Nisan, 2025

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfagündemCovid-19 (Koronavirüs) Aşıları Güvenli mi? İlk kimlere yapılacak?

Covid-19 (Koronavirüs) Aşıları Güvenli mi? İlk kimlere yapılacak?

-

Makale Düzeyi:  4 / 10
Düzey Filtrele: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10?

Başta Çin, Rusya, Almanya, Amerika olmak üzere ülkemizde de hali hazırda aşı çalışmaları devam etmektedir. Akıllara gelen en önemli sorular; Covid-19 (koronavirüs) aşısı ne zaman piyasaya sunulur? Covid-19 aşısı güvenilir mi? soruları. Ayrıca Koronavirüs aşılarının öncelikli olarak hangi kesimlere yapılacağı konusu ise merak edilenler arasında.

Covid-19 (Koronavirüs) Aşı Çalışmaları Ne Durumda?

covid aşısı

Birçok ülkede faz 2 ve faz 3 aşı çalışmaları devam etmekte ve insan deneylerine başlanıldığı açıklandı. Bu bağlamda aşıların piyasaya 1-2 ay içerisinde sürülebileceğine dair açıklama yapan ülkeler de mevcut. Bakanlığımız ilgili aşıların temini konusunda birkaç ülke ile görüşmeler yapmış ve aşı siparişleri verilmiştir. Hangi ülkelerden ne kadar aşı temin edileceği konusu çok yakında netleşeceğini ön görüyoruz. Pfizer-Biontech aşılarının muhafaza koşullarının -70 °C olması ve ülkelerin henüz milyonlarca aşıyı muhafaza edecek bu türden bir soğutma alt yapılarının olmaması ve bu saklama koşullarının oldukça maliyetli olması düşündürücü.

Diğer taraftan Selçuk Üniversitesi Selçuk Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik bölümünde mRNA aşı çalışmaları devam etmekte ve hayvan çalışmaları aşamalarına gelmiş durumda. Bu bağlamda ülkemizin aşı çalışmaları da oldukça umut vadetmekte. Zamanla yerli aşı konusunda ilerleme kaydedilmesi beklenmektedir.

Aşılar Güvenli mi? Kalite Kontrolleri Yapılacak mı?

Aşıların güvenilirliği hususunda Sağlık Bakanımızın yapmış olduğu söylemler oldukça güven verici. Aşılar temin edildikten sonra gelişigüzel başlanmayacak. Gerekli kalite kontrol ve standartlar öncelikli olarak incelenecek, uygun olması durumunda ise aşılamalara başlanacak.

Sağlık bakanımız Fahrettin Koca’nın vermiş olduğu açıklamada: “Aşılar temin edildiğinde öncelikli olarak Halk Sağlığı ve TİTCK laboratuvarlarınca ülkemize ithal edilen aşılarda incelemeler gerçekleştirilecektir. Ülkemiz standartlarımıza uygun görüldüğü takdirde erken kullanım izinleri verilecektir.

Diğer taraftan hastalıklara karşı geliştirilmiş olan aşıların her yıl milyonlarca kişiyi koruduğu tahmin edilmekte ve bağışıklık sayesinde bazı hastalıkların çok çok azaldığı, bazı hastalıkların ise eradike edildiği bilimsel bir gerçektir. Covid-19 hastalığının mortal seyrettiği, hastalığı geçirenlerin sekel kalabildiği de göz önünde bulundurulduğunda aşılanma kaçınılmazdır. Bu bağlamda ülkemiz de dahil olmak üzere tüm dünyanın bu aşıya mecbur olduğunu söylemek yanlış olmaz. Son zamanlarda sağlık çalışanları ve gençler de dahil olmak üzere birçok ölüm haberi gelmekte ve aşılanmanın ne kadar önem arz ettiğini gözler önüne sermektedir. Son zamanlarda aşı karşıtlığı ve Covid-19 hastalığının asılsız, uydurma olduğuna dair söylentilere kulak asmamak ve yalnızca Sağlık Bakanlığının açıklamalarına itibar etmek gerekir.

Aşılarda Öncelik Sırası Olacak mı? Sıralama neye göre olacak?

Aşı sıralaması 4 aşamaya ayrıldı:

  • İlk etapta; sağlık çalışanları, 65 yaş üstü ve yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar ile kalabalık yerlerde yaşayanlar öncelikli aşılanacak.
  • İkinci etapta; toplum işleyişi için gerekli sektörlerde, kritik alanlarda çalışanlar, 50 yaş ve üzeri en az 1 kronik hastalığı olan kişiler aşılanacak.
  • Üçüncü etapta; 50 yaş altı en az 1 kronik hastalığı olan kişiler, genç yetişkinleri, ilk iki grupta yer almayan sektör ve meslek çalışanlarını kapsamakta.
  • Dördüncü ve son etapta; ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılamaya dahil edilecek.

Covid-19 Hastalığını Geçirenler Aşılanabilecek mi?

En çok merak edilen konulardan biri de Covid-19 geçiren kişilerin de aşılama kapsamına alınıp alınmayacağı konusu. Hastalığı atlatan kişilerin bağışıklık durumu 3-4 ay sürebilmektedir. Ayrıca bağışıklık süreleri de değişkenlik gösterebilmekle beraber bu konuyla ilgili eldeki veriler ve araştırmalar yetersizdir. Son zamanlarda re-enfeksiyon durumları oldukça sık görülmekte, Covid-19 geçirenlerin yeniden hastalanabildiği kaydedilmiştir. Bu bağlamda hastalığı geçirmiş olmak aşılanmaya engel olmayacaktır ve muhakkak bu kişilerde aşılanma kapsamına alınacaktır.

hepsaglik.net

yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Gündem - Diğer

Gündem ve Haberler