El Titremelerinin Nedenleri
El titremeleri aşırı boyuta ulaştığında günlük yaşamı derinden etkileyebilir. Elimizdeki kas lifleri kasılıp gevşedikçe ellerimiz sürekli titrer ancak bu hareket çoğunlukla görülmeyecek kadar hafiftir. Ancak ellerinizdeki titreme görünür hale geldiğinde veya yazmak, bardak taşımak gibi hareketleri engellediğinde sorun haline gelebilir. Birçok kişi ellerinin titrediğini gördüğünde Parkinson Hastalığı veya benzeri ciddi bir rahatsızlıktan korkarlar. Peki el titremelerinin en yaygın sebepleri nelerdir? Ellerimiz neden titrer ve bunun için doğal çözümler mümkün müdür?
El titremeleri yaygındır ve genellikle günlük sebeplerden kaynaklanır. 2005 yılında Avusturya’da hareket bozuklukları üzerine yapılan bir araştırmaya katılan yetişkinlerin yaklaşık %28’inde hareket bozukluğu görülmüştür. Çalışmaya göre el titremesi çalışmaya katılanların %14.5’ini etkileyen hareket bozukluğunun temel nedenidir. Bunlardan yalnızca %7’lik kısımda Parkinson Hastalığı tespit edilmiştir. İşte ellerinizin titremesinin olası 10 sebebi:
- Titreyen Ellerin En Yaygın Sebebi Temel Tremor’dur.
Temel Tremor (temel titreme) ifadesindeki temel kelimesi “kendiliğinden var olan” anlamını taşımaktadır. El titremelerinin en yaygın sebebidir. Kas lifleri düzenli olarak kasılmak yerine kendini senkronize ederek daha belirgin bir hareket gösterir. Temel Tremor genellikle elleri etkilese de ses, baş ve vücudun diğer kısımlarını da etkileyebilir. El kullanıldığında veya uzun süre aynı pozisyonda tutulduğunda durum kötüleşir. Vakaların %95’inde temel Tremor kolları, nadiren de baş, yüz ve alt gövdeyi etkiler. Temel Tremor gençlerde az görülür ve kalıtsal olabilir. Temel Tremor ciddi komplikasyonlara yol açmasa da 65 yaş sonrasında gelişen temel Tremorun demans ile ilişkili olduğu görülmüştür. Türkiye’de 2003 yılında 40 yaş civarı 2.253 kişiyle yapılan katılımcıların yalnızca %4’ünde temel Tremor görülmüştür.
- El Titremeleri ve Parkinson Hastalığı
Temel Tremor genellikle hareket bozukluğu olarak görülürken, birçok kişide el titremeleri Parkinson Hastalığı ile bağlantılı olmaktadır.
Parkinson hastalığı 65 yaş üstü kişilerin yaklaşık yüzde ikisinde görülür. Ancak Michael Fox örneğinde olduğu gibi genç yaşta da başlayabilir.
Temel Tremor ile Parkinson’dan kaynaklanan el titremelerinin türü arasında farklılık bulunmaktadır. Temel Tremorda el titremeleri el hareket ettirildiğinde gerçekleşir. Parkinson’da ise el sabitken de titreyebilir (istirahat Tremoru). Parkinson hastalığı Tremor ve titreme, zayıflık ve yüz felci ile karakterize edilen bir sinir sistemi hastalığıdır. Dopamin olmaksızın sinir hücreleri mesaj gönderemez, bu da kaslarda fonksiyon kaybı demektir.
Parkinson Hastalığı için bkz: https://www.hepsaglik.net/parkinson-hastaligi-nedir/
- Titreme Genlerden Kaynaklanabilir
Yapılan araştırmalarda tek bir genin bazı hastalarda temel Tremoru bazılarında da Parkinson’u tetiklediği görülmüştür. Bu gendeki mutasyonlar temel Tremor hastalarının %5’inde ve Parkinson hastalarının %5’inde titremenin nedenidir. Bu ikisi farklı hastalıklar olsa da araştırmacılar temel Tremorun, Parkinson’un hafif bir biçimi olup olmadığını ve bunlar arasındaki genetik bağlantıları araştırmaktadır. Ancak bu durum temel Tremorun, Parkinson riskini arttırdığını göstermez.
- Fazla Kafein Tüketimi
Biraz kafein sizi uyandırabilir ancak aşırı kafein ellerinizi titretebilir. Kahve, çay ve diğer içeceklerdeki kafein beyni uyararak adrenalin salgılatır. 75-150mg kafein beyni harekete geçirerek daha uyanık hissetmeyi sağlar. Ancak bu miktar ellerinizin titremesini sağlayarak koordinasyonunuzu bozabilir. Referans noktası olarak 250 ml kahve 95mg kahveye eştir. Kafein diyince akla yalnızca kahve gelmemelidir. Kafein kahve, çay, çikolata gibi öğelerde de bulunmaktadır. İyi demlenmiş çayda en az kahve kadar kafein bulunmaktadır. Kafein aynı zamanda Adenozin Reseptör Blokajı yapan bir maddedir. Çayda kafeinin yanı sıra teofilin gibi maddeler de bulunur ve çarpıntıya neden olduğu unutulmamalıdır.
- Alkol Tüketimi
Aşırı alkol tüketimi merkezi sinir sistemini olumsuz etkileyerek ellerin titremesine neden olabilir. Günde üç birim alkol içmek temel Tremor riskini ikiye katlamaktadır. Yapılan bir araştırmada temel Tremor hastalarının düzenli olarak alkol tüketme eğiliminde olduğu görülmüştür. Günde 3 birim alkolün düzenli olarak tüketildiği her yıl temel Tremor riski %23 artar.
Bkz. : Alkolün Zararları
- hipoglisemi
Kan şekerinin düşüklüğü nedeniyle kaslar ve sinirler yakıtsız kaldığında eller titreyebilir. Bununla mücadele etmek için adrenalin salgılandığında titreme artabilir. Çok miktarda tatlı yiyecek tüketildiğinde kan şekeri kısa sürede yükselerek hipoglisemiye neden olur. Günde 15-20 gram şeker (yaklaşık 2 yemek kaşığı bal) ellerinizi titretmeden kan şekerini yükseltmeyi sağlar.
- Aşırı Kaygı
Korku veya öfke gibi güçlü duygular el titremesine neden olabilir. anksiyete atakları veya panik ataklar da titremeye neden olur. Stresi azaltmak ve vücudunuzu sakinleştirmek için papatya, portakal, yabani kekik gibi bitkisel çaylar tüketin. Aromaterapi, yoga, nefes çalışmaları vb de anksiyeteyi azaltabilir.
- Kullanılan İlaçlar
Özellikle astım ilaçları, antidepresanlar ve sakinleştiriciler ile lityum gibi duygu durum düzenleyiciler ellerinizde istem dışı hareketlere neden olabilir. Bu durumu doktorunuza bildiriniz. Gerekirse farklı bir düz veya ilaç denemeniz istenebilir. Xanax veya diğer sakinleştiriciler gibi bazı ilaçların alımı durdurulduğunda el titremeleri durabilir. Lityum Karbonat, Sodyum Volproate, Valproik asit, albuterol, Teofilin, Siklosporin, Trisiklik antidepresanlar (TCA), Amiodoran, Prokainamide, Asiklovir ve antibiyotikler de el titremelerine neden olabilir.
- Tiroid Bozuklukları
Hipertiroidi, tiroid bezinin aşırı tiroid hormonu üretmesidir. Genellikle tedavi edilebilir veya kendiliğinden iyileşebilir. Titreme hastalığın tek semptomu değildir. Titremeyle birlikte kilo kaybı görülüyorsa doktora gidilmelidir.
- Magnezyum ve B1 Vitamini Eksikliği
Magnezyum eksikliği semptomları arasında kas titremeleri yer almaktadır. Daha şiddetli eksikliklerde insomnia, ayak ve bacak krampları ve şiddetli el titremeleri görülür. Kas kramplarının nedeni çoğunlukla magnezyum eksikliğidir. B1 vitamini eksikliği de sinir uyarımı ve beyine enerji veren karbonhidrat metabolizması için önemlidir. B vitaminleri sinir sistemini etkileri oldukça önemlidir.
Bilgilendirme için teşekkür ederim.
aç, uykusuz ve yorgun olduğum zamanlarda ellerimde çok titreme oluyor. Yukarıdaki yazıdan anladığım kadarıyla bunun nedeni belirli vitamin eksikliklerinden kaynaklı olabilir herhalde. herkese sağlıklı günler.