Erkeklerde Köselik Nedenleri
Geçmiş çağlardan günümüze kadar sakal ve bıyık erkekliğin gücü, sembolü olarak görülmüştür. Kadın erkek ilişkileri açısından bakıldığında ise sakallı erkeklerin daha çekici olduğu kanısına varılmıştır. Ancak sakal ve bıyık her erkekte çıkmamaktadır. Erkeklerde ergenlik dönemine girilmiş olmasına rağmen sakal ve bıyık çıkmaması durumuna köselik denilmektedir. Daha genel ifadeyle erkeksi görünümün tam olmaması hali olup saç, göğüs gibi vücudun herhangi bir yerinde de dökülmeler olabilir. Erkek çocukları ergenlik dönemine 13-18 yaş arasında girmektedir. Eğer 18 yaşından sonra halen sakal ve bıyıklar çıkmadıysa köselikten bahsedilebilir. Eğer baba, amca, dayı gibi yakın akrabalarınızda böyle bir sorun varsa genetik alt yapıdan dolayı sizde köselik durumu söz konusu olabilir.
Köselik Nedenleri Nelerdir?
Erkeklerde görülen köselik bazı kişilerde tamamen tüy çıkmaması olarak kendini gösterirken bazı kişilerde ise seyrek tüy çıkması şeklinde kendini göstermektedir. Köselik genetik veya hormonal sebeplere bağlı olarak meydana gelebilir. Genetik olan sebepler tıbbi olarak tespit edilebilir. Bunun yanı sıra bazı durumlardan kaynaklı hormonal denge bozuklukları nedeniyle de köselik sorunu baş gösterebilir. Örneğin kişinin ciddi bir depresyon geçirmesi, stres, üzüntü gibi psikolojik faktörler hormonal denge bozukluğu ve akabinde tüylerde dökülme yapabilir. Bölgede kıl köklerinin bulunmaması, kılların çıkmasını sağlayan hormonlarda eksiklik gibi faktörler aynı şekilde köseliğe neden olabilir. Bilhassa seks hormonları arasında olan testosteron hormonu eksikliği sebep olur. Aynı hormonun eksikliği nedeniyle sakal ve bıyıklar çıkmadığı gibi seste kalınlaşmada olmaz. Testosteron hormonunun sivilce ve saç teli mekanizmalarında ciddi rolü olduğu bilinmemektedir. Testosteron hormonunun etkileri ve bahsedilen durumla ilişkileri şu yazımızda detaylı olarak işlenmiştir:
bkz. https://www.hepsaglik.net/testosteron-hormonu-ve-testoronun-genel-etkileri/
Köselik Tedavisi
Günümüzde birçok erkeğin uğraştığı köselik veya seyrek sakal-bıyık sorunu geliştirilen yeni tedavi yöntemleriyle tarihe karışıyor diyebiliriz. Herhangi bir acı ve büyük bir kesi işleminin olmadığı küçük operasyonlar ile bu problem çözülebiliyor. Estetik operasyon merkezleri tarafından sakal, favori ve bıyık ekimi yapılmaktadır. Saç ekim merkezlerinin tamamında uygulanan bu tedavi yönteminde vücudun başka bir yerinden alınan kıl kökleri, sakalsız bölgeye nakledilmektedir. Nakledilecek olan kıl kökleri genellikle başın arka kısmı olan ense bölgesinden alınmaktadır.
Tam veya yarı köselik durumlarında başvurulan ekim işleminde genellikle sonuç alınmaktadır. Sonuç alınması kişinin biyolojik durumuna göre değişmektedir. Hastanın seyrek sakalı varsa çok fazla rahatsızlık yaratan bir durum olmadığı için ekim işleminde çok sık sakal olması aranmaz. Yüzünün bir bölgesinde olan sakal kaybı diğerleriyle uyumlu olacak şekilde planlanarak ekim işlemi uygulanır. Eğer hastada tamamen sakal yoksa istenilen sıklıkta bir ekim işlemi uygulanır. Genel olarak bin ila 2 bin kök arasında bir işlem uygulanması söz konusudur. Bıyık bölgesi için yapılacak ekim işleminde ise 400 ila 800 kök arasında bir işlem yapılmaktadır.
Kıl kökü ekimi işleminin yanı sıra mezoterapi, sakal serumu, sakal çıkaran krem ve losyonlar ile bu probleme çözüm bulmak mümkündür. Kişinin sağlık durumuna göre hangi yöntemi kullanacağına bir uzman karar verebilir.