Nisan, 2024

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...

Cam kesiği durumunda ne yapılmalı?

Dr. F. İkiz
Dr. Fatih İkiz
Makale Düzeyi:  3 / 10
Düzey Filtrele: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10?

Cam kesiğinde ne yapılması gerektiği konusu merak edilen sorular arasında. Hiç şüphesiz belirli bir işi yaparken, evde veya işte kazalar meydana gelebilmektedir. Cam kesikleri derin veya yüzeyel olabileceği gibi kanamalı veya kanamasız olabilmektedir. Cam kesikleri kimi zaman sadece yüzeyel bir çizikten ibaret olabileceği gibi kimi zaman da derin ve cerrahi müdahale gerektirecek kadar kompleks olabilmektedir. Peki cam kesiklerinde ne yapılmalıdır, kesiklere nasıl müdahale edilmelidir? Cam kesiğinde doktora başvurmak gerekir mi? Bu makalemizde tüm soruları cevaplamaya çalışacağız.

Cam kesiklerinde olası riskler

  • Cam kesikleride kesi derin ise tendon, sinir ve kas dokusu yırtılmasına/kesilmesine neden olabilir. Bunlar cerrahi işlem gerektirir.
  • Derin cam kesiklerinde yoğun kanama olabilir ve bu durum ciddi kan kaybına yol açabilir. venöz kanamalar spontan durabileceği gibi arter kanamaları durdurulamayan yoğun kanamalara neden olabilir.
  • El, ayak veya diğer uzuvlarda cam kesisi meydana geldi ise; özellikle derin ve parçalı cam kesilerinde yumuşak doku içerisinde cam parçası kalmış olabilir. Cam kesilerinde cam parçası kaldığından şüpheleniliyor ise müdahale edilmesi ve ilgili cam parçasının çıkarılması gerekir.
  • Derin kesilerde iltihaplanma riski mevcuttur. Özellikle kirli ve kontamine olmuş cam parçalarına maruziyet söz konusu ise ve/veya kesi yeri kirli ise genellikle enfeksiyon gelişmesi riski açısından antibiyotik başlanması gerekecektir. Aksi halde yara yerinin enfekte olması ve devamında çevre dokulara yayılımı söz konusu olabilir.
  • Her türlü cam kesisinde Tetanoz riski söz konusu olabilir. Cam yüzeylerinde gözle görülebilen veya görülemeyecek düzeyde kirlenme, tozlanma ve toprak bulaşı söz konusu olabilir. Eğer son 5 yılda tetanoz aşısı yaptırdığınızı hatırlamıyorsanız mutlaka aşılanmanız gerekir. Tetanoz hastalığı (etken Clostridium Tetani adlı bakteridir) ihmal edilmemesi gereken, son derece ölümcül seyredebilen bir durumdur ve aşılanma zaruridir.

Evde cam kesisine müdahale

Cam kesisi meydana geldiği zaman, kesinin yüzeyel veya derin olup olmadığı hususu önem arz eder. Derin kesilerde dikiş atılması gerekebilir. Ayrıca kesik yerinde cam kaldığını hissediyorsanız yine doktor müdahalesi ile cam parçasının çıkarılması gerekir. Kesiyi değerlendirdikten hemen sonra temiz bir bez veya peçete ile baskı yaparak kanamayı durdurmanız gerekebilir. En sonunda yara yerini güzelce sararak açılmasını engellemeniz gerekir.

pansuman

Evde acil müdahale setiniz varsa, pansuman malzemeleri ve batikon ile yara yeri temizliği ve pansumanı yaparak yarayı kapatabilirsiniz. Sızıntı şeklinde kanamalar genellikle venöz kaynaklı olup, baskı ile durdurulabilir. Fışkırır tarzda, pulsatil ritmdeki kanamalar arteriel kaynaklı olup, zor durur ve acil cerrahi müdahale gerekir. Bu durumda hemen ambulans çağırmalısınız veya en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Bu süre zarfında kanamayı durdurmak adına ilgili bölgeye yoğun baskı uygulamalısınız. (Yara müdahalesi ile ilgili daha fazla bilgi için; aşağıdaki kesik yaralarına müdahale ile ilgili detaylı makalemize ayrıca göz atmanızı öneririz.)

Cam kesilerinde hangi durumlarda hastaneye başvurmalıyım?

Yukarıda cam kesiklerinin risklerinden bahsettik. Basit müdahale ile giderilemeyecek ve özel işlem gereksinimi olan tüm durumlarda hastaneye başvurmak gerekir. Aşağıdaki durumlarda doktora başvurmak gerekir:

  • Derin kesiler ve dikiş gereksinimi olan ciddi kesiler,
  • Yoğun ve durdurulamayan kanamalar,
  • Tetanoz aşınız yoksa aşılanmanız gerekir,
  • Cam parçası kalmış olma ihitmali mevcut ise,
  • Hareket kaybı, his kaybı, soğuk-sıcaklık duyu kaybı gibi durumlarda; sinir, tendon ve kas kesileri söz konusu olabilir,
  • Yara yeri kirli görünümde ise.

Basit cam kesileri

İleri tıbbi müdahale gerektirmeyen her türlü cam kesileri bu tanıma uyar. Eğer son 5 yılda tetanoz aşısı yapıldığını hatırlıyorsanız, kesi yüzeyel ve/veya dikiş gerektirmeyecek düzeyde ise; his, hareket kaybı yok ise ve ek şikayetleriniz yoksa doktora başvurmanız gerekmez. Cam parçası kalma ihtimali düşük ise, yara yerini temizleyerek kapatabilirsiniz. Diğer durumlarda ise mutlaka doktora başvurmalısınız.

Cam kesilerine hastanede hangi işlemler yapılır?

  • Röntgen ile cam veya yabancı cisim aranması
  • Cam parçası mevcut ise cam parçaları çıkarılır
  • Tetanoz aşısı
  • Sinir, kas, arter ve tendon kesilerinden herhangi birinini varlığı durumunda özel cerrahi müdahale
  • Kesi yerinin sütüre edilmesi (dikiş)
  • Yara yeri temizliği ve pansumanı
  • Ağrı kesici ve/veya antibiyotik reçete edilmesi
  • Kompleks kesi ve yaralar için hastane yatışı gerekebilir.

Cam kesiklerinde yapılması gerekenler yazımızda özetlenmiştir. Emin olamadığınız her durumda hastaneye başvurarak doktorunuzdan fikir alınız. Aklınıza takılan tüm hususlar için yazımıza yorum bırakabilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer başlıklar

Dr. F. İkiz
Dr. F. İkiz
Dr. Fatih İkiz

Yazarın Diğer Yazıları

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Dr. F. İkiz
Dr. Fatih İkiz

Yazarın Diğer Yazıları

Gündem - Diğer