Eylül, 2024

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaAcil Müdahale ve İlk YardımÇocuklarda Aciliyet Gerektiren Diş Travmaları ve Müdahaleler

Çocuklarda Aciliyet Gerektiren Diş Travmaları ve Müdahaleler

Makale Düzeyi:  1 / 10
Düzey Filtrele: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10?

Çocukların gelişim dönemlerinde, 1 ila 3 yaş arasında olan çocuklar yürümeyi yeni yeni öğrendiklerinden dolayı dengesiz yürümelere bağlı olarak yaşadıkları düşmeler sonucu en çok üst ön kesici dişler etkilenebilmektedir. Hafif çarpmalar sıklık olarak dudak, diş etleri gibi yumuşak dokularda yaralanmalar meydana getirebilmektedir.

Diş Eti ya da Dudak Yaralanmaları Nasıl Geçer? Ne Kadar Zamanda Düzelme Gösterir?

Kazanın şiddetine bağlı bir şekilde değişme gösteren bu durum, yumuşak doku yaralanmaları olarak adlandırılan yaralanmaların cerrahi müdahale gerektirmediği sürece 1 hafta içerisinde büyük oranda iyileşme gösterir. Bunun sebebi ise ağız içindeki damarlardan kaynaklı çok kanlı bir bölge özelliği taşıdığı için iyileşmenin de hızlanmasını sağlamasıdır.

Şiddetli çarpmalar sonucu dişlerde sallanmalar, dişin ağızda görülen bölümünde veya kökünde kırılmalar, kimi zaman dişin tamamen yerinden çıkması ile de sonuçlanabilmektedir.

İlerleyen yaşlarda kalıcı dişler devam edip, okul çağı başladığı dönemlerde ise kazalar daha sık görülebilmektedir. Görülebilecek bu kazalar çatal ısırmaktan, koşarken düşmeye, çocukların birbirleriyle çarpışması vb. gibi daha birçok durumlarda görülebilir.

Diş Travması Meydana Geldiğinde Neler Yapılmalıdır?

İlk olarak anne ve babanın sakin davranıp, gereken müdahaleleri panik olmayacakları bir şekilde uygulamaları gerekmektedir. Eğer dişin tamamı yerinde ise yani diş kökü ile beraber bir bütün halinde diş etinden çıkmışsa, ilk olarak mümkün olduğunca sakin olunmalıdır. Eğer çocukta da acil bir durum söz konusu değil ise diş aranmalıdır.

Çocuklarda düşen düş için ne yapılmalıdır?

Dişi, kök kısmına dokunmadan bulduğunuz yerden alın. Ancak burada önem taşıyan nokta ,dişin kök kısmına kesinlikle dokunmamanız gerektiğidir. Daha sonra temiz bir su ile yıkayın. Aslında dişin, hekime ulaştırılana kadarki geçen sürede korunması gerekli olan en ideal ortam ağızın içidir. Ancak çocuk, dişi yutabileceği riskine karşın bu yöntemi önermemekteyiz. Düşen diş mümkün olduğunca süt içinde değilse temiz su içinde tutulmalı ve en kısa sürede diş hekimine ulaştırılmalıdır.

Düşen Dişi Ne Kadar Sürede Doktora Ulaştırmak Gerekir?

Mümkün olduğunca hızlı ver çok kısa bir sürece, düşen dişi diş hekimine ulaştırmak gereklidir. Diş, ne kadar çabuk bir şekilde yerine yerleştirilebilirse, dişin tekrar bulunduğu yere bağlanma şansı o kadar yüksektir.

Dişin Doktora Yetiştirilme Süresince Gecikme Olduysa Ne Olur?

Dişin doktora yetiştirilmesi, 60 dakikayı geçtiği süre dahilinde, diş yerine oturtulduktan ve diğer dişlerle bağlandıktan yaklaşık 1 hafta sonra kanal tedavisi yapılması gerekmektedir.

Travma Sonrası Diş Düşmemiş Ancak Gömülmüşse Ne Yapılmalıdır?

Dişi anında çekmemek ve tekrar sürebilmesi adına vakit tanımak gereklidir. Bu süre zarfında sık ve düzenli bir şekilde diş doktoru kontrolü gerekmektedir.

Travma sonrası dişlerde oluşan bir sorun görünmese dahi mutlaka uygun bir zamanda diş doktoruna muayene olunması gerekmektedir. Dışarıdan anlaşılamayan ancak gömülen veya altta yer alan kalıcı dişlere zarar veren travmalar, uzun vadede diş kayıplarına ve diş çarpıklıklarına neden olabilmektedir.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Ortodontist Nasıl Seçilir?

Ortodonti, dişlerin ve çenelerin düzgün hizalandığı ve uyumlu bir yapıya sahip olduğu bir diş hekimliği dalıdır. Bu alanda uzmanlaşmış olan diş hekimlerine ortodontist denir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...