Göz kapağının iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalık olan blefarit, çocuklarda olduğu kadar erişkinlerde de sık bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Sürekli tekrarlayabilen bir hastalık olan blefaritin iki farklı türü bulunmaktadır.
Ön Blefarit
Göz kapağının dış kenarının veya kirpik diplerinin iltihaplanması sonucu oluşan hastalığa ön blefarit denmektedir. Blefarit hastalığının bu türü bakterilerin yüksek oranlarda artmasına ve deride yağlı ve kepekli bir görünüm oluşmasına neden olmaktadır.
Arka Blefarit
Göz kapağının arka kısımlarında, göze değer yerde, iltihap oluşması sonucunda arka blefarit oluşur. Bunun sebebi ise burada bulunan yağ bezlerinin normalden farklı çalışmasıdır.
Blefaritin Nedenleri Nelerdir?
Blefarit hastalığının oluşmasında ve ilerlemesinde göz kapağı üzerinde veya içinde var olan mikropların normal dışı çoğalması etki göstermektedir. Bu mikroplar sebebiyle oluşan artıklar ve toksinler, iltihaba yol açabilmektedir. Cildin yağlı bir cilt olması, göz kapağında bulunan yağ bezlerinin normalden fazla çalışması da bakterilerin artmasına sebep olabilmektedir.
Bunların yanı sıra streptokoklar, stafilokoklar, moraxella gibi bakteriler, bazı dermatit alerji çeşitleri, stevens ve Johnson sendromu, lyell gibi cilt sorunları, sigara dumanı, bazı kimyasallar ve ilaçlar da blefarit hastalığının oluşmasına sebep olabilmektedir.
Blefarit Belirtileri Nelerdir?
Blefarit hastalığının en sık görülen belirtileri arasında her iki gözde de oluşan batma hissi, kanlanma, yanma, kızarıklık, aşırı sulanma, kaşıntı, çapaklanma gibi belirtilerdir. Aynı zamanda göz kapaklarında kızarma, kirpiklerde oluşan yapışma ve dökülme de sık rastlanılan belirtiler arasındadır.
Basit bir göz muayenesi ile ortaya çıkabilecek blefarit hastalığı, kısa sürede teşhis edilmez ve tedavi başlatılmaz ise geçmeyen iltihaplara, gözde arpacık oluşmasına ve sert şişliklere sebep olabilmektedir. Özellikle ileriki yaşlardaki hastalarda oluşan blefarit, kirpiklerin içe dönerek göze batmasına ve kirpik dökülmesine yol açabilmektedir. Görmeyi etkilemiyor olmasına rağmen, çok nadir durumlarda korneada iltihap oluşturabilmesi sebebiyle görme sorunu oluşmasına da sebep olabilmektedir.
Blefarit Tedavisi Nasıl Olur?
Blefarit hastalığının tedavi edilebilmesi için yapılması gereken öncelikle, göz kapağının düzenli olarak temizlenmesidir. Tedavisi uzun süren bir hastalık olması sebebi ile göz kapaklarına yapılacak bakım da uzun soluklu olmalı ve hastalık tamamen iyileşene kadar asla bırakılmamalıdır.
Düzenli göz bakımı yapılması kadar, göz bakımının doğru şekilde yapılması da oldukça önemlidir. Doğru şekilde göz bakımı yapabilmek için, göz kapağı kenarının yanmayacak şekilde sıcak pansuman yapılması gerekmektedir. Yapılacak bu pansuman, göz kapağında birikmiş yağları ve kabukları yumuşatmaya fayda sağlar.
Pansumanın devamında ise ıslak bir gazlı bez veya kulak pamuğu kullanılarak, göz kapağı kenarlarına sürtülür ve kirpik diplerinde ve çevresinde biriken tüm birikintiler temizlenir. Birikintilerin temizlenmesinin ardından ise doktor tarafından verilen antibiyotik ve steroid içeren kremler sürülerek bakım tamamlanır. Doktor tarafından önerilmeyen hiçbir tedavi yöntemini kullanmamak bu hastalığın tedavisinde oldukça önemlidir.