Burun Kanamasını Durdurma ve Burun Kanamalarına Yaklaşım
Burun kanamasının durması için aşağıdaki adımlar takip edilmelidir:
- Dik oturun ve tam karşıya bakın.
- Başınızı arkaya doğru eğmeyin. Bu kanın boğaza doğru akmasına ve onu yutmanıza neden olabilir. Kan yutmak midenizi bulandırarak kusmanıza neden olabilir. Kusma ise burun kanamasını daha kötüleştirebilir veya yeniden başlatabilir. Ağzınızda biriken kanı da yutmadan tükürmeniz gerekmektedin.
Baş parmağınızı ve işaret parmağınızı kullanarak burnunuzu iki yanından tutun. Burun sert ve kemikli kısım ile kıkırdaktan oluşan yumuşak doku olarak iki kısıma ayrılır. Burun kanamaları genellikle burnun yumuşak dokusunda gerçekleşir. Buruna parmaklarla baskı uygulamadan önce Afrin gibi bir burun spreyini sıkmak yararlı olabilir. Ayrıca bu süreçte ağzınızdan nefes almanız gerekir.
Burun ve yanaklarınıza buz uygulayın. Buz kan damarlarını sıkarak kanamayı durdurmaya yardımcı olur.
10 dakika boyunca parmaklarınızla burnunuzu kapatacak şekilde sıkıştırmış olarak bekleyin. 10 dakika dolana kadar saat tutabilirsiniz. 10 dakikadan önce kanamanın durup durmadığını kontrol etmek için parmaklarınızı gevşetmeyin.
10 dakika sonra kanamanın durup durmadığını kontrol edebilirsiniz. Kanama devam ediyorsa 10 dakika daha burnunuzu tutun. Çoğu burun kanaması 10-20 dakika içinde durmaktadır.
Burnunuzun iç kısmına yumuşak bir kumaş yardımıyla nemlendirici krem (Vazelin gibi) veya antiseptik burun kremi sürün. Kanama durduktan sonraki 12 saat boyunca burnunuzu sertçe boşaltmaya çalışmayın ve burnunuzun içine herhangi bir nesne sokmayın.
Burun kanamasından sonraki birkaç saat boyunca başınızı sakin tutmaya çalışın ve aşırı hareketli ve sert aktivitelerden kaçının.
Burunda ön ve arka kısımlarda dahil bir çok kanlanma (plexus) bölgeleri mevcuttur. Genellikle kanamalar anterior (ön) bölgeden kaynaklanmakla beraber yukarıdaki işlemlerle kanama durdurulabilir. Lakin posterir (arka) kanlanma alanları gibi yerlerde oluşan ciddi kanamaları durdurmak için tıbbi müdahale gerekebilir.
Geçmeyen burun kanamaları tıbbi müdahale gerektirir. Tamponlama, damar yakılması (koterle veya medikal) veya damar ligasyonu gerekebilir. Özellikle uzun süren burun kanamalarında derhal hekime başvurulmalıdır.