Nisan, 2025

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaAile ve Toplum SağlığıBonzai Nedir? Etkileri ve Tedavisi

Bonzai Nedir? Etkileri ve Tedavisi

Bonzai Nedir?

Bonzai sentetik cannobinoid denilen, bir bakıma esrar türevi ancak kimyasal yollarla sentezlenen bir birleşimdir. 2000’li yıllardan sonra daha çok gündemde olan Bonzai, Alman organik kimyager John William Hoffman’ın tıpta kullanmak için yaptığı araştırmalar sonucu, tıp literatüründeki yerini almıştır. HIV ve kanser gibi aşırı ağrılı hastalıklarda, Kemoterapi tedavilerinde ağrı kesici özelliklerinden yararlanmak için üzerinde birtakım deneylerin yapılması sonucu ortaya çıktığı söylenebilir.

Günümüzde Bonzainin bu kadar yaygın kullanılması Hoofman’a sorulduğunda “Ben bilemezdim, insanlar bu kadar nasıl aptal olabilir?” şeklinde bir yorumda bulunmuştur ancak bazı çevrelerce kötüye kullanımdan sorumlu tutulan isimlerin başında gelmektedir. Alternatif marijuana şeklinde piyasa sürülen Bonzai, temin edilebilirliğinin kolay oluşu ve ucuz olması sebebiyle, kullanımı hızlı bir şekilde yayılmaktadır. İlk Bonzai vakaları 2004 yılında Amerika, ülkemizde ise 2009 yılında kendini göstermeye başlamıştır. 2013 yılında ergen bağımlılar arasında yapılan bir araştırma sonucu Bonzai kullanımının %60 oranında arttığı tespit edilmiştir.

Bonzainin Vücut Üzerindeki Etkileri

Bonzai vücudun tüm organ ve mekanizmaları üzerinde etkisi mevcuttur. Bonzai kullanan bir kişinin beyninde yaşanan farklı bir psikoz tablosu oluşur. Gerçeği ayırt etme yeteneğinin kaybolması, hezeyanlar ve psikozların ortaya çıktığı bilinmektedir.

Bu anlamda Bonzai kullanan kişinin kendine zarar verme olasılığı çok yüksektir. İçinde şeytan olduğunu düşünüp kendini yakmak, parmakları kesmek gibi vakaların varlığı söz konusudur. Algının tamamen ortadan kalkması, kişinin hayati bir riskle karşı karşıya kalması anlamına gelmektedir. Bonzai bu bağlamda vücutta birçok duyguyu tetikleme özelliğine sahiptir. Ölüm korkusu, heyecan, aşırı hassasiyet gibi durumlar panik atak ve anksiyete nöbetlerini tetikleyici birer unsurdur.

Damar ve dolaşım yollarına da etkisi olan Bonzai, damar tıkanıklığına da sebep olabilir. Organların iflası, gibi durumlar devamlı kullanımlarda söz konusu olabilir.

 Bonzainin Ruh Sağlığı Üzerinde Tespit Edilmiş Zararları

Klinik gözlemler ve araştırmalar Bonzai kullanımının oldukça dramatik sonuçlar ile noktalandığını ve gerek sağlık üzerinde gerekse ruh sağlığı üzerinde birçok zararının olduğunu ortaya koymuştur. Bonzainin ruh sağlığı üzerindeki etkileri aşağıdaki gibidir.

  • Panik atak
  • Mani patolojisi
  • Anksiyete atakları
  • Psikoz ve hezeyanlar
  • Bad trip (ölüm tribi)
  • Şizofreni benzeri psikoz tablolar
  • Duygu durumunda aşırı yükselmeler
  • Kendine ve çevreye zarar verme eğilimi

Bonzaiden Nasıl Kurtulurum?

Tedavi Süreci

Bonzainin keyif verici özelliği bulunduğundan bağımlılık oranı yüksek bir uyuşturucudur. En etkili tedavi yöntemi ise yatarak tedavi almaktır. Hastaneye yatırılan kişi bu anlamda, ilk bir hafta boyunca karaciğer, böbrek, kalp ve diğer organların fizyolojik özellikleri takip altına alınır. Elde edilen parametreler doğrultusunda kişinin maddeden uzaklaştırılma süreci başlar.

Bu süreçte ise psiko-teknik tabloların çıkarılması söz konusudur. Eğer bağımlılığa eşlik eden depresyon, panik atak ve benzeri bir ruhsal bozukluk söz konusu ise, tedavi ile birlikte bu gibi durumların düzeltilmesi için çalışmalarda bulunulmaktadır. Tedavi sürecinde aile desteğinin oldukça önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, bu bağlamda bazı vakalarda ailelerinde tedavi sürecine dahil olması gerektiğini vurgulamaktadır. Tedavinin sadece biyolojik materyaller üzerinden yürütüldüğünde tedavinin bir parçasının eksik kaldığını dile getiren uzmanlar, bu anlamda aile ve yakın çevrenin tedavi sürecinde etken bir rol üstlenmesi gerektiğini söylüyorlar.

Biyolojik basamakları ve psikolojik basamakları ile iki koldan yürütülen bu sürecin, başarılı sonuçlar elde etmesi, kişinin çevresine bağlı olduğu kadar, kişinin kendi isteğine bağlıdır.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İleri Yaşlarda Ortaya Çıkan Göz Hastalıkları ve Tedavileri

Yaşlandıkça bedenlerimiz sayısız değişikliğe uğrar. Bu süreçte görme sorunları, günlük yaşamı etkileyecek kadar önemli hale gelene kadar sıklıkla fark edilmeden yavaş yavaş ortaya çıkabilir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...