Bebeklerde Hijyen
Bebeğin hijyeninin sağlanmasının en temel unsuru, bebeğin yer aldığı ortamın ve bebekle temasa geçecek olan kişilerin de hijyenine son derece dikkat etmesi gerektiğidir.
Bebeklerin Hijyeni Nasıl Sağlanır?
Bebeğin ve bakımını gerçekleştirecek olanların ellerinin temizliğine dikkat etmesi, hijyen sağlama açısından en önemli etmendir. Bunun sebebi ise bebeğin ellerini sürekli ağzına götürüyor olmasıdır. Bebekle ilgilenen kişi onu tuttuğunda, temizliğini yaptığında ve sevdiği zamanlarda bebeğin ellerine, vücuduna ve yüzüne dokunur. Kişinin elinde yer alan bakterinin ve kirin bebeğe bulaşmaması için ellerin sık sık yıkanıyor olması oldukça önemlidir. Bebeğin ellerine çok fazla temasta bulunmayıp, bebeği de öpmemeye de oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir. Dışardan gelen kişinin bebekle temas sağlamasından önce eğer mümkünse kıyafetlerini değiştirmesi, ellerini ve yüzünü dezenfekte etmesi oldukça önem arz eder. Bebeğin yeni doğduğunda göbek bağı düşene kadarki zaman içerisinde nemli bezle silinmesi ve göbek bağı düştükten sonra da düzenli olacak şekilde yıkanması, bebeğin hijyeninin sağlanması açısından temel nitelik taşımaktadır.
Bebek Nasıl Yıkanır?
Yeni doğan bebeğe göbek bağı düşene değin banyo yaptırılmaması gerekmektedir. Göbek bağı düşen bebek, ılık su ile soğuk olmayan bir ortamda yıkanmalıdır. Bebeği bebek şampuanı ile yıkamak, suyu önce vücuduna daha sonra ise başına dökecek şekilde yıkamak gereklidir. Bebeği yıkarken bebek şampuanını ve sabununu kullanarak başı, boynu, yüz bölgesi, kolları, bacakları ve gövdesi güzelce bir havlu ya da yumuşak bir banyo bezi yardımı ile temizlenmelidir. Banyo süresini fazla uzun tutmamak, bebeğin üşümesini engelleyecektir. Banyo yaptırılmasının ardından bebeğin çok bekletilmeden giydirilmesi gerekmektedir.
Hijyenik Ortam Nasıl Sağlanabilir?
Bebek hijyeninde, bebeğin yer aldığı ortamın hijyen ve temizliği de fazlaca önem taşıyan konular arasındadır. Evin düzenli olarak süpürülmesi ve silinmesi gerekmektedir. Evin düzenli olarak havalandırılması, evdeki nem ve sıcaklığın belirli bir seviyede tutulması hijyen açısından oldukça önemlidir. Bebeğin yer aldığı ortamın uygun sıcaklığı 23 ila 24 derece ve uygun nem oranı %40 ila %60 arasındadır.
Çok Fazla Hijyenik, steril Olan Ortamın Bebeğe Zararı Var Mıdır?
Bebeğin temiz bir ortamda büyüyebilmesi sağlığı açısından oldukça önem taşır ancak steril bir ortam yani çok az veya hiç mikroorganizmanın yer almadığı bir ortamda büyüyen bebeğin bağışıklık sistemi, olması gerektiği gibi gelişme göstermeyecektir. Zaten pratikte böyle bir ortam da mümkün değildi. Bebeğin bağışıklık sisteminin güçlenebilmesi için çeşitli mikroorganizmalarla karşı karşıya kalması gerekmektedir. Çok fazla hijyenik ortamlarda büyüyen bebekler, ilerleyen yaşlarında birçok alerjiler yaşayabilmekte, sağlık ve bağışıklık sistemi sorunlarıyla karşı karşıya kalabilmektedirler.
Çocuklara Hijyen Eğitimi Nasıl Verilmelidir?
Çocuk, yakın çevresini gözlemleyerek ve onları taklit ederek öğrenim kazanır. Hijyeni de bu sayede öğrenecektir. Çocuğun yakın çevresinde yer alan kişilerin temizlik alışkanlıkları ve pratikleri, çocuğun bu konu ile ilgili bilgisini belirlemektedir. Çocuğa hijyen eğitimi, kişisel bakımını öğrenmesi ve bu becerileri kazanabilmesini sağlayabilmekle başlamaktadır. Kendi ellerini kendisinin yıkaması, dişlerini fırçalaması ve yeterince büyüdüğü zamanlarda banyosunu kendi kendine yapabilmesi gibi temel olan bazı temizlik alışkanlıklarının kazandırılması gerekmektedir. Çocuğun, göstereceği bu davranışları bir rutin haline getirmesini sağlamak da temizlik eğitiminde oldukça önemlidir. Dışardan geldiği zamanlarda yemekten önce ve sonra ellerini yıkamak, yatmadan önce dişlerini fırçalamak ve haftada 3 ila 4 kere belirlenen günlerde banyo yapmak gibi rutinleri çocuğa benimsetmek oldukça önemlidir. Temizlik eğitiminde yaşanılan çevreyi, yaşanılan evi, okullarını ve doğanın temiz tutulması gerektiği, sağlıklı ve doğru bir beslenme alışkanlığı olan meyve ve sebzeleri tüketmeden önce iyice yıkamak gibi konuların da öğretilmesi gerekmektedir. Bu konularda çocuğa bilinç aşılanması ve öğretilmesi unutulmamalıdır.
Bebekler ve çocuklar eğlenirken daha iyi birer öğrenicidirler. Tüm bu alışkanlıkları eğlenceli oyunlar ve öğretici şarkılar eşliğinde kazandırmak çok daha kolay olacaktır. Bununla birlikte çocuğun temizlik kurallarını tamamı ile öğrenmesi, içselleştirmesi ve tam anlamı ile uygulamasının zaman alacağı unutulmamalı ve sabırlı davranılmalıdır.