1) Mama İle Beslemek İçin Gerekli Ekipman
Bebeğinizi mamayla beslemeyi planlıyorsanız;
- Mama,
- En az altı adet biberon,
- En az altı adet biberon ucu,
- Sterilizasyon ekipmanı,
- Biberon ve biberon ucu fırçasına ihtiyacınız olacaktır.
2) Doğru Biberon ve Biberon Ucunu Seçmek
Piyasada çok çeşitli biberonlar satılmaktadır. Başlangıç için en uygun biberonlar standart biberonlardır. Bunlar ucuz ve temini kolaydır. Bebeğiniz büyüdükçe ihtiyaçlarınıza göre yeni biberonlar satın alabilirsiniz. Plastik biberon alırken üzerinde “BPA Bulunmadığına” dair ifade bulunmasına dikkat ediniz.
Yeni doğan bebeklerde kullanılan biberon ucunun deliği küçük olmalıdır. Böylece süt akışı yavaşlar ve bebeğin bir anda yutabileceğinden daha fazla süt akışı önlenir. Bebeğiniz büyüdükçe ve iştahı arttıkça daha geniş deliği bulunan biberon ucu kullanabilirsiniz.
Başlangıçta kullanacağınız biberon ucunun uzun olması yararlıdır. Bu uçlar bebeğin ağzında daha ileri gider (meme ucu gibi). Kısa ve geniş uçlar bebeğin ağzına kolay yerleşemez. Böylece bebek henüz doymadan yemeyi kesebilir.
3) Biberonlar Nasıl sterilize Edilmeli
Biberonları sterilize etmeden önce tamamen temizlendiğinden emin olunuz. Her öğünden sonra ılık ve sabunlu su kullanarak ve fırça yardımıyla biberon ve biberon ucunu yıkayınız. Tüm süt kalıntılarının temizlendiğinden emin olunuz.
Biberonu sterilize etmenin ise değişik yolları bulunmaktadır. Bunlar:
- Kaynatmak – bunun için geniş bir tencere kullanınız. Yalnızca bu amaçla bir tencere satın alabilirsiniz. Tencereyi suyla doldurun ve beslenme ekipmanını suya bırakın. En az 10 dakika boyunca yüksek ateşte kaynatın.
- Elektrikli sterilizasyon – Biberon sterilizatörleri biraz pahalı olsa da oldukça yararlıdır. Aynı anda 6 biberon sterilize edilebilmektedir. Böyle bir cihaz kullanacaksanız kullanma talimatlarına uyunuz.
- Kimyasal sterilizasyon – Kimyasal sterilizasyon tabletleri kullanarak biberonu ve biberon uçlarını soğuk suda sterilize edebilirsiniz. Bu çözülebilir tabletler soğuk suya karıştırılarak kullanılır. Üreticinin talimatlarına uyulmalıdır. Bu yöntemde sterilizasyon yaklaşık yarım saat sürmektedir.
- Mikrodalga sterilizasyonu – Mikrodalga sterilizasyon cihazları beslenme ekipmanında değişik bir tat ve koku bırakmadığından avantajlıdır.
- Bulaşık makinesinde sterilizasyon – Beslenme ekipmanını en az 80 derece sıcaklıkta bulaşık makinesinde sterilize edebilirsiniz. Ancak biberonlar bulaşık makinesi açılır açılmaz hemen kullanılmalıdır.
4) Mama Hazırlama
- Beslenme ekipmanını kullanacağınız ana kadar sterilizatörde bırakınız. Hijyen oldukça önemlidir. Bu nedenle mama hazırlamadan önce ellerinizi sabunla yıkayınız.
- Bir biberon için yeterince su kaynatınız. Kettle kullanıyorsanız aletin düğmesi kendiliğinden kapanana kadar kaynamasına izin veriniz. Tencerede kaynatıyorsanız altını kapatmadan önce bir süre kaynamaya bırakınız.
- Suyun biraz ılımasını bekleyiniz. Ancak 70 derecenin altına düşürmeyiniz. Daha sonra yeterli miktarda suyu sterilize edilmiş biberona dökünüz.
- Mama paketindeki talimatları uygulayınız. Biberona yeterli miktarda mama koyunuz.
- Mama ucunu takınız ve sallayarak karıştırınız.
- Şişe hala bebeğiniz için fazla sıcaktır. Bu nedenle mamanın daha fazla soğumasını bekleyiniz.
- Elinizin arka kısmına biraz mama damlatarak ısısını kontrol ediniz.
Mamaları önceden hazırlamak istiyorsanız dondurucuda en fazla 24 saat bekletebilirsiniz. Dondurucu ısısı 5 dereceden fazla olmamalıdır.
Biberonu yeniden ısıtma durumunda 10 dakikadan fazla ısıtmayınız. Biberonda bakterilerin üremesine neden olabilirsiniz.
5) Bebeğinizi beslemek
Beslenme süresince bebeğinizi tutunuz. Beslenme sırasında cilt teması bebekle bağ kurmanızı ve sindirimi kolaylaştırır. Mamanın akabilmesi için biberonun eğimini ayarlayınız. Bebeğin yutabileceğinden daha fazla mamayı bir anda vermeyiniz.
Bebeğinizi biberonla yalnız bırakmak boğulma tehlikesine yol açar. Ayrıca bebeğinizin biberonla uyumasına izin vermeyiniz. Bu durum boğulma riskinin yanı sıra diş çürüklerine yol açar.
6) Ne kadar mama vermeli
Emzirmede olduğu gibi, bebeğinizin tokluk hissine güveniniz. Belirli bir program takip etmek yerine bebeğin acıkma işaretlerini anlamaya çalışınız. Örneğin gelişme dönemlerinde bebeğiniz daha aç olabilir.
Bebeğinizi biberonu bitirmeye zorlamayınız. Bebek kendisi doyduğuna karar verebilir. Bitirilmeyen mamaları 2 saat içinde kullanmaya çalışınız. Yeni doğan bebekler 2-3 saatte bir beslenmelidir