Eylül, 2023

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaHastalıklarKaraciğer HastalıklarıAkut ve Kronik Karaciğer Yetmezliği

Akut ve Kronik Karaciğer Yetmezliği

Makale Düzeyi:  3 / 10
Düzey Filtrele: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10?

Kronik Karaciğer Yetmezliği

Yıllar içerisinde kronik bir şekilde devam eden hastalıklara bağlı olarak gelişen karaciğer yetmezliği tablosuna kronik karaciğer yetmezliği diyebiliriz. Yıllar içerisinde ayırt edici spesifik bulgulara rastlamak çok zordur. Bu yüzden sinsi bir hastalık olduğu söylenebilir. Karaciğer yetmezliği tablosunun tam olarak oturmasıyla beraber bulguların ortaya çıkması söz konusudur.  Bu bulguları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kronik kaşıntı
  • Kişinin sarılık olması
  • Halsizlik ve yorgunluk

Hastalığın ilerleyen dönemlerinde karaciğer komplikasyonlarının ortaya çıkmasıyla; örneğin karında su toplanması, zaman zaman yemek borusunda oluşan varislerin kanaması sonucu meydana gelen sindirim sistemi kanamaları, halk arasında karaciğer koması olarak bilenen ve bilinç kaybına yol açan tablolar ile ortaya çıkan çok uzun seyirli bir süreç olduğu söylenebilir.

Akut Karaciğer Yetmezliği

Bir hastalığın akut kavramı ile bağdaştırılabilmesi için olayın veya hastalığın ani olarak gerçekleşmesi gerekir. Ani başlayan ve gelişen karaciğer yetmezliğini akut karaciğer yetmezliği olarak tanımlayabiliriz. Burada karaciğer fonksiyonlarının akut olarak kaybedilmesi söz konusudur. Bu durum en sık sarılık ile beraber görülmektedir. Bu kombine fonksiyon kayıplarına bağlı olarak gelişen tablo hayatı tehdit eden ve ölümle sonuçlanabilecek karaciğer yetmezliği tablosunun oluşmasına neden olur.

Karaciğerin sentez fonksiyonlarını tekrar oluşturamaması ve buna bağlı olarak zararlı maddelerin vücuttan atılma fonksiyonunu tam anlamı ile yerine getirilememesi vücutta ağır toksik bir tablonun oluşmasına neden olur. Akut karaciğer yetmezliğinde enfeksiyonlar hayati tehlike arz eden durumların başında gelir. Akut karaciğer yetmezliği kronik karaciğer yetmezliği ile benzer özellikler taşımakla beraber, sinsi şekilde ilerlemez ve belirtileri ile kendini ele verir. Belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sarılık
  • Sarılık tablosuna bağlı karaciğer koması
  • Hastanın bilincini kaybetmesi
  • Anlamsız konuşmalar yapması
  • Uyku halinin yoğunlaşması

Akut karaciğer yetmezliği vakalarında tedavi karaciğer nakli ile gerçekleşir. Yukarıda belirtmiş olduğumuz belirtilerin ortaya çıkması durumunda acil karaciğer nakli yapılması gerekir.

1

Karaciğer Yetmezliği ve Belirtileri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Karaciğer yetmezliğinin yıllarca hiçbir bulgu vermeyeceğinin bilinmesi gerekir. Hasta kişi diğer sağlıklı kişilerden farklı olarak herhangi bir yakınmadan şikayetçi olmayabilir. Çabuk yorulma, halsizlik, kaşıntı, sarılık gibi yakınmalar karaciğer yetmezliğinin düşünülmesi için yeterli sebeplerdir.

Hastalığın tamamen vücuda yerleşmesinden sonra bazı komplikasyonların görülmesi söz konusu olabilir. Bunlar arasında en önemlisi ve en sık görüleni hastanın karnında su (asit) toplanmasıdır. Hasta çoğu zaman bir karın şişliği yakınması ile  gelir ve  gerek fiziksel muayenede gerekse ultrason incelemesinde karın bölgesinde su toplanma tablosu tespit edilebilir. Yemek borusunda veya midede oluşan damarsal genişlemeler (varis) sonucu meydana gelen kanamalar yine karaciğer yetmezliğinin belirtileri arasında yer almaktadır. Hastanın uykuya meyilli olması ve sık yaşanan bilinç kayıpları karaciğer yetmezliği bulgularında ayırt edici özelliklere ilave edilebilir.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bebek Yağının Faydaları

Bebek yağı, birçok kültürde bebeklerin cildine ve sağlığına yönelik olarak kullanılan doğal bir üründür. Bitkisel yağlardan elde edilen bu yağ, özellikle bebek cildi için...

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...