Balığın faydaları üzerine araştırma yapan birçok kişi, faydalarını bildiğinde bu yiyeceği muhakkak daha da keyifle tüketecektir. Sağlıktan güzelliğe birçok faydası olan bu besini haftada en az iki kere tüketmelisiniz. Bu yazımızdan balığın faydaları, içerikleri ve balık tüketmek için 10 nedenden bahsedilecektir.
Balığın Faydaları ve Balık Tüketmek İçin 10 Neden
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Kader savaşçısı olan balık, bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir. Enfeksiyonlara karşı savunma mekanizması geliştirmek isteyenler için balık vazgeçilmez bir besindir. İçerisinde bulunan vitamin ve mineral immun sistemi destekleyicidir ve bağışıklık sisteminin stabil çalışması için önemli öğelerdir.
Cildin Yaşlanmasını Geciktirir
Balığın faydaları arasında ön plana çıkan cilt güzelliği son derece önemlidir. Bu yüzden balığın özellikle de somon grubunun düzenli olarak tüketilmesi cilt güzelliği üzerinde son derece olumlu etkiler gösterir. Özellikle çinko, A vitamini, C vitamini, omega-3 gibi öğeler cilt için olumlu etki gösterir. Bu besin değerleri kollajen ve doku yenilenmesi için destek sağlarlar ve daha sağlıklı bir cilt için yardımcı öğelerdir.
Saçları Canlandırır
Saç sağlığı konusunda da son derece yararlı olan bu besinlerin kullanılmasıyla saçlarınızdaki cansız görünüm de ortadan kalkacaktır.
Kalp ve Damar Hastalıklarını Önler
Kalp ve Damar Hastalıklarını önleyen balık, bu riskleri de düşürmek açısından faydalıdır*. Izgara olarak tüketilen balık türleriyle riskleri minimuma indirmeniz söz konusu olabilir. Balığın içerisinde yer alan doymamış yağlar ve esansiyel yağ asitleri kalp damar sistemleri açısından son derece önemlidir. Bu durumda kalp ve damar hastalıkları için balık tüketimini haftada iki kere yapabilirsiniz.
Diyabet Riskini Azaltır
Eskiden beri diyabeti olanlar balık tüketerek kan dengesinin düzelmesini sağlamaktadır. Özellikle iltihaplanma gibi durumlardan kurtulmak istediğinizde doymamış yağ asitleriyle birlikte diyabet riskini de azalttığı biliniyor. Balığı içerisinde yer alan öğeler (omega-3 vs.) aynı zamanda anti-inflamatuar etki gösterir. Pankreas üzerinde anti-inflamatuar etki ile koruyucu özellik gösterir ve diyabet için indirekt olarak koruyucu olduğu söylenebilir.
Depresyonu Önler
Balıkların arka kısımlarındaki kahverengi etler, unutkanlığın azalmasını sağlar. Özellikle çocuklarda dikkat eksikliğinin giderilmesi konusunda çok faydalı olduğu bilinir. Depresyona karşı son derece etkili olan Omega 3 asitleri sağlık üzerine çok etkilidir.
Depresyona İyi Gelir
Zekanızı çalıştıracağı için depresyona neden olabilecek olası durumları da düşünmenizi önleyecektir. Düzenli balık tüketen insanların depresyona yakalanma oranlarının az olduğu tespit edilmiştir. Omega-3 ve vitaminler, santral sinir sistemine destek olarak hem bilişsel, hem de psikolojik anlamda olumlu katkıları vardır.
Bağırsakları Çalıştırır
Balık son derece yararlı bir bağırsak çalıştırma özelliğine sahiptir. Bu yüzden bağırsak kanseri riski olma olasılığını da azaltmaktadır. Balığın sağlığa yararları son derece önemlidir. Diyetlerde de sık sık kullanıldığı bilinmektedir.
Gözlere İyi Gelir
Balık göz sağlığı açısından son derece yararlı bir yiyecektir. Özellikle A vitamini göz sağlığı için kilit nokta olma özelliğindedir. Bu yüzden düzenli beslenerek balık tüketiminin de arttırılması istenmektedir.
Akciğerlere Dosttur
Akciğerleri koruyucu bir etki gösteren bu yiyecek, çocuklarda astım belirtilerinin de azalmasına yardım eder. Yeteri kadar balık tüketen kişilerde akciğer sağlığının korunduğu görülmüştür. Bu da akciğer hastalıkları riskinin azalmasına yardımcı olmaktadır.
Balığın İçeriği ve Besin Değerleri
İnsanlar için gerekli olan vitamin ve minerallerin birçoğu balıklarda bulunmaktadır. İçerik ve dağılım balığın türüne göre değişkenlik gösterebilmektedir. İşte balıkta yer alan başlıca besin değerleri:
- Suda çözünen B ve C vitaminleri
- Yağda çözünen A,D,E,K vitaminleri oldukça fazla yer alır
- Kalsiyum, Sodyum, Fosfor, Potasyum, Magnezyum, İyot, Demir, Bakır, Flor, Kobalt ve Çinko (özellikle kalsiyum ve fosfor kaynağı açısından mükemmel bir besindir)
- Omega-3 (bkz. : https://www.hepsaglik.net/balik-yagi-omega-3-faydalari-ve-bazi-etkileri/ )
- Yağ Asitleri