Dışkılama sıklığı yaşa göre değişim göstermektedir. Çocuk, yaşamının ilk haftasında günlük olarak ortalama dört kere, dört aya gelene kadar iki kere ve dört aydan sonra ise günde bir kere dışkılamaktadır.
Gelişimi iyi olan ve anne sütü alan bebeklerde dışkılama sıklığı 3 ila 4 güne kadar uzayabilmektedir. Anne sütü en ideal besin kaynağı olduğu için bağırsaklar tarafından neredeyse tamamen emilimi sağlanır ve bu da dışkılamanın seyrekleşmesine sebep olur. Dışkı, normal ve karında distansiyon görülmediyse tedavi gerektirmez ancak bebeğin büyümesine etki eder ya da emzirmede sorunlar meydana gelirse tedbir alınmalıdır.
Bebeklerde Kabızlık Sebepleri Nedir?
Anne sütünden inek sütüne geçiş dönemlerinde bebeği aşırı inek sütü ile beslemek, katı gıdalara geçişler ve mama konsantrasyonun farklılaştırılması, kabızlığa sebebiyet verebilecek en sık rastlanan nedenler arasındadır. Bununla birlikte bebeklerde uygulanan gerek olmayan ve yanlış ilaç kullanımı da kabızlığa sebep olabilmektedir. Bebeklerde tiroit hormonunun iyi bir şekilde çalışmaması da kabızlığa sebep olur. Bebeklerin makatlarındaki oluşan çatlak da kabızlığa sebep olabilmektedir.
Okul Öncesi ve Okul Çağında Olan Çocuklarda Kabızlık Sebepleri Nedir?
Okul öncesi ve okul çağında olan çocuklarda meydana gelen kabızlığın en sık sebebi fonksiyonel kabızlıktır. Dışkılama esnasında duyulan ağrı ve huzursuzluk sonucunda çocuklar dışkıyı tutmayı isterler. Bu durum, bir sonra yapılacak dışkılamanın daha ağrılı olmasına sebep olur ve döngü bozulur. Beslenme bozukluğu ve yapılacak yanlış davranışlar ise durumu daha da kötüleştirecektir.
Bebeklerde Meydana Gelen Kabızlık Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde meydana gelen kabızlık, dışkılama sıklığında azalma, dışkılama sıklığında farklılık görülmeksizin, ağrılı dışkılama ya da keçi dışkısı gibi yuvarlak biçimli ve tane tane kaka olarak tanımlanmaktadır.
Bebeklerde Kabızlık Masajı Nasıl Yapılmalıdır?
Karnın sağ kısmından başlanarak dairesel hareketler eşliğinde masaj yapılır. Masaj saat yönünü takip edecek şekilde olmalıdır. İlk olarak apandisit bölgesinden yukarıda yer alan kaburgalara, sonrasınra ise kaburgalardan sol alt tarafa ve soldan kasıklara, aşağıya doğru inilir. Günde en az 10 dakika ya da 3 kere olacak şekilde üçer dakika uygulanmalıdır.
Kabız Olan Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
Kabızlığa karşı tedbir almak istiyorsanız, bebeklerde erken dönemlerde gerek görülmediği durumlarda inek sütü verilmemelidir. Bir yaş ve altı ve ek besine geçmiş çocuklarda meyve, sebze çorbası ve püresi, zeytin yağı ve tahıllar beslenmesine ek olacak şekilde verilmelidir. Anne sütüne olabildiğince devam edilmesi gerekmektedir. Bir yaşından büyük olan çocuklarda kuru baklagiller, tahıl, meyve posası ile çiğneme sağlanarak ve bol sıvı tüketimi yerine getirilmelidir.
Bebeklerde Kabızlık Ateşe Neden Olur Mu?
Kabızlık ateş yapabilir ancak kimi ateşli hastalıklarda, örneğin; idrar yolu enfeksiyonu gibi sağlık sorunlarında kabızlığa neden olabilmektedir.
Bebeklerde Kabızlık Tedavisi Nasıldır?
Bebeklerde erken dönemde gereksiz tüketilen inek sütünden kaçınılması gerekmektedir. Dışkılama eğitim çağına gelmiş olan çocuklarda günde iki kez yemeğin ardından tuvalete için zaman ayrılmalıdır. Ancak tuvalet eğitimi zorlayıcı olmamalıdır. Büyük çocuklarda sıvı tüketimi, sebze, meyve ve lif tüketimini artırmak gerekmektedir.
Kabızlık sorunu ile karşı karşıya olan çocuğun beslenme şekline dikkat edilmeli ve normal bağırsak hareketlerini kazanmasına yardımcı olunmalıdır.
Bir yaş ve altı ve ek gıdaya geçiş yapmış çocuklarda meyve, sebze çorbası ve püresi, zeytin yağı ve tahıllar, beslenme düzenine eklenmelidir. Anne sütüne mümkün olduğunca devam edilmelidir.
Bir yaşından büyük çocuklarda kuru baklagiller, tahıl, meyve posası ile çiğneme sağlanmalı ve bol sıvı verilmelidir. Tabii ki bütün bunlarla tedavi olmayan kabızlık durumlarında ise ilaç kullanımına gidilmelidir.
Her yaş grubunda ılık suda da 10 ila 15 dakika olacak şekilde oturma banyosu yapılması faydalı olabilmektedir. Yapılacak bu banyo makattaki kasların gevşemesini sağlayacaktır. Tedavi süresini, kabızlığın olduğu sürenin iki katına kadar devam ettirmek gerekir ve kabızlık düzelse dahi beslenme kurallarına dikkatli bir şekilde uyulmalıdır. Tüm bunlara rağmen düzelmeye gitmeyen kabızlıkta doktor gözetimi altında ilaç kullanılması gerekmektedir.