Aralık, 2024

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaAcil Müdahale ve İlk YardımÇocuklarda Yabancı Cisim Yutma ve Acil Müdahale

Çocuklarda Yabancı Cisim Yutma ve Acil Müdahale

Evin içerisine sessizlik hakim olduğu zaman bilin ki biri bir yerlerde bir şeyleri karıştırıyor, bir şeyi kırıyor veya eşyaları bir yerden bir yere götürüyor ya da yabancı cisimleri burnuna, kulağına veya herhangi bir yerine sokmak için çabalıyor. Tedbirinizi elbette ki almışsınızdır ancak hiçbir zaman çocuğunuzun bir yerlerden yabancı bir cisim bulacağını ve bunun tehlikeli bir hal alacağını unutmamanız gerekmektedir.

Çocuğun Burnuna Yabancı Cisim Kaçtığını Nasıl Anlarız ve Neler Yapmalıyız?

Çocuğunuzda durduk yere burun kanaması veya burnundan kanlı, kötü kokunun hakim olduğu bir akıntı, burun üzerinde kırmızı, şişlik oluşan bir bölge ve burundan nefes almaya çalışırken zorlanma oluyor ise ve çocuk sürekli elini burnuna götürüyorsa burunda yabancı cisim olma olasılığı mevcuttur.

Yabancı cismi baktığınız zaman görebildiğiniz durumlarda burnun ön kısmına yakınsa ve çocuğunuz sizi anlayabilecek yaştaysa, çocuğunuz burnunun sağlam olan tarafına parmağınızla baskı uygulayın ve cisim olan taraftan hızlı bir şekilde hava üflemesi gerektiğini söyleyin. Çocuğunuz küçükse bunu denemeyin, dışarı hava üfleyeceği yerde içine çekebilir ve cismin akciğerine kaçmasına neden olabilir. Bunu yaptığınız halde cisim çıkmıyorsa mutlaka aciliyet gösterecek şekilde doktora başvurun. Çocuğunuzu doktora götürürken başını öne doğru eğin, böylece yabancı cismin havayollarına kaçmasına engel olmuş olursunuz.

Çocuğun Kulağında Yabancı Cisim Olduğunu Nasıl Anlarız ve Neler Yapmalıyız?

Kulakta en sık rastlanan yabancı cisim boncuğa benzer küçük nesnelerdir ve çok nadir bir şekilde küçük bir böcek de kulağın içine girebilmektedir. Çok dikkatli olunması gerekir çünkü kulakta uzun süre kalan yabancı cisim, dış kulak yolunda iltihaba veya kulak yolunda hasarlara neden olabilir. Kulakta görülen ağrı ve hassasiyet, kötü koku, kulak içinde gözle görülecek şekilde yer alan bir nesne ya da kulak ağrısı gibi şikayetler meydana geldiğinde çocuğunuzun kulağına yabancı cisim girdiğinden şüphelenmeniz gerekir. Ayrıca işitmede zorluk ve baş hareketleriyle tetiklenen kulak hışıltı hissi de yabancı cisim şüphesini artırır.

Eğer yabancı cisim görülüyor ve kulağın en dışında ise pamuk ya da kumaş parçası gibi, cımbız yardımı ile çıkarabileceğimiz bir objeyse almayı deneyebilirsiniz. Yabancı cisim bir böcek ise müdahale etmeye çalışmadan doktora başvurunuz. Böcekler genellikle alkol damlatılarak hareketsiz bırakılır ve sonrasında alınır; fakat bu işlem doktor kontrolünde yapılır.

Eğer obje sert ve derinde ise, ağrı ve hassasiyet mevcutsa vakit kaybetmeden doktora başvurmanızda fayda var.

Çocuğun Gözünde Yabancı Cisim Olması Durumunda Neler Yapmalıyız?

Çocuğunuzun gözünde yabancı bir cisim var ise gözü sulanacak, gözünü açmak istemeyecek ve buna bağlı olarak ağrı yaşayacaktır.

Kum gibi basit tanecikler var ise çocuğunuza bir su kabı içerisinde gözünü açıp kapamasını söyleyin. Göz kapağının dışında ve üstünde yer alan tozları ıslak bir mendil yardımıyla temizleyin ve alt göz kapağında yer alan yabancı cisim için yanakları aşağı doğru çekerek göz kapağını açarak içine su akıtabilirsiniz. Tüm bu müdahalelere rağmen ağrı ve hassasiyeti gideremiyorsanız, gözlerini kapalı tutarak doktora başvurmanızda fayda var. Göz kapağında cam parçacıkları gibi ciddi bir cisim var ise çocuğunuzun kafasını öne doğru eğin, gözlerini kapatmasını ve açmaması gerektiğini söyleyin. Göze müdaheleden ve çok fazla ovalamaktan kaçının.

Akciğerlere Yabancı Cisim Kaçtığını Nasıl Anlarız ve Neler Yapmalıyız?

Çocuğunuz ani bir şekilde öksürmeye başladıysa ve nefes almada güçlük çekiyorsa veya yüzü aniden kırmızıdan mor renge dönüyorsa, boyun ve yüzde bulunan damarlar belirginleşmiş ise çocuğunuzun akciğerine cisim kaçmış olma ihtimali yüksektir.

Çocuğunuz 1 yaşından daha küçükse, bebeğinizi başını göğsünün aşağısında kalacak bir şekilde yatırın ve çenesini parmaklarınız vasıtasıyla destekleyin. Ağzını açın ve diğer elinizle bebeğinizin iki kürek kemiğinin arasına beş kere vurun.

Yabancı Cisim Yutma ve Solunum Sıkıntısında İlk Müdahale

Çocuğunuz 1 yaşından daha büyük ise kafası göğsünün aşağısında kalacak bir şekilde eğin, iki kürek kemiğinin arasına beş kere vurun. Yabancı cisim gözle görünür bir yerdeyse tek parmağınız yardımıyla süpürme hareketiyle çıkarmaya çalışın.

ağız içi süpürme hareketi-ilk yardım-sweep maneuver
Süpürme (sweep) Manevrası

Ancak cismi kendi imkanlarınızla çıkaramıyorsanız, çocuğunuzun arkasına geçip ellerinizden birini yumruk yaparak alt kaburga kemiklerinin üstüne denk gelecek şekilde yerleştirin ve diğer elinizle beraber yumruğu kavrayarak iki elinizle birlikte göğsüne hızlı olacak bir şekilde baskı uygulamaya başlayın. Ya da aynı şekilde arkasına geçerek bu sefer yumruğunuzu çocuğunuzun karnının üstüne gelecek şekilde yerleştirin ve yukarı doğru hızlıca baskı uygulamaya başlayın(Heimlich Manevrası).

Heimlich Manevrası

Tıkanıklık açılmadıysa, rengi mora doğru dönüyorsa ve bilinç kaybı yaşandıysa vakit kaybetmeden ambulans çağırın. Bu esnada karın bölgesine ve göğsüne baskı uygulamaya devam ederek gerek görülürse suni solunum uygulayın.

Genel durumu düzelmeyen durumlarda ivedilikle profesyonel destek almak ve ambulans çağırmak için 112 Acil Çağrı Merkezini arayınız.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İleri Yaşlarda Ortaya Çıkan Göz Hastalıkları ve Tedavileri

Yaşlandıkça bedenlerimiz sayısız değişikliğe uğrar. Bu süreçte görme sorunları, günlük yaşamı etkileyecek kadar önemli hale gelene kadar sıklıkla fark edilmeden yavaş yavaş ortaya çıkabilir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...