Nisan, 2024

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaKemik-Ortopedik HastalıklarıBel FıtığıBel Kaymasının Tıbbi Açıklaması ve Tedavisi

Bel Kaymasının Tıbbi Açıklaması ve Tedavisi

Makale Düzeyi:  4 / 10
Düzey Filtrele: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10?

Bel Kayması Nedir?

Vücudun ayakta durması için omurga kemiklerine ihtiyaç vardır. Omurgalar yapıları itibariyle oldukça değişikendir. İç içe geçen, birbirleriyle uyumlu yapboz parçaları gibi sıralanırlar. Omurga üzerinde meydana gelecek bir kayma sonucu bu düzen bozulur ve bir omurga diğerinin üzerinde belli oranda kayar. Bu duruma bel kayması denir. Bu kayma sonucu bozulan omurga ile birlikte omurilik de zarar görür. Omurilikteki hasar bel kaymasının derecesine göre farklılık gösterebilir. Aynı şekilde klinik belirtiler de bel kaymasının şiddeti ile ilişkilidir. İki bacakta da uyuşma, ağrı ve yanma görülür. Bu durum yürürken de zorluk çıkarır. Bel kaymasının dereceleri vardır. En hafif olanı 1. Derece iken 4. Dereceye kadar sınıflandırılabilir. Klinik belirtiler bel kaymasının şiddetine göre farklılık gösterebilir.

Bel Kaymasının Nedenleri

Bel kaymasının birçok nedeni vardır. Bel kayması doğuştan olabilecek bir rahatsızlıktır. Bunun yanında bir kaza ya da düşme sonucu da bel kayması meydana gelebilir. Ayrıca ağır geçen bir doğum da bel kaymasının sebebi olabilir. İlerleyen yaşlarda oluşan kemik erimesi sebebiyle kemikler zayıflar. Bu durum da bel kaymasıyla sonuçlanabilir.

Bel Kayması

Bel Kaymasının Belirtileri

Bel kaymasının en büyük belirtisi yürürken duyulan zorlanmadır. Ağrılar ve uyuşukluklar sebebiyle yürürken sık sık durma ve dinlenme ihtiyacı hissedilir. Bunun dışında uzun süre ayakta kalındığında bacaklarda meydana gelen uyuşma ve yanma da bel kaymasının belirtisi olabilir. Ayrıca daha çok geceleri görülen bacaklarda kasılma ve tutulma da bel kaymasından olabilir. Beldeki omur kanallarında görülen daralma da bel kaymasının işaretçisi olabilir. Bazen de başka bir sebepten çekilen bir röntgenle tesadufi olarak bel kayması fark edilebilir.

Bel Kayması Tanısının Konması

Doktor mevcut sıkıntıları dinleyip bel kaymasından şüphelenirse önce bir röntgen filmi ister. Ancak düz röntgen filminde ayrıntılı bir şekilde tanı konulamayabilir. Bu durumda MRG istenebilir. MRG sonuçlarına bel kayması olup olmadığı varsa kaçıncı evrede olduğu tespit edilir. Tanı süreci uygun bir tedavi yönteminin uygulanması için önemli bir adımdır.

Bel Kayması Tedavisi

Şikâyetler yalnızca bel ağrısı ile sınırlı ise bel kayması ilk aşamasında olabilir. İlk aşamada tercih edilecek yöntemler cerrahi olmayan yöntemlerdir. İstirahat, ağrı kesici kullanımı, geçici olarak bel korsesi kullanma ve fizik tedavi ilk aşamada uygulanabilecek konservatif ve semptomatik tedavi yöntemleridir. Bu yöntemler uygulandıktan sonra şikâyetler devam ediyorsa ek tedaviler uygulanmalıdır.  Kaymanın olduğu omurlara direk olarak ağrı kesici iğneler yapılabilir. Bel ağrılarının yanında sinir sıkışması ve bacaklarda ağrı da varsa epidural ve foraminal iğneler de eklenebilir. Uygulanan bu tedaviler genelde olumlu sonuç verir.

Bel Kaymasına Cerrahi Tedavi

Cerrahi olmayan bütün tedaviler denenmesine rağmen ağrılar hala geçmiyorsa cerrahi tedaviye başvurulabilir. Ayrıca bazen bel kayması sebebiyle omuriliğin de zarar görmesi mümkündür. Böyle durumlarda büyük nörolojik sorunlar ortaya çıkabilir. Düşük ayak ve idrar kaçırma bunlardandır. Bu durumda da yine cerrahi tedavi gerekir. Bel kaymasına uygulanacak tedaviler iki türlüdür. Bunlardan birincisi oluşan kırığın tamir edilmesidir. Diğeri ise spinal füzyon denilen tedavi yöntemidir. Bu yöntem halk arasında platin takma olarak bilinir. Bu yöntemle birlikte omuriliğe uygulanan baskıyı oluşturan yerler temizlenir. Ameliyatta oluşabilecek sakat kalma ve felç gibi riskler gelişen teknoloji ve robotların kullanılması sonucu oldukça aza indirilmiştir. Robotlar vidaların nerelere takılacağını önceden gösterdikleri için hatasız bir şekilde vidalar yerlerine yerleştirilir. Ameliyat önden de arkadan da yapılabilir. Ameliyat süreci gibi ameliyat sonrası da oldukça önemlidir. İyi bir iyileştirme programı gerçekleştirilmelidir.  Gerekli fizik tedavi uygulanmalı ve doktorun tavsiyelerine harfiyen uyulmalıdır. Ayrıca hastalar uzun süre istirahat etmelidirler.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Ortodontist Nasıl Seçilir?

Ortodonti, dişlerin ve çenelerin düzgün hizalandığı ve uyumlu bir yapıya sahip olduğu bir diş hekimliği dalıdır. Bu alanda uzmanlaşmış olan diş hekimlerine ortodontist denir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...