Cep telefonunun hayatımızdaki yeri
Radyasyon kaynağı olan cep telefonlarının hayatımızda olmadan nasıl olacağını hayal etmek bile çoğumuz için oldukça zordur.
İnsanlar sık sık kötü alışkanlıklar üzerinde tartışır ama hiç kimse cep telefonlarını bu alışkanlıkların içerisine dahil etmez bu aletin tüm hayatımızı yönettiği gerçeğinin üstünde durmaz.
Bu arada telefonun insan yaşamına olan faydalarını da görmezden gelmemek lazım. Akrabalarınız, iş arkadaşlarınız, dostlarınız ve aile fertleri nerede olursa olsun birkaç hareket ve tıklama kadar uzağınızda.
Ayrıca küresel olayları güncel tutmak hiç bu kadar kolay olmamıştı.
Cep telefonları 7/24 çeşitli ilgi alanlarına uygun medya siteleri, video kanalları, yüksek kaliteli grafik oyunlar ve uygulamalar, çeşitli sosyal erişim kanalları gibi özellikler de sunuyor.
Cep telefonları 2009 yılında hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dan alınan verilere göre 2014 yılında küresel abonelik oranı 6,9 milyara ulaştı.
Cep Telefonu Radyasyonu ve Sağlık
Cep telefonları bu kadar nimet sunuyor ama zararsız değildir. Özellikle yatmadan önce aşırı kullanımı, ciddi olumsuz etkileri olan küresel bir alışkanlıktır.
2007 yılında 1656 ergen üzerinde bir çalışma yapıldı. Yayınlanan çalışmaya göre bu insanların sadece yüzde 38’i gece yatağa telefonla girmiyor.
Cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik radyasyon uykusuzluk, anksiyete ve diğer psikolojik bozuklukların önemli bir nedenidir.
Stresin, depresyon ve uyku bozuklukları gibi belirtilerin yüksek cep telefonu kullanımı ile ilişkili olduğu bulunmuştur.
2011 de BMC Halk Sağlığı Dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, 1 yıl boyunca 4156 genç yetişkin üzerinde (20 ila 24 yaş arası) yapılan çalışmada, cep telefonu kullanımının, özellikle kadınlarda yüksek anksiyeteye ve uykusuzluğa neden olduğu bildirildi.
2013 de Toplum Tıp ve Sağlık Eğitimi Dergisinde yayınlanan çalışmada, 459 üniversite öğrencisinin (17 ile 23 yaş arası) cep telefonu kullanım alışkanlıkları 2 ay boyunca değerlendirildi. Çalışma sonucunda yüzde 51,5’inde sık baş ağrısı ve migren yüzde 50,8 ve yüzde 47,4 oranında, konsantrasyon eksikliği, yüzde 38,5 oranında anksiyete bildirdi, öfke ve sinirlilik hali, yüzde 36.5’inde göz yorgunluğu, yüzde 35,4 oranında uykusuzluk ve yüzde 32,7’sinde yorgunluk meydana geldiği bildirdi.
Cep telefonunun yaydığı radyasyon üreme sağlığını da olumsuz etkilemektedir.
2008 de 361 erkek üzerinde yapılan çalışmaya göre, uzun süreli cep telefonu kullanımının sperm sayısını ve kalitesini düşürdüğü ortaya çıkmıştır. Konuyla alakalı yazılar için bkz. :
* Sperm azlığı (Azospermi) ve Nedenleri
* Spermiogram ve Sperm Analizi
* Sperm Üretim Bozuklukları
Ayrıca, Dünya Sağlık Örgütünün Kanser Araştırmaları sonucunda cep telefonundan yayılan radyasyonun tüm ülkelerdeki insanlarda kanserojen etkiye sahip olduğu iddia edildi. Ancak, bu iddiayı kanıtlamak için ileri düzey çalışmalar gereklidir.
Koruyucu Önlemler
Cep telefonları, birincil derecede haberleşme aracı olduğu için bu araçlardan tamamen vazgeçmek gerçekçi bir çözüm değildir. Fakat cep telefonunun yaydığı radyasyonunun sağlık hasarını en aza indirmek için bazı önlemler alabiliriz.
Bu yazımızda kendinizi cep telefonu radyasyonundan korunmak için yapmanız gereken şeylerin listesini yayınlayacağız.
1. Hoparlör kullanın
Cep telefonu doğrudan kulağınıza tuttuğunuzda başınızı yakın elektromanyetik dalgalar yayar. Telefonu başınızdan ne kadar çok uzak tutarsanız o kadar çok güvende olursunuz.
Federal İletişim Komisyonu Apple iPhone’un kullanım ve güvenlik yönergelerinde, radyasyona maruz kalmayı en aza indirmeleri için, sesli aramalar için veya hücresel şebeke üzerinden kablosuz veri iletimi yaptığınızda, telefonu vücudunuzdan en azından 8 ile 20 cm uzak tutmanız gerektiğini belirtiyor.
Telefonla konuşurken hoparlör kullanmak halka açık bir yerde biraz sinir bozucu olabilir fakat radyasyonun beyne zarar verdiğini ve sayısız psikolojik bozuklukların tetikleme riskini düşündüğünüz zaman en sağlıklı yoldur.
2. Konuşmak yerine yazmayı deneyin
Acil durumlar gibi birçok durumda telefonla konuşmak gereklilik arz edebilir fakat bazen telefonla konuşmadan da istediğiniz şeyi karşı tarafa aktarabilirsiniz.
Radyasyon hasarını minimize etmenin en iyi yolu hangi durumlarda konuşmak yerine mesaj atmanın uygun olduğunu tespit edip güvenliğiniz lehine kullanabileceğiniz fırsatları değerlendirmektir.
Çoğu zaman, yazmaktan tembellik ederiz. Çoğumuz telefonda mesaj yazmayı zaman kaybı olarak görüyoruz.
Ancak, bu dürtüye direnin ve sağlığınızı korumak için metinler kullanın. Boş zamanlarınızda hazır mesajlarınızı artırarak daha rahat iletişim sağlayabilirsiniz. Önceden hazırladığınız bir metin ile binlerce arkadaşınıza ulaşabilirsiniz.
3. Kulaklık kullanın
Cep telefonuyla konuşurken, sesiniz karşı tarafın antenine zararlı radyo frekansları şeklinde ulaşacaktır.
2003 yılında yapılan bir çalışmada, eller serbest (hands-free) moduna uyumlu bir cihaz kullanmanın radyo frekansındaki radyasyonu azalttığı bulunmuştur.
Kulaklıklar da radyo frekenslarını kullandığı için radyasyon yayarlar fakat telefonla kıyaslandığı zaman yok denecek kadar azdır.
Kulaklık alırken ucuza kaçmamak çok önemlidir. Kaliteli kulaklık kabloları rasyasyon emme yeteneğine sahiptir.
4. Kapsama alanı dışında telefonu kullanmayın
Şebekelerden uzak bir bölgeye çıktığınızda, telefonunuz hücresel kulelere erişimde sınırlamalarla karşılaşır.
Bu gibi yerlerde bir telefon görüşmesi yapmak istediğinizde, telefonunuz üzerinden arama göndermek için sinyalleri yakalamaya çalışan telefon aşırı radyasyon yayar.
Kırsal alanlarda çekim gücü yüzde 50 oranında azalır ve düşük güç seviyesi yukarıda yazdığımız sorunlara yol açar. Bu nedenle kent merkezlerinde uzaklaştığınızda mümkün mertebe telefon ile konuşmamaya çalışın.
5. Hareket halindeyken veya asansörde telefon kullanmayın
Aynı mantık burada da geçerlidir. Hareket halindeyken telefon hücresel verileri yakalamak ve sinyalleri artırmak için zorlanır. Bu nedenle, bir bağlantı kurmak için daha fazla radyasyon üretmek zorunda kalır.
Bu da insan sağlığı için ortalamalara göre daha zararlı radyasyonun ortaya çıkmasına neden olur.
Ayrıca, arabalar, trenler, otobüsler ve asansör duvarlarının içi metalik parçalardan yapıldığından radyasyon da sapmalara neden olur ve bu alanlar içindeki etkisini daha da şiddetlendirebilir.
Ayrıca, bodrum katlarda da cep telefonu kullanmaktan kaçının.
6. Telefonunuzu vücudunuzdan uzak tutun
Çalışmalar cep telefonunun sadece beyin ve üreme organlarına değil tüm vücuda zarar verdiğini göstermiştir.
2007 de yapılan bir çalışmada 2 yıl boyunca düzenli cep telefonu kullanan erkeklerin sperm üretiminde genel bir azalma olduğu bildirildi.
Çoğu zaman, telefonu kullandıktan sonra ya kucağımıza yada cebimize koyuyoruz. Telefonun ekran ışığı sönmeden cebinize koymamaya özen gösterin.
Ayrıca gelen aramalar sırasında telefon kucağınızda veya cebinizdeyse vücudunuz radyasyona maruz kalıyor bilginiz olsun.
Telefonunuzu mümkün olduğunca vücudunuzdan uzakta tutun. Ayrıca, radyasyondan daha fazla korunmak için kaliteli bir kılıf kullanmayı düşünebilirsiniz.
7. Sabit hat kullanın
Evet, eski telefonların birçok faydası vardır.
Cep telefonun sağladığı kolaylık hepimizi kanepe patatesi yapmıştır. Telefon çaldığı zaman kalkıp açmaktan erindiğimiz için çoğumuz sabit hat kullanmaktan kaçınırız.
Ancak unuttuğumuz bir şey var cep telefonu radyasyonu minimize etmenin en sağlıklı yolu evde olduğumuz zamanlarda ev telefonu kullanmaktan geçiyor.
Fakat telsiz telefonlarında cep telefonu gibi radyasyon yaydığını unutmayın.
Evde olduğunuzda sabit hattınızı kullanmak için cep telefonunuzu ev hattınıza yönlendirebilirsiniz. Bunu yapmak oldukça basittir, şebeke sağlayıcınız la görüşmeniz yeterlidir.
8. Kullanmadığınız zaman uçak modunu etkinleştirin veya kapatın
Telefona ihtiyacınız olmadığı zamanlarda uçak modunu aktif hale getirebilir yada telefonunuzu tamamen kapatabilirsiniz.
Kendinizi radyasyondan korumak için uyurken kesinlikle telefonu yanınızda bulundurmayın yada kapatın.
9. Telefonu aramanız cevaplanmadan kulağınıza götürmeyin
Bu cep telefonu radyasyonu en aza indirmek için oldukça basit bir ipucudur.
Bir arama başlattığınız zaman, telefonu belirli bir mesafede tutun ve telefonun ekranında bağlandı yada cevaplandı yazısını bekleyin.
Aynı şekilde telefon çaldığı zamanda açmadan kulağınıza götürmeyin, telefonu cevaplayın ve ardından kulağınıza götürüp konuşmaya başlayın.
10. Kulaklarınız arasında geçiş yapın
Cep telefonlarının radyasyon etkisini azaltmak adına diğer bir öneri ise kulaklık kullanımıdır. Görüşme sırasında, her iki kulağınızı da kullanmaya özen gösterin. Kulak değiştirirken bir mikro saniye bile olsa radyasyondan uzak kalıp beyni radyasyondan uzak tutabilirsiniz.
Konuşurken telefonun yerini değiştirmek radyasyona maruziyeti en aza indirmek için en iyi seçenektir.
Cep telefonu radyasyonuna maruziyeti en aza indirmek için gerekli önlemleri alarak sağlığınızı koruyabilirsiniz. Eğer gizli görüşmeler yapmıyorsanız veya kalabalık içinde değilseniz hoparlör kullanın aksi taktirde kablolu bir kulaklık takın.