Özellikle kadınlarda görülen bir hastalık olan cushing sendromu olarak da bilinen bu hastalık, kan şekerin yüksek olması, kilo alma ve erkeksi görünüm şeklinde kendini gösteren bir hastalık çeşidi olarak dikkat çekmektedir. Böbrek üstü bezlerinden salgılanan kortizol hormonunun fazla salgılanması veya kortizon adı verilen ilacın fazladan alınması sonucu ortaya çıkabilen cushing sendromunun pek çok farklı nedeni bulunabilmektedir.
Cushing Hastalığı Nedenleri Nelerdir?
Cushing sendromu oluşumunun en belirgin nedenleri arasında böbrek üstü bezlerinden salgılanan kortizol hormonunun gereğinden yüksek olması gelmektedir. ACTH hormonunun fazla salgılanması sebebiyle de artış gösterebilecek kortizol, aynı zamanda böbrek üstü bezlerinden herhangi bir hastalık olması neticesinde de fazla salgılanabilmektedir.
Bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan kortizon hormonu da cushing sendromuna yol açabilmektedir. Uzun süre ve olması gerekenden yüksek dozda kullanılan kortizon sonucu oluşabilen cushing sendromu, ciddi problemlere yol açabilmekte ve hayati tehlike oluşturmaktadır. Bu sebeple kortizon hormonu mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalı ve verilen dozun üzerine çıkılmamalıdır.
Cushing Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Cushing sendromunun en belirgin belirtisi, hastalarda aydede yüz adı verilen ve kilolu, şiş ve pembe görülen yüz olarak bilinmektedir. Aynı zamanda ense üzerinde çok miktarda yağ birikmesi (bufola hörgücü) de cushing sendromu belirtileri arasında yer almaktadır. Karın kısmında da aşırı yağ birikmesi görülen cushing hastalarının kolları ve bacakları ise vücudun diğer bölgelerinin aksine oldukça zayıf bir görüntüye sahiptir. Tüm bu belirtiler ise aynı zamanda hasta kişide yorgunluk, sırt ağrısı ve güçsüzlük gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.
Özellikle kadınlarda kadın bölgesinde ve göğüslerde mor renkli çatlakların oluşması (strialar), sindirim sisteminde oluşacak rahatsızlıklar ve mide rahatsızlıkları görülürken; erkek hastalarda ise cinsel isteksizlik, sivilcelenme ve kıllanma ortaya çıkmaktadır.
Cushing Hastalığı Teşhisi Nasıl Konmaktadır?
Cushing sendromu teşhisinin konulması için ilk olarak hastanın şikâyetlerinin dinlenmesi ve daha sonra fiziksel muayenenin yapılması gerekmektedir. Fiziksel muayene esnasında aydede yüz veya ense ve karın bölgesinde yağlanma mevcut ise doktor bazı ek tetkikler isteyebilir. Özellikle hastanın kortikosteroid türü bir ilaç kullanıyor olması, doktorun teşhisi koymasını daha da kolaylaştıracaktır.
Doktorun isteyeceği ek tetkiklerde idrarda bulunan serbest kortizol miktarının ölçülmesi ve rutin kan testlerinin yapılması istenmektedir. Aynı zamanda böbrek üstü bezlerinin, karaciğerin ve hipofizin de tomografisinin çekilmesi doğru teşhis konulmasını sağlamaktadır.
Cushing Hastalığı Tedavisi Nasıl Olur?
Cushing sendromunun tedavi edilebilmesi için genellikle uygulanan yöntem cerrahi tedavi olmaktadır. Hastalığın seviyesine göre de değişen cerrahi yöntemler, böbreküstü bezlerinin çıkartılması veya hipofizde bulunan tümörün alınması olarak nitelendirilmektedir. Cushing sendromuna uygulanan bir diğer tedavi yöntemi ise radyoaktif ışın tedavisidir. İlerlemeyen ve erken teşhis edilen cushing sendromu hastalarında ise ilaçla yapılan tedavi yöntemleri de işe yaramakta ve devamlı tedavi uygulanarak bu hastalığın tamamen iyileşmesi sağlanabilmektedir.