Anneler ve bebekler arasında bebeğin anne karnına düştüğü andan itibaren bir iletişim başlar. Bu iletişim bebeğiniz geliştikçe daha da güçlenir ve bebeğiniz bir süre sonra size tepkiler vermeye başlar. Tecrübe sahibi olan anneler genelde bebeğinin ne demek istediğini ve nelerden rahatsız olduğunu anlarlar. Bu duyguyu ilk kez tadanlar çoğu zaman bebeklerle iletişimde yapılan hataları bilmezler.
Bebeğinizle doğru iletişim kurmak istiyorsanız ilk yapmanız gereken onunla bol bol konuşmaktır. İlk doğduğu günden itibaren ona güzel sözler söyleyip sohbet etmeniz aranızdaki bağı kuvvetlendirecektir. O size meraklı gözlerle bakarken ona ” Hala doymadın mı sen? ” demek yerine ” Senin karnın mı acıktı? Mama vereyim mi sana? ” demeniz, onun kendisini değerli hissetmesini ve size güvenmesini sağlayacaktır.
Onun istemediği bir şeyi zorla yapmaya çalışmayın. Eğer yemek istemiyorsa yedirmeyin, uyumak istemiyorsa tehdit ederek bağırıp çağırarak zorlamayın. Bu durumlarda ” Peki sonra yersin” derseniz bebeğiniz bir süre sonra kendiliğinden yemek isteyecektir.
Bebekçe konuşmamaya özen gösterin. Bebeklerle iletişimde yapılan hataların en yaygınıdır. Birçok annenin dili onun sevimli yüzünü görünce bir anda bebekçeye kayar. Ama bu bebeğinizin diksiyonunu olumsuz etkileyebilir. Bunun yerine onunla şarkı söyler gibi konuşabilir jest ve mimiklerinizle dikkatini çekebilirsiniz.
Anne ve bebek iletişimini geliştirmek adına; bebeğinizin sizin sözlerinize ve hareketlerinize karşı çıkarttığı sesleri dinleyin ve ona cevap verin. Böylece konuşmaya başlamasına katkı sağlamış olursunuz.