Mart, 2025

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaÇocuk Hastalıkları (Pediatri)0-12 AyEmzirme sonrası bebeklerde kusma sorunu ve kusmanın ölenmesi

Emzirme sonrası bebeklerde kusma sorunu ve kusmanın ölenmesi

Emzirdikten sonra bebeğim yediklerinin birazını kusuyor. Neden?

Bu oldukça normal bir durumdur. Bebeklerin yaklaşık yarısı düzenli olarak kusar. En çok kustukları dönem ise 4. Aydır.

Bebek anne sütü veya mama ile birlikte içine hava çektiğinde hava geri çıkar. Havanın çıkması sırasında biraz mama veya süt de birlikte gelebilir.

Bebekler, büyüklüklerine göre çok miktarda besin alırlar. Bazıları ise yemekten çok hoşlandığı için doysa da yemeye devam eder.

Yeni doğan bebeklerin sindirim sistemi tam olarak gelişmemiştir. Bebeğin boğazının alt bölümündeki kaslar yemeklerin hareketini düzenler. Bebekler büyüdükçe bu kaslar da gelişeceğinden bebeğiniz yiyecekleri daha iyi kontrol etmeye başlayacaktır.

Bebeğimin kusmaması için neler yapabilirim?

Bebeğinizi beslerken onu dik pozisyonda tutun. Bebeğinizin beslenirken besinlerin mideye düz bir yol izlemesi gerekir.

Öğünleri sakin geçirin. Gürültü ve bebeğinizin dikkatini dağıtacak diğer unsurları elimine edin. Bebeğinizin aşırı acıkmasını beklemeyin. Böyle durumlarda bebeğin hava yutması daha olasıdır.

Bebeğiniz mama veya sağılmış süt ile biberondan besleniyorsa biberon ucunun aşırı küçük olmamasına dikkat edin. Bu durumda bebeğiniz daha fazla hava yutacaktır. Diğer yandan biberon ucunun çok büyük olması halinde besinin hızla gelmesi sonucu bebeğiniz geğirmeye başlayabilir.

Her öğünden sonra bebeğinizin gazını çıkartın. Yemekten hemen sonra bebeğinizin gazını çıkartamazsanız da endişelenmeyin. Muhtemelen birkaç dakika içinde doğal olarak geğirmeye başlayacaktır.

Bebeğinizin giysilerinin veya bezinin çok sıkı olmamasına ve karına fazla baskı yapmamasına dikkat edin. Gazını çıkartmaya çalışırken yüz üstü yatırmayın. Yemek yedikten hemen sonra araç bebek koltuğuna oturtup kemeri bağlamanız da karına baskı yapabilir.

Yemekten sonra bebeğinizi fazla hareket ettirmeyin ve yaklaşık yarım saat süreyle dik oturmasını sağlayın. Kısa bir süre sonra tekrar mama/süt vermeyi deneyerek doyup doymadığını kontrol edin.

Israrcı, geçmeyen kusmalar veya fışkırır tarzda anormal tipte kusmalar gastroenteroloji alanını ilgilendiren ciddi mide ve bağırsak hastalıklarının belirtisi olabileceğinden dolayı bebeğinizi hekime göstermelisiniz.

Kusma ne zaman geçer?

Bebeğinizin kasları gelişip güçlendikçe yediklerini midesinde tutmayı daha iyi öğrenecektir. Kusma yaklaşık 6-7 aylık olana kadar tamamen yok olur. Kendi kendisine oturmayı öğrendiğinde kusma davranışı kaybolacaktır. Ancak seyrek de olsa 1 yaşına kadar devam edebilir.

Kusma ciddi bir şeyin belirtisi olabilir mi?

Yukarıda belirtilen durumlarda kusma olağan bir durumdur. Ancak bebeğiniz kilo kaybediyorsa ve yediklerinin miktar olarak çok fazla kısmını kusuyorsa mutlaka doktorunuzu arayınız. Ayrıca kustuğu besinde yeşil renk, kristaller ve benzeri yabancı maddeler görüyorsanız derhal hastaneye gidiniz.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İleri Yaşlarda Ortaya Çıkan Göz Hastalıkları ve Tedavileri

Yaşlandıkça bedenlerimiz sayısız değişikliğe uğrar. Bu süreçte görme sorunları, günlük yaşamı etkileyecek kadar önemli hale gelene kadar sıklıkla fark edilmeden yavaş yavaş ortaya çıkabilir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...