktivite ve egzersiz sağlıklı yaşamın en temel bileşenlerinden biridir. Vücudun yanlış kullanımı, sağlıksız bir hayatı beraberinde getirir. Sağlıksız yaşam ise kendini obezite, aşırı zayıflık, güçsüzlük ve genel sağlık durumunda kötüleşme/hastalıklar olarak kendini gösterir. Vücut sağlığı için aşağıdaki ipuçlarına özen gösterilmelidir:

  • Düzenli egzersiz yaşlanmaya bağlı kas zayıflamasını azaltır, denge, esneklik ve güç artışı sağlar ve yaşlılıkta düşme ve denge problemleri riskini oldukça aza indirir. Düzenli egzersiz koroner kalp hastalığı, felç, diyabet, obezite ve yüksek tansiyonu önlemeye yardımcı olur. Düzenli ağırlık kaldırma egzersizleri kemik dayanıklılığını arttırarak osteoporozu önlemeye yardımcı olacaktır.
  • Düzenli egzersiz kronik artirit hastalarının araba kullanma, merdiven çıkma ve kavanoz kapağı açma gibi günlük faaliyetleri yerine getirme kapasitesini iyileştirir.
  • Düzenli egzersiz öz saygı ve özgüveni arttırır, stres ve anksiyeteyi azaltır, duygu durumunu iyileştirir ve genel ruh sağlığını güçlendirir.
  • Düzenli egzersiz kilo alımını kontrol etmeye ve kilo vermeye yardımcı olur.
  • Orta düzeyde otuz dakikalık egzersizlerin (yürüyüş gibi) haftada en az beş gün yapılması önerilir. Ancak egzersizden en büyük faydayı elde etmek için her gün yapmak ideal olandır.
  • Egzersizler 10 dakikalık küçük seanslara bölünebilir.
  • Egzersize yavaş başlanmalı ve yaralanma ve aşırı yorgunluğu önlemek için kademeli olarak ilerlemelidir.
  • Egzersize başlamanın yaşı yoktur. Orta yaş ve üstü bireyler de (90 yaşında bile olsanız!) egzersizden birçok fayda elde edebilirsiniz.
  • Hemen hemen tüm egzersiz türleri (dayanıklılık, su aerobiği, yürüyüş, yüzme, ağırlık, yoga vb) vücut için yararlıdır.
  • Egzersiz çocuklar için de geçerlidir. Çocuklar için en iyi egzersiz ev dışında, açık havada oyunlar oynamaktır.
  • Çocuklar spora yönlendirilmelidir. Ancak belirli sporlar (beyzbol gibi) çocukların eklem ve kemik sağlığı açısından tehlikeli olabilir.
  • Ağır egzersize alışkın olmayan kişilerde egzersiz sırasında ağrı hissedildiğinde egzersiz bırakılmalıdır.

Sağlıklı bir birey profesyonel yardım almaksızın yürüyüş gibi egzersizlere başlayabilir. Ancak aşağıda sayılan özelliklere sahip iseniz ağır egzersiz yapmadan önce doktora danışmanız gerekmektedir:

  • 40 yaş üstü erkekler ve 50 yaş üstü kadınlar,
  • Kalp veya akciğer rahatsızlığı, astım, artirit veya osteoporoz hastalıkları bulunan kişiler,
  • Yorulduğunda göğsünde baskı veya ağrı hisseden kişiler veya kolaylıkla yorulan veya nefes darlığı yaşayan kişiler,
  • Yüksek tansiyon veya diyabet hastaları ile sigara kullanan kişiler ile ailesinde kalp krizi veya koroner kalp hastalığı bulunan kişiler

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Ortodontist Nasıl Seçilir?

Ortodonti, dişlerin ve çenelerin düzgün hizalandığı ve uyumlu bir yapıya sahip olduğu bir diş hekimliği dalıdır. Bu alanda uzmanlaşmış olan diş hekimlerine ortodontist denir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...