Ayağa iğne batması
Ayağa iğne batması durumu en sık başımıza gelen kazalardandır. Ayağa iğne veya iğne benzeri yabancı cisim girmesi durumları oldukça ağrılı olabileceği gibi beraberinde vücutta parça kalması gibi durumlar da söz konusu olabilir. Peki ayağa iğne batması durumu acil midir? Bu durumlarda ne yapılmalıdır?
Ayağa iğne girmesi ve beraberindeki riskler
Ayağa iğne batması durumlarında aşağıdaki hususlara dikkat etmek gerekir:
- İğne tümüyle veya kısmi parça şeklinde ayak içerisinde (yumuşak dokuda) kalabilir. Dik olarak iğneye basıldı ise iğnenin derin dokulara nüfus etme ihtimali daha yüksektir. Bu durumlarda iğne tümüyle ayak veya topuk içerisinde kalabilir. Bazı durumlarda ise iğne kırılarak parçası içeride kalır. Bu tür durumlar en sık dikiş iğnelerinde görülür. Böyle durumlarda röntgen çekilmelidir.
- Ayağınıza iğne battığında tetanoz aşısı durumu önemlidir. Eğer son 5 yılda aşı olmamışsanız mutlaka bir sağlık merkezine başvurup, aşılanmalısınız.
- İğne eğer derin dokulara ulaştı ise kas, eklem, sinir, kemik ve bazen damar gibi dokuları da etkiyebilir. Bunların sonucu olarak ağrı, uyuşma, hareket kısıtlılığı ve kanama gibi durumlar meydana gelebilir.

Doktora başvurmalı mıyım?
Ayağa iğne girmesi durumlarında eğer içeride iğne parçası kaldığını düşünüyor veya hissediyorsanız iğne parçasının çıkarılması gerekir. Diğer taraftan hareket kısıtlılığı, uyuşma, şiddetli ağrı ve yoğun kanama durumlarında da doktora başvurmak gerekir. Son 5 yıl içerisinde tetanoz aşısı yaptırmadıysanız aşılanmanız gereklidir. Ayrıca iğne giriş yerinde veya çevresinde ciddi kızarıklık, ısı artışı veya akıntı varsa bunlar iltihaplanma göstergesidir ve ilaç tedavisi gerekir. Bu durumların tümünde hekime başvurarak muayene olmalısınız ve hekim önerisi almalısınız. Bu gibi durumlarda Acil servis doktoru veya Ortopedi doktoruna başvurmak gerekir.
Ayakta iğne parçası kalması ameliyat gerektirir mi?

Bu gibi durumlarda ameliyat nadiren gerekir. Genellikle acil servis veya poliklinik şartlarında lokal anestezi ile yüzeyel ve derin olmayan girişimsel müdahaleler ile iğne çıkarılabilmektedir. Eğer bu uygulamalar başarısız oldu ise iğnenin çıkarılması için ameliyathane ortamı gerekebilir.
İğne batması durumunda neye dikkat etmeliyim?
- İğne ayak dokusu içerisinde kaldı ise kesinlikle o ayak üzerine basmayın. Ayağın üzerine yük verirseniz iğne daha da derine gidebilir ve bu durumda çıkarma işlemi daha da zorlaşacaktır.
- Son 5 yılda tetanoz aşısı yapılmadı ise mutlaka aşılanmanız gerekir.
- İğne parçası kalıp kalmadığı konusunda tereddütünüz varsa mutlaka doktora başvurunuz. Röntgen çekilerek yabancı cisim taraması yapılmalıdır.
İğne vücutta gezer mi?
Halk arasında en sık merak edilen konulardan biri de iğnenin vücutta gezip gezmediği konusudur. Her ne kadar örnekleri nadir olsa da teorik olarak iğnenin vücutta farklı yerlere ilerlediğine dair vaka bildirimleri olmuştur. İğne delici ve keskin bir metal olup, vücutta uzun süre kaldığında yer değiştirmesi mümkündür. Bu bağlamda şüpheli durum var ise mutlaka doktora başvurulması gerekir. Yutulan iğne parçalarının yıllar sonra vücudun farklı yerlerinden ameliyatla çıkarıldığına dair basında birçok haber de mevcuttur. Kısaca nadir görülen bir durum olsa da iğnenin yer değiştirmesi mümkündür ve genellikle uzun bir süreç gerektirir.
Ayakta Yabancı Cisim (İğne) Röntgen Görüntüleri
Oblik Görüntü Üstten görüntü (AP) Yan Görüntü
İçeride iğne parçası kalmadan ağrı olur mu?
Ayağa iğne batması durumları iğne parçası kalsın veya kalmasın genellikle ağrılıdır. İğne,yumuşak dokuya penetre olduğundan dolayı lokal bir ağrı yapar. Dolayısıyla iğne parçası olmadan da ağrı mümkündür. Fakat şunu belirtmek gerekir ki batıcı ağrılara ek olarak yabancı cisim şüphesi varsa röntgen çekilerek yabancı cisim araştırılması gerekir. Ayrıca iğneyi çıkarabildiyseniz iğneyi detaylı inceleyerek bütünlük bozulması (kırık parça vs.) olup olmadığını kontrol ediniz. Eğer iğne kırık ise ve kırılan parçayı bulamadıysanız ayak içerisinde, yumuşak dokuda parça kalmış olması ihtimali yüksektir. Bu durumda mutlaka doktora başvurmanız gerekir.