Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı
Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız artarken, yazın gelmesiyle beraber birtakım kulak hastalıklarının oranında gözle görülür bir artış yaşandığını biliyor muydunuz?
Bu tip hastalıklar zamanında ve uygun bir yöntemle ele alınmadıkları sürece tatil keyfinizin bir kabusa dönüşmesine davetiye çıkarabiliyorlar.
Yaz Aylarında En Sık Karşılaşılan Kulak Hastalığı Hangisidir?
Bu hastalıklardan sıklıkla karşı karşıya kalınan kulak yolu enfeksiyonlarıdır (dış kulak iltihabı). Dış kulak yolu; nemli, karanlık ve sıcak olması sebebi ile bakteri ve mantar gibi patojenlerin çoğalma göstermesi için çok uygun bir ortam yaratır. Dış kulak yolunun tıp dilindeki karşılığı Otitis Eksternadır.
Dış Kulak İltihabı Yaz Aylarında Neden Artış Gösterir?
Dış kulak iltihabının yaz aylarında artış göstermesinin en önemli sebebi yeteri miktarda hijyenik özelliklere sahip olmayan havuz ve deniz sularıdır. Bununla birlikte yüzmeden sonra dış kulak yolunun ıslak kalması, kulak çubukları ve benzeri gereçlerin kullanıldığı takdirde kulak yolunun travma geçirmesine bağlı enfeksiyon riskini arttırmaktadır.
Dış Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Dış kulak iltihabı olan çocuklarda ve yetişkinlerde;
- Kaşıntı,
- Şiddetli ağrı,
- Tıkanıklık,
- Akıntı
- İşitme kaybı görülebilmektedir.
Bu şikayetlerin oluşması durumunda kişi, vakit kaybetmeden doktora başvurmalıdır.
Dış Kulak İltihabı Tedavisi Nasıl Olmalıdır?
Hastalığın tedavi sürecinde kulak yolunun temizlenmesi, kulak damlaları kullanımı ve lüzum halinde oral antibiyotik kullanımı yer alır. Ayrıca bir süre kulağa su temasının (havuz, duş vs.) azaltılması gerekir.
Tedavi Dışında Ne Gibi Yardımcı Olabilecek Önlemler Alınabilir?
Tedavi dahilinde hastanın yapması gereken şey, doktorun önerilerine uyması ve ilaçları düzenli bir şekilde kullanmasıdır. Bununla birlikte hastanın kulağının kuru tutulması, su sporlarından kaçınması, kaşıma, ovalama, temizleme gibi eylemlerden uzak durması gereklidir. Kulak tıkacı kullanmak, enfeksiyon başladıktan sonra enfeksiyonun yayılma olasılığını hızlandırabileceği için önerilmemektedir.
Dış Kulak İltihabı Kaç Günde İyileşir?
Dış kulak iltihabı, eğer altta yatan bir başka hastalık yok ise (şeker hastalığı, dış kulak yolu darlığı vb.) 7 ila 10 gün içerisinde iyileşme göstermektedir. Dış kulak iltihabı geçişmiş hastaların bu süre sonrasındaki şikayetleri tamamı ile yok olsa dahi havuza, denize ve su sporlarına tekrar dönmeden önce bir hekime başvurması gerekir.
Dış Kulak İltihabına Karşı Ne Gibi Önlemler Alınabilir?
Yaz tatilinizin sorunsuz geçmesini istiyorsanız kendinizin ve çocuklarınızın kulaklarını mümkün olduğu derece kuru tutmak, su ile temas sonrası dış kulak yoluna temas etmeden bir pamuk ya da havlu yardımı ile kurulamak gerekmektedir. Su dezenfektasyonundan emin olunmadığı takdirde başın su üzerinde kalmasını sağlamak, bone ya da kulak tıkacı kullanmak gibi alınabilecek önlemler, dış kulak yolu enfeksiyonlarının sizden ve ailenizden uzak durmasını sağlayacaktır.
Konuyla ilgili daha kapsalı bilgi için bakınız: https://www.hepsaglik.net/otistis-externa-bulgulari-tani-ve-tedavisi/