Eylül, 2024

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaHastalıklarİç Hastalıklar (Dahiliye)D Vitamini Eksikliği, Riskleri ve Tedavisi

D Vitamini Eksikliği, Riskleri ve Tedavisi

Makale Düzeyi:  6 / 10
Düzey Filtrele: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10?

Güneşten uzak duruyorsanız, süt ürünlerine alerjiniz varsa ve sıkı bir vejetaryen iseniz vitamin D eksikliği söz konusu olabilir. Güneş ışığı aracılı üretilen bir vitamin olan D vitamini vücudunuzda güneş ışığına maruz kalındığında üretilir. D vitamini çok az besinde doğal olarak bulunmaktadır (bazı balık türleri, balık yağları ve yumurtanın sarısı, takviye edilmiş süt ürünleri, tahıllar).

D vitamini kalsiyumun böbreklerden geri emiliminine yardımcı olduğundan kemik sağlığı için oldukça önemli bir vitamindir. Geleneksel olarak D vitamini kemik dokusunun doğru bir şekilde mineralize olamamasından dolayı kemik doku yapısal bozukluğu ile tanınan raşitizm hastalığı ile ilişkilendirilir. Ancak yapılan araştırmalar D vitamini eksikliğinin raşitizm haricinde birçok sağlık sorununa da yol açabileceğini göstermektedir.

Vitamin-D

D Vitamini Eksikliği semptomları ve Riskleri

 

Kemik ağrısı ve kas zayıflığı D vitamini eksikliğinin belirtisi olabilir. Ancak birçok kişide bu semptomlar belirsizdir. Ancak, semptom görülmese bile D vitamini eksikliği sağlık sorunlarına yol açabilir. Kanda D vitamininin düşük olmasının yol açabileceği sağlık sorunları şunlardır:

  • Kardiyovasküler hastalıklardan kaynaklanan ölüm riskinin artması,
  • Yetişkinlerde bilişsel bozukluklar,
  • Çocuklarda şiddetli astım,
  • Kanser,

Araştırmalar D vitamininin tip 1 ve 2 diyabet, yüksek tansiyon, glukoz intoleransı ve multiple sklerozis gibi bir dizi farklı hastalığın önlenmesinde etkili olduğunu göstermiştir.

D Vitamini Eksikliğinin Nedenleri?

 

Zaman içerisinde önerilen miktarda D vitamini tüketmemek: Özellikle vejetaryenlerde bu sebep yaygındır. Bunun deneni balık ve balık yağları, yumurta sarısı, peynir, süt, biftek gibi hayvan ürünleri D vitamininin doğal kaynaklarıdır.

Güneş ışığından yoksun kalmak: Vücut D vitaminini yalnızca güneşe maruz kalmak suretiyle üretebilir. Evden çok sık çıkmayanlar, kuzey ülkelerinde yaşayanlar ve güneşle temas edilmeyen işlerde çalışanlar D vitamini eksikliği riski altındadır.

Koyu tenliler: Melanin pigmenti vücudun güneş ışığına maruz kalındığında D vitamini üretme kabiliyetini azaltır. Bazı araştırmalar koyu tenli ve yaşlı kişilerin D vitamini eksikliğine daha yatkın olduğunu göstermiştir.

Böbreklerin D vitaminini aktifleştirememesi: İnsanlar yaşlandıkça böbreklerin D vitaminini aktifleştirme becerisi azalır. Bu da D vitamini eksikliği ihtimalini yükseltir. Böbrek yetmezliği, enzim eksikliği ve bazı konjenital hastalıklar sentez bozukluklarına neden olabilir.

Sindirim sisteminin D vitamini emilimini sağlayamaması: Crohn hastalığı, kistik fibrosis ve çölyak gibi belirli hastalıklar bağırsakların besinlerden alınan D vitaminini emme becerisin azaltabilir. D vitamini, yağda eriyen bir vitamini olduğu için yağ emilim bozuklukları (malabsorbsiyon) D vitaminin emilini azaltabilir.

Obezite: Vücut kitle indeksi 30 ve üstü olan kişilerin kanında D vitamini düzeyi düşük olmaktadır. D vitamin eksikliği ile obezite arasında güçlü bağlantılar saptanmıştır.

D Vitamini Eksikliği Testleri Nelerdir?

Vücutta ne kadar D vitamini bulunduğunu ölçmenin yolu 25-hydroxy D vitamini (25-OH Vitamin D) testidir. Aynı zamanda D vitamini ve bunu ilişkili problemlerin saptanmasında da oldukça yardımcıdır. Sağlıklı kişilerde D vitamininin 20 nanogram/mililitre  ile 50 ng/mL arasında olması gerekir. 12 ng/ml’den düşük olması D vitamini eksikliğini gösterir.

D Vitamini Eksikliği Tedavisi

 

D vitamini eksikliği tedavisinde beslenme ve takviye önlemleri alınır. 1-70 yaş arası kişilerin günde 600 IU, 70 yaş üstü kişilerin 800 IU D Vitamini alması gerekir.

 

 

1 Yorum

  1. Özellikle kış aylarında D vitamini alımına oldukça dikkat etmek gerekiyor. Çünkü güneş ışınları yaz mevsiminde oldugu gibi dik vurmuyor, bu da güneşten alınan provitamin D düzeyinde düşüş yaşatıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Ortodontist Nasıl Seçilir?

Ortodonti, dişlerin ve çenelerin düzgün hizalandığı ve uyumlu bir yapıya sahip olduğu bir diş hekimliği dalıdır. Bu alanda uzmanlaşmış olan diş hekimlerine ortodontist denir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...