Aralık, 2024

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaÇocuk Hastalıkları (Pediatri)5-13 YaşÇocuklarda Ruhsal Bozukluk Nedenleri

Çocuklarda Ruhsal Bozukluk Nedenleri

Çocuklarda Ruhsal Bozuklukların semptomları Nelerdir

Çocuklarda ruhsal bozuklukların semptomları hastalığın ne olduğuna bağlı olarak değişir. Ancak birçok bozuklukta ortak bir şekilde görülen semptomlar şunlardır:

  • Uyuşturucu madde ve/veya alkol kullanımı
  • Günlük problemlerle ve aktivitelerle ilgilenmekte zorluk,
  • Uyku ve/veya yeme alışkanlıklarında değişiklikler,
  • Fiziksel rahatsızlıklarla ilgili aşırı şikayet,
  • Otoriteyi reddetme, okuldan kaçma, çalma veya mülke zarar verme,
  • Kilo almaktan aşırı korkma,
  • İştahın azalması ve ölüm korkusuyla birlikte uzun süren olumsuz duygu durumu
  • Sıklıkla gelen sinir krizleri,
  • Yeterince çalışmasına rağmen okul başarısında düşüş,
  • Genellikle sevdiği arkadaşlarına veya aktivitelere yönelik ilgiyi kaybetme,
  • Yalnız geçirilen zamanda artış,
  • Aşırı kaygı veya anksiyete
  • Hiperaktivite
  • Sürekli kabus veya uyku terörü
  • Aşırı uyumsuzluk veya agresif davranış,
  • Gerçekte var olmayan sesler duyma veya nesneleri görme (halüsinasyon)

Çocuklarda Zihinsel Rahatsızlıkların Nedenleri Nelerdir?

zihinsel rahatsızlıkların nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Ancak yapılan araştırmalar genetik, biyoloji, psikolojik travma ve çevresel stres gibi faktörlerin etkili olabildiğini göstermiştir:

  • Genetik yatkınlık: Birçok zihinsel rahatsızlık kalıtsal olarak geçebilir. Daha doğru bir şekilde ifade etmek gerekirse ailesinde ruhsal bozukluklar görülen çocukların kendileri de ruhsal bozukluklara karşı daha savunmasızdır.
  • Biyoloji: Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklardaki ruhsal bozukluklar da beyinin duyguları, düşünceyi, algıyı ve davranışı kontrol eden bölgelerindeki fonksiyonların anormalleşmesi ile oluşmaktadır. Bazı durumlarda kafa travmaları da duygu durum ve kişilikte değişmelere yol açabilir.
  • Psikolojik Travma: Bazı ruhsal bozukluklar şiddetli duygusal, fiziksel veya cinsel istismar, ebeveynlerden birinin vefat etmesi veya ihmal gibi psikolojik bir travma ile tetiklenebilir.
  • Çevresel Stres: Stresli veya travmatik olaylar çocuğun ruhsal bozukluklara karşı savunmasızlığını arttırabilir.

Çocuklarda Ruhsal Bozukluklar Nasıl Teşhis Edilir?

Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da ruhsal bozuklukların teşhisi belirti ve semptomlara dayanır. Ancak çocuklardaki ruhsal rahatsızlıkların tespiti daha zordur. Ruhsal bozukluk semptomu olarak görülen utangaçlık, anksiyete, ilginç yeme alışkanlıkları, asabiyet gibi davranışlar bazen çocuğun gelişiminin doğal bir parçasıdır. Bu davranışlar uzun bir süreyle, ilgili yaşı geçmesine rağmen ve çok sık ortaya çıkıyorsa, ayrıca çocuğun ev, aile ve okul hayatını etkiliyorsa semptom olarak değerlendirilebilir.

Semptomlar mevcut ise doktor tam bir tıbbi ve gelişimsel geçmiş incelemesi ile fiziksel muayene gerçekleştirir. Ruhsal bozuklukların tespitinde kullanılan laboratuvar testleri bulunmamasına rağmen doktorlar nörogörüntüleme ve kan testi gibi çeşitli testlerden yararlanabilir. Böylece bu semptomları ortaya çıkarabilecek farklı bir fiziksel rahatsızlık veya ilaç yan etkisi olup olmadığı belirlenir.

Herhangi bir fiziksel hastalık bulunamazsa çocuk psikiyatrisine, psikoloğa veya çocuk ve yetişkinlerde ruhsal bozuklukların teşhis ve tedavisine yönelik eğitimli diğer bir sağlık uzmanına sevk edilir. Psikiyatristler ve psikologlar çocuğun ruhsal durumunu değerlendirmek için tasarlanmış görüşme ve değerlendirme araçları kullanırlar. Doktor çocuğun semptomlarına ve gözlenen tutum ve davranışlara bakarak teşhisini koyar. Doktor çoğunlukla çocuğun ebeveyninden, öğretmenlerinden ve diğer yetişkinlerden elde ettiği bilgileri kullanır.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İleri Yaşlarda Ortaya Çıkan Göz Hastalıkları ve Tedavileri

Yaşlandıkça bedenlerimiz sayısız değişikliğe uğrar. Bu süreçte görme sorunları, günlük yaşamı etkileyecek kadar önemli hale gelene kadar sıklıkla fark edilmeden yavaş yavaş ortaya çıkabilir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...