Yaşam kalitesini, son derece kötü etkileyen ve öncesinde tedbir alınamadığından, kişinin çalışmasından sosyal hayatına kadar pek çok önemli kısımlarda etkili bir hastalık olan migren, kesin olarak tedavi edilebilir bir hastalık değildir.
Belirtileri ve etkileri bilinir, ortaya çıktığı anda hastanın rahat etmesi sağlanmaya çalışılabilir ancak, tamamen engellenmesi veya ortaya çıkmasını önüne geçilmesi mümkün değildir. Son derece büyük bir hızla ilerleyen tıp teknolojisi, bu durumun tedavisi için çalışmaya devam etmekte ve yeni tedavi yöntemlerinin ortaya çıkması sağlanmaktadır. Botoks, son zamanlardaki en etkili migren tedavisi haline gelmiştir. Migren hastaları, migren ataklarının sıklığı ve atak sırasındaki çok ağır seyreden baş ağrılarından kurtulmak için bu yöntemi denemekte ve çoğunlukla da olumlu sonuçlar elde edilmektedir.
Migren Nedir?
Migren, minimum 4 saat süren, bazı hastaların 72 saat boyunca çektiği, çok sert ve etkili baş ağrısı ataklarının adıdır. Migren hastaları, uzun yıllar boyunca elde ettikleri tecrübeler ile neyin bu atakları tetiklediğini, ne kadar süreceğini, başladığından itibaren hangi aşamalardan geçeceğini, nasıl sonuçlanacağını tespit edebilirler. Hastaların bahsettiği ortak belirti; görme alanında oluşan ve uçuşan siyah noktalardır.
Kişiden kişiye son derece farklılıklar gösterebilmekte olan bu belirtiler, çoğunlukla kişinin bildiği sıra ile gelir ve atak başlar. Atak başladığında, hasta yapmakta olduğu tüm işleri bırakmak zorunda kalacağı kadar büyük bir ağrı ile karşı karşıya kalabilir. Migren hastalarının aldığı ortak tedbirlerden biri de, atak başladığı anda parlak ışıklardan uzak durmak ve mümkün olan en loş yerde ağrı geçene kadar beklemektir. Migren ilaçları, genel olarak, durumu engellemekten öte, atak başladığı anda, beyin damarlarını genişleterek, atağın etkilerini azaltmak amacındadır.
Botoks Nedir?
Botoks yaygın olarak kullanılan bir isimdir, tıbbi isim ise botulinum toksin tip A’dır. Sıvı haldeki botoks, şırınga ile vücuda enjekte edilmektedir. Enjekte edildiği bölgedeki kasların gevşemesini sağlayan bir protein yapıda kimyasaldır. En sık kullanım amacı, yüzdeki sinirleri ve kasları gevşetmektir. Derinin üstünden iğne ile vücuda alınan botoks, kasların gerginleşmesini engellediğinden, cildin gergin görünmesini sağladığından, sağlık alanındaki pek çok etkisi haricinde, kozmetik amacıyla kullanılmaktadır.
Migren Botoks ile Tedavi Edilebilir Mi?
İlerleyen tıp bilimi, migren hastalığının tedavisi için son derece faydalı çalışmalar yapmaktadır. Son zamanlarda, pek çok migren hastasının başvurduğu bir tedavi şekli de, botoksun migren tedavisinde kullanılmasıdır. Botulinum toksin tip A, ataklar başladığında dayanılmaz ağrılar ortaya çıkmasını, ağrı sinyallerinin yayılmasını sağlayan sinirleri bloke ederek etki göstermektedir. Uzman doktorların yaptığı bu tedavi ile ataklar çok kısa sürede ve en az etki ile bitmekte ve migren hastaları, en kısa sürede normal hayatlarına dönebilmektedirler. Migrenin türüne ve atakların kuvvetine göre, uzmanların önerisi ile uygulanabilmekte olan bu yöntem, giderek yaygınlaşmaktadır.