Çocuğun gelişim ve eğitim süreci; karakter temellerinin atıldığı, sosyal çevre ile frekens yakalama ve uyum aşamasının gerçekleştiği, hayatının geri kalan dönemini etkileyen bir dönem olup önemi büyüktür. Özellikle ebeveynler bu eğitim sürecinde dikkat etmeli çocuk eğitiminde yapacakları bir yanlışın kara deliğe dönüşmesine neden olabileceğini unutmamalıdırlar. Peki ;
Acaba ana – baba, çocuğun bu eğitim ve terbiye gereksinmelerini gereği oranda ve bilinçli bir biçimde verebiliyor mu? Çocuk eğitiminde en çok yapılan hatalar nelerdir ? İşte bu yazımızda sizlere bu konulardan kısaca bahsederek çocuk eğitimi sürecinde anne ve babaların sık yaptığı doğru bilinen yanlışları anlatacağız.
İşte Çocuk Gelişimi ve Eğitiminde Ebeveynlerin Yanlış Davranışları
1 – Anne babalar da çocuk eğitiminde karşılaşılan en büyük sorunlardan bir tanesi hayatın onlara verdiği öz deneyimi çocukları uygulamaya çalışmasıdır. Çocuk eğitiminde olması gibi gerektiği gibi davranmayan deneyimleri sonucu ortaya çıkan sonuçlara göre hareket eden ebeveynler çocukça düşünmeyi öğrenmeliler. Elbette ki bu tecrübelerin çocuklarda olumlu gelişim gösterdiği gibi olumsuz sonuçları da ortaya çıkabilir. Anne babalar şunu unutulmamalıdır ki çocukların kendilerine göre düşünce ve hayal yapısı vardır. Bundan dolayı ebeveynler çocuğunun yerine kendini koyarak hareket etmeli, onların bir çocuk olduğunu unutmamalıdırlar.
2 – Hayat zorluklarla dolu bir yolculuktur hayatın zorluğu içerisinde yorulan ebeveynler bazı durumlarda kendi sorunlarından dolayı çocuklarının eğitimini göz ardı edebilirler. İşten yorularak eve bir ton sorunlar ile dönen baba ev içerisinde çoğu kez sessizlik ve rahatlık istediğinden dolayı çocuğunun eğitimini ve gelişimini göz ardı edebilir ve hareketini kısıtlayarak çocuğun davranışlarına ket vurabilir. Bu durum aile içerisinde muhabbet bağını azaltarak çocuğun yanlış arkadaşlıklar etmesine neden olabilir.
3 – Bazı kadınlar için ev düzeni, temizlik, titizlik gibi konular önemlidir. Bazılarında ise bu durumlar istediği gibi olmadığı zamanlarda sorunların çıkmasına neden olabilir. Ev düzeni bozulmasın diye çocuğunun hareket kabiliyetini kısıtlayan anneler çocuklarının hayal dünyalarını da etkilemektedir. Ev içerisinde oynayamayan dağıtıp kirletemeyen çocukların anne ve babadan uzaklaşma gibi eğilimde olduğu gözlemlenmiştir.
4 – Anne ve babalar, yaptıkları tüm hareketlere dikkat etmesi gerekir. Bilinçsiz olarak sevilen ve ilgi gösterilen çocuklar da sevgisiz ilgisiz ve şefkatsiz büyüyen çocuklarda olduğu gibi sakıncalar doğurabilir. Aşırı güven, sevgi ve şefkatle büyüyen çocuklarda çocuğun kendine duyacağı anlamsız ve yersiz güven; tüm isteklerinin anne ve babası tarafından yerine gelme durumu, onu sosyal yaşamda özellikle zor hayat şartlarında zorluk ve sıkıntılar çekmesine neden olabilir.
5 – Biraz önceki madde de çocuğun aşırı sevgi şefkat ve ilgi ile yürütülmesinin zararlarından bahsetmiştik. Bu maddede ise aile içerisinde sert bir disiplin yapısı altında yetiştirilen çocuğun karşılaşabileceği sorunlardan bahsedeceğiz. Baskı ve çok sert birisinin altında yetiştirilen çocuk her şeyden öte mutsuz, asosyal, pısırık ve güvenini yitirmiş olan bir çocuktur. Özellikle baba tarafından kendi tabiriyle şefkatli otorite adıyla uyguladığı bu tutum çocuğun bazı psikolojik sorunlar yaşamasına neden olabilir. Bazı durumlarda ise çocuğun kafasında oluşturduğu tüm otorite temsilcileri; okulda müdürü, işyerinde amiri, evde babası hatta bilinçaltında nefret ettiği kişiyi kötü ile özdeştirerek tümüne karşı fiili ve psikolojik eylemlerin ve etkilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Çocuk gelişimi ve eğitimi sürecinde oldukça önemlidir bu husus.
6 – Çocuğun büyüdüğü geliştiği ve eğitildiği aile içerisinde, aile bireyleri özellikle anne ve babasının ona gösterdiği tutarlı ve ölçülü sevecenlik, ilgi ve şefkat onun gelişimine olumlu etki eder ve sağlıklı bireyler yetişmesine neden olur. Ama tüm ailelerde bu durumlarla karşılaşılması güçtür. Özellikle geniş ailelerde yaşanan sıkıntılardan biri; aile bireylerinin çocuk eğitiminde aynı müziğin farklı notalarını çalamaması, aynı disiplin ahenginin oluşturulamaması, çocuğa karşı ortak tavır sergilenememesidir. Örnek olarak vermek gerekirse babanın haklı otoritesine ve eğitimine karşı anne tarafından veya büyük baba tarafından çocuğa arka çıkılması, sığınacak bir liman, bir avuntu mekanizmasının oluşturması çocuğun karakteristik yapısını bozabilir. Ondan dolayı aile bireyleri aynı şekilde hareket ederek ortak sesi çıkartmalılardır.
Sonuç olarak bir çocuğun terbiye ve eğitiminde en önemli konu anne ve babalar tarafından örnek hareketler sergilenmesidir. Toplum içinde üzüm üzüme baka baka kararır diye oluşagelmiş atasözümüz gerçekten de doğru bir tespittir. Aile içerisinde babanın tutarsızlık göstermesi, yalanları veya ilgisizliği özellikle erkek çocuğunun hayatında benzer sorunların yaşamasına neden olur. Diğer taraftan kızlar için söylenen anasına bak kızına al ata sözümüz de gerçeği yansıtmaktadır. Özellikle annede bulunan tertibin, düzenin aileye bağlılığın ve terbiyenin kıza da geçtiği gözlemlenmiştir. Çocuğa sergilenen hareket dışında, söylenen veya verilmeye çalışılan terbiye bir anlam ifade etmez. Nasıl ki sigara içmeyin diyen birinin sigaranın zararlarından bahsetmesi mantıksız ise çocuk terbiyesinde de bu durum böyledir.
Yazımızın burada sonuna geldik. Çocuk Gelişimi ve Eğitimi konusunda edindiğimiz bilgileri sizin için derledik. Çocuğunuz ile birlikte sağlıklı ve huzurlu bir hayat dileriz.
hepsaglik.net