Haziran, 2023
Ana SayfaÇocuk Hastalıkları (Pediatri)0-12 AyEmzirmeye başlama... Nasıl, ne sıklıktı ve ne kadar emzirmeliyim?

Emzirmeye başlama… Nasıl, ne sıklıktı ve ne kadar emzirmeliyim?

Emzirmeye nasıl başlamalı?

Doğumdan çıktığınızda bebeğinizi ilk kucağınıza aldıktan itibaren emzirmeye başlayabilirsiniz. Başlangıçta vücudunuz, bebeğinizi enfeksiyondan koruyan kolostrum isimli özel bir süt üretir.

Emzirmeye başlamak için bebeğinizi kendinize döndürün. Üst dudağını göğüs ucuna değdirin ve ağzını açtığında bebeğinizi göğsünüze bastırın. Yalnızca göğüs ucunu değil göğüs ucu çevresini de ağzına aldığından emin olun.

Bebeğiniz meme ucunu bulamıyorsa veya ememiyorsa panik yapmayın. Emzirme biraz sabır ve bol bol pratik gerektirir. Hemşireden emzirme uygulamasını size göstermesini isteyebilirsiniz.

Prematüre bebek sahibiyseniz hemen emzirmeniz mümkün olmayabilir. Bu durumda sütünüzü hemen pompa ile sağmaya başlamalısınız. Bebeğiniz tam olarak iyi olduğunda bu sütü içecektir.

Emzirmek acı verici ve ağrılı bir süreç değildir. Bebeğiniz emerken göğüslerinizin nasıl hissettiğine dikkat edin. Ayrıca acı oluşmaması için bebeğinizin yalnızca göğüs ucunu değil göğüs ucu çevresini de emmesi gerekmektedir.

Emzirme sırasında acı hissediyorsanız küçük parmağınızı bebeğinizin ağzı ile göğüs ucu arasına koyarak emzirmeyi kesin, oturuşunuzu yeniden düzenleyip tekrar deneyin.

Ne kadar sıklıkla emzirmeliyim?

Sık sık emzirmelisiniz. Ne kadar emzirirseniz sütünüz o kadar fazla gelecektir. Başlangıçta 24 saat içerisinde 8-12 kez emzirmeniz gerekmektedir.

Amerikan Pediyatri Akademisi kılavuzlarına göre, emzirme katı bir program dahilinde olmamalıdır. Bebeğinizin hareketlenmeye başlaması, sürekli ağzını açması, yüzünü göğsünüze yaklaştırması gibi erken açlık belirtilerini gördüğünüz anda emzirmeye başlayabilirsiniz. Ağlama davranışı acıktıktan çok sonra gelen bir işarettir. Bu nedenle emzirmek için bebeğinizin ağlamasını beklememelisiniz.

Emzirirken Nasıl rahat edebilirim?

Emzirme seansları 40 dakikaya kadar çıkabilir. Özellikle yeni doğanlarda emzirme süresi uzundur. Kollarınızı ve sırtınızı ağrıtmayacak bir oturuş pozisyonu belirlemelisiniz. Bebeğinizin başını elinizle destekleyiniz. Oturuyorsanız bebeğinizin sırtına bir yastık yerleştirebilirsiniz.

Emzirme döneminde nasıl beslenmeliyim?

Emzirme döneminde ihtiyacınız olan tek şey sağlıklı ve normal bir beslenme programıdır. Yeterince beslenemeseniz bile vücudunuz süt üretmeye devam edecektir. Ancak dengeli beslenme sütünüzün miktarını ve kalitesini arttırır. Kalori saymakla uğraşmak yerine açlık belirtilerinizi izleyin ve gün boyunca yeterince sıvı tüketimine özen gösterin.

Emzirme döneminde normalden biraz daha iştahlı olabilirsiniz. Bunun nedeni vücudunuzun bebeğinize süt üretmek için sürekli çalışıyor olmasıdır. Aralarda sağlıklı ara öğünler yapmak açlığı kontrol altında tutmak ve enerjik kalmak için uygun olacaktır. Genel olarak emziren annelerin emzirmeyen kadınlara göre günlük 200-500 daha fazla kaloriye ihtiyacı olur.

Kafein tüketimini sınırlandırın. Kafein anne sütüne karışarak bebeğinize geçebilir.

Ayrıca emzirme döneminde kesinlikle alkol almayınız. Alkol de sütünüz yoluyla bebeğinize geçebilir.

Emziren annelerin baharatlı gıdalara karşı da dikkatli olması gerekir. Baharatın bebeğiniz için belirgin bir zararı yoktur. Ancak baharat sütünüzün tadının değişmesine neden olabilir. Baharatlı gıdalar tükettiğinizde bebeğinizin sütünüzden hoşlanmadığını hissedebilirsiniz.

Karşılaşabileceğiniz Problemler

Bazı kadınlar emzirmeye kolaylıkla alışır ve fiziksel veya duygusal olarak zorluk yaşamaz. Ancak birçok anne için emzirme öğrenilmesi zor bir süreçtir.

Bebeğinizin sürekli ihtiyaçları ve uykusuzluk yeni anneler için yorucu olabilir. Ayrıca bebeğin yeterince beslenip beslenmediği, ne kadar süreyle emzirileceği, bebeğin gece uyandırılmak zorunda olması gibi sorular annenin zihnini sürekli meşgul eder.

Doğumdan itibaren ilk 6 ay içinde göğüslerin tıkanması, göğüs ucu ağrısı ve mastitis (göğüs enfeksiyonu) gibi problemler ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda beklemeyin ve hemen hekiminizle görüşün.

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Meme Küçültme Nedir? Meme Küçültme Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?

Meme küçültme, memenin dokularının, yağının ve cildinin cerrahi olarak alınması ile gerçekleştirilen bir operasyondur. Meme boyutlarında küçültme sağlayan bu prosedür memelerin tamamen değil bir...

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...