Akut Tonsillit
Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı olan bağışıklık sisteminin bir parçasıdır.
Tonsilitin Nedenleri
Tonsilitin nedeni %80’i virüslerdir. Ayrıca bakteriler de tonsilite neden olabilir. Tonsilitin en yaygın bakteriyel sebebi A Grubu Beta-Hemolitik Streptokoktur (AGBHS).
Tonsilitin nedeni maya veya parazitler de olabilir. Ancak bunlar sağlıklı bağışıklık sistemine sahip kişilerde oldukça nadir görülen sebeplerdir.
Tonsilit Nasıl Yayılır?
Tonsilit, enfeksiyonu kapmış kişiye yakın temas ile bulaşır. Hastalığa neden olan ajanlar hasta kişinin nefesi, öksürüğü veya hapşırığı ile havaya karışır. Havaya karışan bu su damlacıklarını soluyan kişiye hastalık bulaşabilir. Ayrıca bu patojenlerin cildinize, ağzınıza, burnunuza, gözlerinize veya diğer mukus zarlarına teması da hastalığın bulaşmasına yol açar. semptomlar genellikle 2-5 günden itibaren görülür.
Tonsilit semptomları
Tonsilitin ana semptomu boğaz ağrısıdır. Birçok vakada başka semptomlar da görülür. Bunlar:
- Ateş,
- Nefes almada zorluk,
- Burun tıkanıklığı ve akıntısı,
- Lenf bezlerinin şişmesi,
- Bademciklerin kızarması, şişmesi ve iltihapla kaplanması,
Boğaz ağrısıyla birlikte burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma ve öksürme gibi grip belirtileri görüldüğünde tonsilitin nedeni yüksek olasılıkla bir virüstür. Bademciklerin viral enfeksiyonu genellikle tedavi edilmeksizin 2 hafta içerisinde iyileşir.
Bezlerin şişmesi, ateşin aniden 38.3 Derece ve üzerine çıkması ile birlikte üst solunum yolları enfeksiyonu görülmüyorsa bu durum antibiyotiklerle tedavi edilmesi gereken bakteri enfeksiyonuna işaret etmektedir.
Tonsilit Süreci
Tonsilit çoğunlukla 4-10 gün sürer. Bakteriyel boğaz ağrısı daha uzun sürebilir ancak genellikle antibiyotiklerle iyileşir.
Bazı durumlarda tonsilit kronik olabilir. Bu durumda bademcikler ameliyatla alınabilir.
Tonsilit komplikasyonları
Streptokok bakterisi nedeniyle oluşan tonsilit antibiyotiklerle tedavi edilmediğinde kulak ve sinüs enfeksiyonu, bademciklerin dışında enfeksiyon birikimi gibi çeşitli komplikasyonlara yol açabilir. Romatizmal Ateş ve Kronik Tonsilit üst solunum yolunu tıkayarak horlama, burun tıkanıklığı ve ağızdan nefes alma gibi problemlere yol açabilir.
Bazen kronik tonsilit, obstruktif uyku apnesi ve kalp ve akciğer problemleri gibi daha şiddetli sonuçlar doğurabilir.
Tonsilit Muayenesi ve Testler
Tonsilit teşhisi hastanın sağlık geçmişinin incelenmesine ve fiziksel boğaz muayenesine dayanır. Tonsilitin sürekli olarak yeniden oluşup oluşmadığını anlamak üzere sağlık geçmişinin alınması önemlidir. Tedavi planı buna göre şekillenir.
Semptomlar streptokokal boğaz enfeksiyonunu işaret ediyorsa doktorunuz boğaz kültürü alarak bunu onaylamak isteyecektir. Streptokokal boğaz enfeksiyonu 3-4 gün boyunca aşağıdaki semptomların görülmesi demektir:
- Ateş,
- Boğazda ve bademciklerde beyaz veya sarı noktalar (kriptik tonsillit)
- Boyundaki lenf bezlerinin şişmesi veya hassaslaşması,
- Öksürme ve hapşırmanın olmaması
Streptokokal enfeksiyondan şüpheleniliyorsa hızlı streptokok testi veya boğaz kültürü testi veya her iki test yapılır. Bu testler doktorun ofisinde yapılabilir.
Testin sonuçları antibiyotik tedavisi gerekip gerekmediğini gösterir. Bu sonuçlarla birlikte doğru bir sağlık geçmişi bilgisi alındığında bademciklerin ameliyatla alınmasının gerekip gerekmediği anlaşılır.
Tonsilit Tedavisi
Tonsilit çoğunlukla kendi kendine yok olan bir virüsler nedeniyle oluşur. Ancak tonsilit antibiyotik tedavisi gerektiren streptokok bakterisi nedeniyle de oluşabilir. Ağız ve dil kuruluğu gibi dehidratasyon belirtilerini incelemek gerekir. Ayrıca streptokok bakterisinin neden olduğu kulak ağrısı gibi komplikasyonların olup olmadığı incelenmelidir.
Not: Tonsillit vakalarının yaklaşık olarak %80’i Viral kaynaklıdır. Bilindiği gibi antibiyotikler virüs kaynaklı enfeksiyonlarda etkisizdir. Yanlış ve sık antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır. Böylelikle yanlış antibiyotik kullanımına bağlı olarak gelişen dirençli bakterilerin türemesi de bir nebze önlenmiş olur. Bakteriyel olduğu düşünülen durumlarda ise antibiyotik kullanılmalıdır.
Tonsillit tedavisinde yoğun olarak Penisilin ve Sefalosporin grubu antibiyotikler tercih edilir. Antibiyotikleri oral ve parenteral olarak kullanılabilir. Lakin uyumsuz çocuk, oral alımının kısıtlanabileceği durumlarda parenteral olarak alım tercih edilebilir.
Tonsillit vakalarında destek tedavisi olarak antiseptik sprey gargaralar ve ağrı kesicilerde reçeteye ilave edilebilir.
Viral kaynaklı olduğuun düşündüğünüz durumlarda ise daha çok semptomatik tedavi yaklaşımı önerilir. Kliniğin giderek şiddetlenmesi durumunda ise hastanın tekrar size görünmesi gerektiğini hastanıza izah etmenizde fayda vardır.
Virüsten Kaynaklanan Tonsilit Tedavisi
Virüsten kaynaklanan tonsilit çoğunlukla kendiliğinden iyileşir. Antibiyotik virüs için etkili değildir.
Mononükleoza neden olan virüs, en az bakteriden kaynaklanan tonsilit kadar şiddetli bir iltihap ortaya çıkarır ve iyileşmesi haftalar sürebilir.
Ilık çay içmek, reçetesiz ağrı kesiciler (Asetaminofen veya İbuprofen) gibi evde uygulanabilen yöntemler rahatsızlık hissini azaltblir.
Antiseptik gargara, konjesyon giderici ilaçlar ve antihistaminler rahatsızlık hissini azaltmayan ekstra içeriklere sahiptir. Bu ürünlerin akut tonsilit tedavisinde etkinliği ispatlanmış olmadığından çocuklar için önerilmemektedir.
Bakteriden Kaynaklanan Tonsilit
Streptokok bakterisinin neden olduğu tonsilit vakalarında antibiyotik tedavisi uygulanır. Streptokok enfeksiyonu kendiliğinden de geçebilir ancak streptokokal boğaz ağrısının ciddi komplikasyonlara yol açması olasıdır, bu nedenle antibiyotik tedavisi gerektirir.
Hastaya antibiyotik yazıldıysa antibiyotikler talimatlara uygun olarak kullanılmalıdır. semptomlar hafiflese bile kullanılması gerektiği süre boyunca ilaç bırakılmamalıdır. Verilen antibiyotik uygun şekilde alınmazsa bakteri antibiyotiğe direnç kazanabilir. Bu vakalarda gelecekteki antibiyotik tedavileri de işe yaramayabilir.
Bakteriyel tedavilerde daha çok Penisilin ve Sefalosporin grubu antibiyotikler ilk tercihtir.
Bademcik Ameliyatı (Tonsillektomi)
Bademciklerin alınma ameliyatı özellikle çocuklar için yaygın bir prosedürdür. Ancak geçmişteki kadar sık yapılmamaktadır. Tonsilektomi adı verilen bu ameliyatta ciddi komplikasyonlar, tekrar eden enfeksiyonlar veya tedaviye cevap vermeyen ve günlük hayatı olumsuz etkileyen kronik enfeksiyonların ortadan kaldırılması amaçlanır. Ancak ameliyatın riskleri ve yararları dikkatlice değerlendirilmelidir. Tonsilektomi hastanın genel sağlık durumu göz önüne alınarak yapılmalıdır.
Tonsilit Nasıl Önlenir?
Tonsilite neden olabilecek bir çok bakteri ve virüs bulunmaktadır. Bu nedenle tonsiliti önlemenin birinci basamağı hijyen önlemlerine dikkat etmektir. Aşağıdaki uyarılar bilhassa çocuklar için önemlidir:
- Hasta kişilerle temastan kaçının. Mümkünse çocuğunuzu tonsilit olduğu bilinen çocuklardan uzak tutun.
- Çocuğunuza ellerini yıkamasının önemini anlatın. Ayrıca diş fırçası ve çatal-kaşık gibi nesneleri başkalarıyla paylaşmamayı öğretin.
- Yüzeyleri ve oyuncakları daima dezenfekte edin.
- Çocuğunuza öksürürken veya hapşırırken ağzını kapatmayı öğretin. Bunu yaparken bir mendil kullanmasını sağlarsanız bakterilerin ellerine bulaşmasını önlemiş olursunuz.
- Umumi mekanlarda alışveriş arabaları gibi ortak kullanılan nesneleri temizlemek için yanınızda daima temizleyici mendiller bulundurunuz.
- Çocuğunuzun yanında sigara içmeyiniz.
hepsaglik.net
Şu anda bu durumdan müzdaribim 20 gündür gecmeyen boğaz ağrısı ve son bi haftadır şiddetli öksürük..ılık bişiler içmek bile artık fayda vermiyor son 2 gündür hiç uyuyamıyorum.asist verdi doktor öksürmen normal dedi ama artık öksürürken istifar edecek gibi oluyorum .me zaman kesilir bu öksürük acaba yada öksütük şurubuda kullanmalı mıyım ki öfff
20 gündür geçmeyen boğaz ağrısı için yeniden doktora başvurmanız gerekir. Gerekirse boğazınızdan kültür (sürüntü) alınıp enfeksiyon kaynağı belirlenip ona göre antibiyotik veya benzeri ilaçlara geçilir. Ampirik olarak da antibiyotik başlanabilir, fakat viral kaynaklı boğaz enfeksiyonlarında etkisiz olacaktır.
Şunu da belirtmek gerekir 20 gündür geçmeyen enfeksiyonlarda re-enfeksiyonu da göz önünde bulunudurmak gerekir. Bu süre zarfında kısa bir iyileşme dönemi geçirip (bunu farkedememiş olabilirsiniz) hemen ardından yeniden enfeksiyon etkeni kapmış olabilirsiniz. Ayrıca tedavi edilmemiş sinüziti de ekarte etmek gerekir (re-enfeksiyon nedenidir).
Diğer taraftan hastalıkları uzun seyreden, geç iyileşen kişilerin bağışıklık sistemlerinde zayıflık da söz konusu olabilir. Bu tür kişiler hastalıklara daha yatkın olmakta ve hastalandıklarında hastalığı daha geç atlatmaktadır. Örneğin grip bir insanda 7-10 gün sürebilirken, bağışıklığı zayıf olanlarda bu süre 2-3 hf ya kadar artabilmektedir.
Önerim doktora başvurmanız, hijyene dikkat etmeniz, hastalıklı kişilerle teması minimalize etmenizdir. Saygılarımla,
Dr. Fatih
Merhabalar benim 2 haziranda çok sinirlendikten yarım saat sonra boğazlarıma doğru kuruma oldu ve atesim yükseldi boğazım bembeyaz iltihap ve 40 derce atesim oldu doktora gittim ilaç verdi gecti 12 hazitanda tekrardan aynı durum oldu yine sinirlenmişdim tekrardan ateslendim ve boğazlarım kurudu ve iltihap oldu ömrüm hayatımda hiç boğaz agrısı şişmesi bilmeyen ben böyle oldum acaba midemle alakalı bi problemmi tesekkürler
Bünyenizin zayıf düşmesi sonucu enfeksiyon kapmış olabilirsiniz. Özellikle bademciklerin beyazla kaplanması ve ateşiniz olması kriptik tonsillit lehinedir. Boğaz enfeksiyonu için doktora başvurarak reçete temin edebilirsiniz. Bahsettiğiniz semptomlar mide ile pek ilişkili durmuyor. Mide ile ilişkili hastalıklar genellikle bulantı, kusma, öğürme, mide ağrısı, mide yanması, ağza acı su gelmesi şeklinde kendini gösterir.
Merh. Oglum son iki aydir surekli kriptik tonsitlit oluyo. Bogazda beyazlik yuksek ates seklinde kendini gisteriyo tabiki devaminda bulanti kusma ve istifarlar ekleniyo, kullanmadigimiz ilac kalmadi pelisirin(800mg 7 adet) Amoklavin 400mg( 2 sise), simdi ise penos 400mg kullaniyoruz… Daha uç yasinda bu kadar antiyotik kullanmasi canimi skiyo gercekten… Bogaz kulturu aldircam ama antibiyotige baslamistik tavsiye edildiginde… İlac tedavisi bitince kultur aldirsam dogru sonuc alabilirmiyim aceba…. Tsk edrim
Merhabalar,
Kriptik tonsillit bakteriyel kaynaklı olabileceği gibi viral kaynaklıda olabilir. Viral kaynaklı olan tonsillitlerde tedavi yoktur. Destek tedavisi ile kendine kendine geçmesi beklenir. Antibiyotik ancak bakteriyel olanlarda etkilidir.
Kültür aldırmanız etkeni görmede faydalıdır. Ama şunu da belirtmek gerekir viral etkense pek anlamlı olmaz, bakteriyel ise; etkenin çoğunluğu genellikle Streptekok isimli bakteriler olduğu için tedavi yaklaşımı yine değişmeyebilir. Bu bakteriler için en etkili antibiyotiği zaten kullanmışsınız. (Rutinde kültür aldırmanın şart olmadığını belirtmekte fayda var.)
Etken organizma halen oradaysa evet kültür alınabilir. Lakin tavsiyem bir sonraki tonsillit vakası olduğunda kültür aldırmanız. (Tedavinin sonuna doğru ise kültürde üreme pek beklenmez). Zaten tedaviye başlamışınız, hemen kültür aldırmanız zaruri değil.
Bu konuda dikkat etmeniz gereken en önemli husus kişisel hijyen ve temas kurallarına dikkat etmektir. Hastalıklı kişiler ile teması minimalize etmek, hijyene dikkat etmek, aynı kap – bardak kullanımını kısıtlamak önem arz eder. Saygılarımla,
Dr. Fatih
Ben 4 gün önce boğaz ağrisi ve yutkunma sikayetiyle hastaneye gittim.prf.dr.akut tonsillit teşhisi koydu..penisilin verdi suan kullaniyorum ama boğazimin arka tarafina yapismis beyazlik gitmiyor ne yapabilirim yardimci olurmusunz lütfen.
Verilen antibiyotiğin kanda etkin doz düzeyini ulaşması 3 gün sürer. Ateşin düşmesi, ağrının azalması gibi klinik bulguların düzelmeye başlaması en az 3 gün sürer. Bu süre zarfında bakterinin tamamıyla etkisiz hale getirilip uzaklaştırılması ortalama olarak 10 gün sürer. Kript dediğimiz beyaz pürülan akıntıların temizlenip yok olması için daha zamanı var. Korkulacak bir durum yok. Yapmanız gereken şey doktorunuz önerdiği ilaçları doğru şekilde, doğru süreyle kullanıp bitirmeniz. Zamanla beyazlıkların da kaybolduğunu göreceksiniz.
Merhaba yaklaşık 10 gün önce tonsillit tanısıyla cliacil kullanmaya başladım fakat tam geçiyor derken diğer bademciğime de yayılmaya başladı beyaz kabarcıklar tekrar gittim deposilin iğne vuruldum iyi geldi kalan antibiyotiğimi de bitirdim beyazlıklar tam geçmeyince dr bir kutu daha cliacil verdi şimdi çok az kaldı beyazlık fakat çok ağır geçiyor önceden 3 günde temizlenirdi tüm boğazım şimdi neden bu kadar uzun sürdü anlamadım.. Bu kadar uzun sürmesi normal midir acaba? Teşekkür ederim
Makalede de göreceğiniz üzere Tonsillit vakalarının %80’i virüs kaynaklıdır. Ancak %20 si bakteriyeldir. Aldığınız ilaç bakteriler için oldukça etkili olmasına karşın, ancak bakterilere etki eder; virüslere etki etmez. Viral etken olması muhtemeldir. Salgın hastalık olması, hijyen eksikliği, kalabalık ortamlar gibi nedenler hastalığın uzun sürmesine (hatta re-enfeksiyon ile yeniden bulaş) neden olabilir. Zamanla kript dediğimiz o beyazlıklar yok olacaktır. Ağrının bir süre devam etmesi doğaldır. Şuan için yapılacak şey ilacınız önerilen şekilde kullanıp bitirmeniz. Ek bir şeye gerek yok. Yukarıda Funda hanıma vermiş olduğumuz cevap size de hitap etmektedir. Geçmiş olsun.
Mrb kizim gecen hafta sali gunu ateslendi acile goturdum ve bogazlarina bakildi birsey yon dendi birde idrar tahlili yapildi oda temiz cikti.ertesi gun poliklinige goturmem soylendi.ertesi gun cocuk dahiliye druna goturdum ve akut tonsilit dendi amoklavin 400e basladik.dorduncu gun ates gecmediginden ve haftasonuna denk geldiginden dolayi tekrar acile gittik ve yine hicbirsey yapilmadi ve antibiyotigin bitirilmesi soylendi.bugun hastalik bir hafta olmasi ve hala gecmemesi sebebiyle tekrar dra goturdum bogazda apse var hastaligi gecmemis dedi.tek doz deposilin yazdi ve klamer antibiyotik verdi.ignenin riskli olabilecegini soyledi bende o yuzden guvenemedigim icin vurdurmadim.iki gun antibiyotigi kullanin ates olmaya devam ediyorsa hemen gelin yatisini yapalim dedi.ne yapicagimi sasirdim.hastalik hafifledi ama ates insani korkutuyor.dun uc kere ates oldu bugun nolcak bakalim.tavsiyeniz varmidir simdiden tskrlr
Bakteriyel olması ihitmaline karşın antibiyotik başlanmış. Fakat viral de olabileceği akılda olmalıdır (Viral etkenlerde antibiotik fayda etmez). Ama başlanan antibiyotiğin mutlaka bitirilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Diğer taraftan abse var ise hastalığın geçmemesi veya uzaması onunla ilişkili olabilir. Abse varlığında mutlaka abse içeriği boşaltılıp beraberinde antibiyotik kullanılmalıdır. Aksi halde ateş vb semptomlar devam edecektir. Boğazda abse var ise (peri-tonsiller abse olabilir?) KBB doktoruna danışmakta fayda var. Şunu da belirtmek gerekir buradaki cevabımız sadece teorik olmakla beraber ihtimaller dahilinde verdiğimiz cevaplardır. Çocuğunuzun fizik muayene bulguları ve anamnezine göre tedavi yaklaşımları ve yatışın gerekliliği konusu değişkenlik gösterebilir. Geçmiş olsun dileklerimle…
Merhabalar. 2,5 yaşındaki kızım geçen hafta ateşlendi. doktoruna götürdük. Bütün boğazını enfeksiyon kaplamış dedi ve kriptik tonsilit teşhisi koydu. bu yıl 3. kez bu hastalığa yakalandı kızım. 3 doz antibiyotik iğne verdi. İğneleri 3 gün vurdurduk fakat ateş hiç düşmedi. Daha önceki vakalarda 2. veya 3. dozdan sonra ateşi çıkmazdı kızımın. Çocukta hapşırık, öksürük, burun akıntısı, hiçbirşey yok bu arada. Doktoru 2 doz daha iğne antibiyotiğe devam edin dedi, kullandık. 5. gün ateş düşmeyince tekrar doktoruna götürdük. Boğazda iyileşme var fakat tam olarak geçmemiş enfeksiyon dedi. Kan tahlili istedi. CRP 155 çıkınca 5 doz daha antibiyotik iğne tedavisi verdi. Bugün 6. dozu vurdurduk fakat ateş hala düşmedi. Doktorumuz iyileştikten sonra 21 günde bir vurulan bir penisilin tedavisinden bahsetti. Bunu uygulamakta fayda var dedi. Bu konuda görüşünüzü almak isterim.
Geçmiş olsun. CRP değerine enfeksiyon durumu olduğu söylenebilir. Kriptik tonsillit vakası hemen her çocuğun başına gelebilecek bir hastalıktır. Her ne kadar viral vakalara etki etmese de, bakteriyel orjinli olan vakaların sistemik, eklem veya kalp tutulumuna neden olabileceği göz önünde bulundurulduğunda (özellikle çocuklarda) antibiyotik başlanması yerinde bir karardır. Diğer taraftan 21 günde vurulan antibiotikler depo formdur. Muhtemelen doktorunuz depo penisilin önermiştir. Kriptik tonsillit vakalarında depo penisilin ilave olarak reçete edilebileceği gibi özellikle sık hastalanan çocuklarda profilaksi (önlem) amacıyla da reçete edilebilir. Bunlar genel yaklaşım olmakla birlikte çocuğunuzun semptomlarına ve fizik muayene bulgularına göre size en iyi tedavi ve öneriyi yine doktorunuz verecektir.
Merabalar ben 4 ay once tonsilit oldum antibiyotik olarak amoklavin verdi doktor hic bir ise yaramadi sonra 10 tane aksef 750 kullandim bir hafta 10 gun iyi gibi oldum sonra tekrar hatta cok siddetli bi sekilde agrilarim basladi ve bademciklerim bembeyaz oldu hatta agzimi acamiyodum tekrar gittim iecilline 800 kullandim 7 tane yine bir sure iyi oldum simdi tekrar basladi ne yapmaliyim vurulan ignelerin acilari daha gecmedi ve ben cok kotuyum
Antibiyotiklerle geçmeyen tonsillerde etken genellikle viral ajanlardır. Hijyene dikkat etmek, hastalıklı kişilerden uzak durmak ve dinlenmek en iyi tedavi yaklaşımıdır. Israrlı şekilde kriptik tonsillit oluyorsanız etkeni tanımlamak adına üst merkezlere başvurup sürüntü örneği aldırıp kültür sonucunu bekleyebilirsiniz (şart değil). Aylık koruyucu tek dozluk depo penisilinler de bir seçenektir. Bakteriyel ve viral tonsillit ayrımını diğer yorumlarda anlatmış bulunuyorum oradan okuyabilirsiniz. Durumu ilgili bölümün uzmanına anlatırsanız size yol gösterecektir. Saygılarımla,
F. İkiz
Merhaba dr.bey benim 6 yasinda kizim var.3 yasinda krese gitti.ilk sene 10’un ustunde viral ve bakteriyel enf.gecirdi 2.sene 7 kez.goturdugum dr.larin cogu bademciklerinin alinmasi lazim bir kismida krese giden cocuklarda normal dedi.bu arada bademcikleride yapisal olarak cok iri.(bademciklerini kucultturdum ve geniz etini aldirdim,tekrar buyudu )bende internette bir arastirma yaptim ve sarimsak,bal ve limon mucizesiyle tanistim.agustos ayinda bile hasta olan kizim sukur ki 3 aydir hastalanmadi.bu ay sadece 1 kere hastalandi serumluk olmadan atlati.(o da benden bulasti).size sorum sizce yukaridaki karisima devam edeyim mi ve bademciklerin alinmasi konusunda beklemelimiyim ? Cevabiniz icin simdiden tesekkur ederim
Özellikle sarımsağın içerisinde bulunan “Allicin” isim etken maddenin anti-mikrobiyal etkinliği olduğu, limonun da aynı şekilde c vitamini rezervi nedeniyle bağışıklık sistemini kuvventlendirdiği çalışmalarla gösterilmiş bilimsel bir gerçektir. Sarımsak ve limonun aynı zamanda anti-oksidan mekanizmaya da katkıları gösterilmiştir. Aşırı abartıp karaciğeri yormamak kaydıyla ölüçülü şekilde bunları kullanmanın olumlu dönüşleri olacaktır. Lakin bitkisel ürünleri aşırı kullanmak hem mekanizmayı tersine çevirip oksidan etki oluşturur, hem de karaciğeri yorar. Çocuğunuzun bademcik durumu ise KBB uzmanı ile değerlendirebilirsiniz. Saygılarımla,
Dr. F. İkiz
Merhaba oğlum 4yasında ve downlu iki gündür ateşliydi,hiç.bişey yemedi, yutkunamıyordu anladığıma göre bugun hastaneye götürdük 7 tane penisilin hergün vurulcak dedi birde allerset adında bi alerji surubu verdi
1.sorum 4 yasındaki bi cocuk için penisilin agır olmazmı vurdursammı vurdurmasammı die cok kararsızım hiç vurunmadı daha önce çünkü
2.sorum alerji ilacı ne için verilmiştir anlamadım doktor bi acıklamada yapmadım
3.daha önceden içtigi halan içmekte oldugu bi demir ilacı var acaba iğneyle falan bi yanii etkisi olurmu
Merhaba oğlum 4yasında ve downlu iki gündür ateşliydi,hiç.bişey yemedi, yutkunamıyordu anladığıma göre bugun hastaneye götürdük 7 tane penisilin hergün vurulcak dedi birde allerset adında bi alerji surubu verdi
1.sorum 4 yasındaki bi cocuk için penisilin agır olmazmı vurdursammı vurdurmasammı die cok kararsızım hiç vurunmadı daha önce çünkü
2.sorum alerji ilacı ne için verilmiştir anlamadım doktor bi acıklamada yapmadım
3.daha önceden içtigi halan içmekte oldugu bi demir ilacı var acaba iğneyle falan bi yanii etkisi olurmu
Doktor teşhisi akut tonsilit
Suan için ateşi yok keyfide yerinde
Penisilin çocuklara doz hesabı ile verilir. Penisilin allerjisi olmadığı sürece uygun dozda verildiğinde sorun teşkil etmez. Doktorunuz muhtemelen ilgili dozu ayarlamıştır. Allerji ilacını neden verdiği doktorunuzun muayenesi göre değişir. Buradan bir şey söylemek doğru olmaz. Geçmiş olsun.
Yaklaşık 5 gün önce söylemiş olduğunuz şikayetlerle doktora başvurdum.. Kesinlikle alerjik olduğunu asla antibiyotik vermeyeceğini söyledi dr (!). Alerji ilacı birde fort bi ilaç.. o gece problemim daha çok arttı,Ve başka bir doktora daha gittik,penisilin tedavisine basladik,bu gun 4.gün.. bademcik uzerindeki beyazlamalar azaldi fakat ağrim daha da siddetlendi,parcalara ayrilmis bademcikler.. ve ağzımdaki,bogazimdaki kuruluruk beni mahvediyor.. Hersey normal seyrinde mi acaba .. geçmesi icin daha zamana ihtiyaç var mi?
Penisilinin etki etmeye başlaması, enfeksiyonu geriletmesi 3. günden itibarendir. Diğer taraftan histolojik düzelmeler, ağrıların geçmesi için daha uzun süreye ihtiyaç vardır. 7.-8. günlerden itibaren düzelmeyi hissedersiniz. Geçmiş olsun.
Dudaklarım uçuk doldu çeneme bile attı damaklarım tamamen şişti sağ yanağım dahi şiş direk çene altı gıdı diye tasvir edilen yerdeki şişlik ve çene atının sağındaki solundaki şişlikler yüzünden boynumu hareket bile ettiremiyorum kasılıyor sadece çorba içebiliyorum ateşim 37-38.3genel olarak antibiyotik kullanıyorum üç gündür ama gittikçe arttı yutkunamıyorumda gargara vs ek olarak yapabileceğim şeyleride yapıyorum en kısa sürede nasıl toplarlicam bilmiyorum
Enfeksiyon halinde LAP (Lenfadenopati) olarak tabir edilen lenf bezi büyümeleri olabilir. Özellikle çene altı (submandibular), kulak önü ve arkası (pre-post auricular) lenf bezlerinde başta olmak üzere lenf bezi büyümeleri ve buna sekonder ağrılar gelişebilir. Ayrıca enfeksiyon durumu miyalji (kas ağrıları) nedeni olabilir. Şiddetli vakalarda bahsettiğiniz durum ortaya çıkabilir ve antibiotik tedavisini düzenli devam etmeniz durumunda bunlar zamanla gerileyecektir. Ateşin 38 derece altına olması normaldir. Ateş düşürücü ve ağrı kesicilerden istifade edebilirsiniz.
Merhabalar doktor bey temmuz ayında hayatımda ilk defa kriptik tonsilit oldum temmuzdan bu yana bu 8 . Falan penisilin artık fayda bile etmiyor 30 yaşındayım her ay oluyorum bıktım artık yaşam kalitem çok düştü
Hastanede yattım iki gün kristalize penisilin uygulandı yine oldum aksef Müsküler yaptırdım geçti tekrar oldum bıktım enjeksiyondan psikolojim bozuldu artık ne yapmalıyım doktorum
Ameliyat önermiyor yetişkinlerde kanama riski olduğu için iyice korktum bence başka ne yapılabilir lütfen bilgi
Verirseniz çok Mutlu olacağım.
Bu şekilde sık hastalanmanızın nedeni immun sistem kaynaklı olabileceği gibi, yaşam koşulları ve bulunduğunuz ortamlarla da ilişkili olabilir. Yoğun şekilde birçok insan profiliyle birebir yakından iletişim kurmak, hastane veya toplu yaşam alanlarında sık bulunmak; özellikle okul veya yurt gibi toplu yaşam alanlarında bulunmak ve insanlarda ortak bardak kullanımı gibi nedenler re-enfeksiyon riskini artıran durumlardır. Böyle ortamlarda iseniz maske takmak, sık el yıkamak ve insanlarla ortak mutfak malzemesi (çatal, bardak vs) kullanmamak enfeksiyon riskini bir nebze azaltacaktır. Çocuklar sık hastalandığı için çocukların bulunduğu ortamlar (öğretmenler vs) de bu konuda risk altındadır. Diğer taraftan stresli iş veya yaşam koşulları da immun sistemi olumsuz etkiler. C vitamini içerikli meyveler (portakal, kivi) immun sistemi güçlendirmekte, antioksidan etki göstermekte ve re-enfeksiyon ihtimalini azaltmaktadır. Güne yarım veya 1 bardak taze sıkılmış portakal suyunu içerek başlayıp etkisini kendiniz tecrübe edebilirsiniz.
Şunu da belirtmek gerekir ki bazen antibiyotik kullanmak tonsillit vakası için çözüm olmayabilir. Yukarıdaki makalede ve yorumlarda da belirttiğimiz üzere tonsillit vakalarının %80-90 lık kısmı viral enfeksiyon kaynaklıdır. Viral enfeksiyonlara antibiyotiklerin hiçbir etkisi olmayacaktır. Bu konuyla ilgili gereksiz antibiyotik kullanımını önlemek için bakanlık birçok hastaneye “Streptekok antijen testi” uygulaması başlattı. Test %97 güvenilirlikle çalışmakta ve 5 dakikada sonuçlanmaktadır.
Dr. F. İkiz
merhaba çok kotü bogazım ağrıyo doktor raporda akut tonsilit yazdı ve gargara ve 3 tane daha ilaç verdi gargara günde 2 defa diyo ama 4 kere kullansam sıkındı olurmu
Hayır sıkıntı olmaz. Sadece gebelik veya emzirme gibi özel durumlarda dikkatli olunmalıdır.
Merhabalar. Benim son bir senedir yaklaşık her 25-30 günden tekrar eden boğaz ağrısı var. Yani bademcikler şişiyor ama rahat nefes alabiliyorum. Bademciklerimin üstünde ise beyaz noktalar ve çizgiler. 39,5 kadar çıkan ateş (genellikle akşama doğru veya akşam). Halsizlik oluyor ve hiç bir şey yiyemiyorum. Bu hastalık başlayınca hapşırmalarım tamamen kesiliyor. Amoksiklav fln içince ancak geçiyor. Ben bunun sürekli tekrar edip durmasından baya sıkıldım. Ne yapmamı tavsiye edersiniz ve bu nasıl bir hastalıktır? Teşekkür ederim
Makalede detaylı olarak nasıl bir hastalık olduğu anlatılmıştır. Ayrıca diğer kullancıların soru-cevaplarını incelerseniz cevaplarımızda yapmanız ve dikkat edeceğiniz hususlarla ilgili çok detaylı bilgilere yer vermiş bulunuyoruz. Diğer taraftan çok sık oluyorsa ve rahatsızlık veriyorsa tonsillektomi (bademciklerin alınması) düşünülebilir. KBB uzmanında görüş alabilirsiniz. Geçmiş olsun.
Merhabalar hocam 26 yasindayim bir aksam soguk su içtim ertesi gün boğazımda ağrı başladi devaminda yüksek ateş halsizlik boğaz agrıss sikayetiyle doktora basvurdum tonsilit teşhisi koydu serum verdi ve ilac yazdi. 2 gün sonra yine gittim ayni sikayetler bu sefer ek olarak her iki gözde kızarıklık ve kanlanma oluştu
7 tane igne yazdi suan kullaniyorum fakat igneden sonra biraz atisim düşüyor fakat aksam yine ayniyim bide gozlerimdeki kızarıklık kanlanma geçici midir neden oluşmustur cevap verirseniz sevinirim tesekkurler….
Tonsillitte yüksek ateş, halsizlik, boğaz ağrısı olur. Tonsillite bağlı olarak klinik durum aldığınız ilaçlarla rahatlar, fakat tümüyle ortadan kalkması zaman alır. Diğer taraftan iki gözde birden kızarıklık olması durumu enfeksiyoz olabilir; o yüzden göz damlaları tedaviye eklenebilir. Tedavi sonrası tonsillite bağlı tablo ve bahsettiğiniz göz kızarıklığı geçicidir, düzgün bir tedaviden sonra rahatlama hissedersiniz. Daha detaylı muyane ve değerlendirme için polikliniğe uğrayarak doktorunuza muayene olabilir, görüşlerini alabilirsiniz. Geçmiş olsun.
lutfen bana yardım edın ne su nede yemek yıyebılıyorum su ıcsem bıle dılımın altında kı sıslık yanıyo acıyo daha da sısıyo ustelık cene altı ve bogaz yanımda baya sıslık var doktor gırttım kımı tukuruk bezın tıkandı kımı franjıt kımı akut tonsillit dedı 3 gundur ıgne vuruluyorum her yerım delım desık yardım edın lutfen
Tedavinin etkinliğini göstermesi 3. günden itibarendir. Zaten muayene olmuşsunuz ve tedavi alıyorsunuz. Doktorunuzun önerisine uyunuz. Geçmiş olsun.
Merhabalar. İyi bayramlar…
32 yaşındayım. 7 gün önce boğaz ağrısı ve bitkinlik eklem yerleri ağrısı şikayeti ile sağlık ocağına başvurdum. Günde 1000×2 antibiyotik sprey ve ağrı kesici ateş düşürücü yazdı. Kullandığım sürece kabuslar gördüm 10 dk bir uyandım. Bu arada gözlerimin içinde hafif kızarık ve şişlik oluştu. 2 gün sonunda aşırı mide bulantısı ile uyandım. kusup boğazı tahriş etmemek için acile koştum. Acile gittiğimde bulantım kesilmişti. Dr yine 1 gr bi antibiyotik ve ağrı kesiciyi enjeksiyon yaptı. O gün başka bir şey almadım. Gece iyi uyudum. Ertesi gün kbb ye gittim. Tonsillit olduğunu beze olduğunu söyledi. Suda çözünerek içilen bir antibiyotik ağrı kesici ve başka bir sprey yazdı. O gece yine 5dk bir uyandım ani mide bulantıları ile. İlaçlar iğneler hiç fayda etmedi. Boğazım hala acıyordu. Sabah dahiliyeye gittim bu kez. Kan idrar boğaz kültürü yapıldı. Sedim 17 crp 0.72 çıktı. Antibiyotik ağrıkesici mide koruyucu serum yapıldı. Dr antibiyotik fayda etmiyor başka ilaçlar verelim dedi. Alerji ilacı verdi. B12 190 çıktı. Vitamin verdi. Kültür sonucu üreme olmadı. Şikayetlerim hala düzelmemişti. Bunun üzerine viral olduğunu. Sadece dinlenmemi ve bol sıvı almamı söyledi.
Böyle mi yapmalıyım? Peki bu kandaki crp ve sedim nasıl gececek kendi kendine? Ateş hiç olmadı. Şikayetlerim hala geçmedi. İlk günler eklemlerim aşırı ağrıyordu o kesildi sadece. Bitkinliğim ve bademcik şişlişi ağrı devam ediyor. Ne tavsiye edersiniz? Bu sorun neden kaynaklıdır? Çok stresli bir donem gecirdim 2 hafta önce ondan olur mu? Hayatımda boyle yatmamıştım. Ateşli boğaz iltihaplarında bile.. Bu hastalıktan nasıl kurtulabilirim? Antibiyotik aldığım sürece çok kötü hissettim hiç uyuyamadım. Viral olduğu için böyle kötü yapmış olabilir mi? Göz içindeki kırmızılık, kabuslar ilaç yan etkisi midir? Antibiyotik kullanamamamın üzrine gitmeli miyim? Daha önce çok kullandım ama böyle olmamıştım. Bir de b12 190 çok mu düşük?
Teşekkürler….
Cevabı zaten KBB uzmanı söylemiş; hastalığınız viraldir ve sadece dinlenmek gerekir, ek bir şeye gerek yok. Sedim ve CRP değeriniz panik yapacak düzeyde değil. B21 seviyesi ise alt sınırın altında, B12 takviyesi almanız yeterlidir. Geçmiş olsun.
Doktor bey merhaba bende iki senedir tonsilitten çekiyorum her ay tekrarliyo bazen spreyle falan geciyo bazende penisilin oluyorum surekli tekrarlamasinin sebebi ne olabilir bende karin ağrısıda yapiyo tesekkurler ????
Yukarıda benzer sorular sorulmuştur; ayriyeten inceleyiniz. Özetleyecek olacak olursa insanlarla yakın temas veya iletişim kurmak, hijyen eksikliği, toplu ortamlarda veya yurtlarda kalmak, ortak araç gereç veya mutfak malzemesi kullanmak başta olmak üzere bağışıklık sisteminin zayıf olması ve bünyesel nedenler enfeksiyonların zıt tekrar etmesine neden olur. Konu yukarıdaki soru-cevaplarda detaylı anlatılmıştır. Geçmiş olsun.
Dr. Fatih İkiz.
Merabalar 3 yaşında bi kızım var üç defa boğaz enfeksiyonu oldu ve ateşli havale geçirdi hep boğazları enfeksiyon olunca oluyo eeg de çektirdim temiz çıktı doktor 5yaşına kadar olabiloyo sonra geçiyo dedi ne yapmalıyım nereye gitmeliyim çaresizim
Bu yaşlarda çocuklarda sık enfeksiyon durumları görülebiliyor. Eğer hastalık periyodları çok sık oluyorsa o zaman çocuk immunoloji bölümüne randevu alıp bağışıklık açısından çocuğunuzun değerlendirilmesini isteyebilirsiniz. Geçmiş olsun.
Oğlum kış mevsimi geldiğinde çok sık tonsilit oluyor. Genellikle antibiyotik tedavisi gerektiriyor antibiyotik bitikten 1 hafta 10 gün sonra tekrar oluyor. İki yıldır bu durum böyle. KBB uzmanı geniz eti olduğunu da söylüyor. Şu anda 6 yaşında bu hastalık yüzünden sürekli iştahsız gelişimi de zayıf. Geniz eti ameliyatı bu durumu geçirir mi neler önerirsiniz. Bazı doktorlar ameliyat olmalı bazısı gerek yok diyor.
Geniz eti çocuklarda bu tarz rahatsızlıklara neden olabiliyor. Ameliyat olup olmayacağı KBB uzmanlarınca karar verilecektir. Geçmiş olsun.
Merhaba Doktor bey,Akut tonsilitte hangi kan değerlerine bakılması gerekiyor yükseklikleri ne anlama gelir?benim TBİL:1,76,DBİL 0,31,1 bil1,45 CRP 14,3 yardımcı olur musunuz.
Akut tonsillit için rutinde kan değeri bakılması gerekmez, enfeksiyon direkt fizik muayene ile görülenilir. Lakin kan bakılacaksa da enfeksiyon açısından CRP ve Prokalsitonin bakılabilir. Geçmiş olsun.
Iyi akşamlar. Oğlum 15 günü geçik bir zamandır hasta geniz akıntısı olduğu ve bu yüzden öksürdüğü söylendi. Bugün yine dr gittik akut tonsillit dendi. Çocuk öksürmekten maf oldu. Hiçbirşey kesmiyor öksürüğü değişik bir öksürük. Ne yapcam bilmiyorum kuru bir öksürük bilgi verirseniz çok sevinirim. Teşekkürler
Sinüzit ve geniz akıntısı durumu, kronik öksürüğe neden olabilir. Diğer taraftan tonsillit, pnömoni (balgamlı, sekresyonu öksürük), atipik pnömoni (kuru öksürük), soğuk algınlığı ve grip gibi viral enfeksiyonlar da bahsettiğiniz durumu yapabilir. Bu saydıklarımızın bazılarına ateş de eşlik eder. Bu bağlamda çocuğunuzun fizik muayenesinin detaylı yapılması, kan ve akciğer (PAAG) tetkilerinin görülmesi ve ayırıcı tanının detaylı yapılması gerekir. Geçmiş olsun.
Dr. F. İkiz
Merhaba hocam,
Boğaz – kulak ağrısı ve 38.8 civarında seyreden ateş şikayetiyle kbb uzmanına gittim; akut tonsillit teşhisi kondu. Ve günde 2×1000 mg augmentin verdi. Bugüne kadar 650 mg’dan fazla antibiyotik kullanmadım. Doz çok yüksek geldi. Günde 1×1000 kullansam fayda etmez mi.. yan etkilerinden korkuyorum.. (yutkunamayacak durumda değilim..)
Cevabınız için teşekkürler
1×1000 mg (günde 1) kullanılmaz, 2 kullanılır. Eksik kullanırsanız antibiyotik direnci geliştirirsiniz ve tedavide eksik olur. Bu ilaçlar BID form olup gunde 2 kere o dozdan kullanılır. Bütün antibiyotik etken maddeleri aynı değildir, bazı antibiyotik çeşitleri içinde ideal doz 375, 500 mg olabilirken bazıları için 1000 mg, hatta daha da fazla olabilir. Yüksek veya düşük doz diyebilmek için sadece mg üzerinden yorum yapılamaz. Doktorunuzun tedavisi ideal bir tedavidir, önerilerine uyunuz. Geçmiş olsun.
Dr. F. İkiz
Merhabalar oğlum 6 yaşında bu sene okula başladık neredeyse her ay tonsilit farenjit tabi sıklıkla tonsilit oluyoruz 38 39 derece atesleniyor antibiyotik kullanıyoruz 20 gün geciyor yine aynı ateş ve tekrar aynı hastalıktan mustarib oluyor ne yapmalıyız
Diğer soru-cevapları (yorumları) inceleyebilirsiniz. Benzer sorular defalarca kez sorulmuş, cevapları ise detaylı anlatılmıştır. Geçmiş olsun.
Bi sağ tarafım şişiyor antibiyotik kullanıyorum bir hafta soruna diğer taraf bazen iki taraf birden yutkunamıyorım ateşim oluyor crp23çıktı ensen,antibiyotik kullanmadan da geçmiyor ama ayda en az 3paket kullanmak zorunda kalıyorum bazen 3senedir böyle olunca durum şuan diş köklerimde erime var dişimi kaybediyorum,saçlarım çok fazla dökülüyor,ne yapacağımı şaşırdım dr gidiyorum yapacak birşey Yok antibiyotık kullan hijyene dikkat et diyor günde 4-5kez Gargara 2kere tuzlu su ile çalkalama yapıyorum beslenmeme dikkat ediyorum daha ne yapacağım şaşırdım ben bu durumdan psikolojik hasta olacağım yardımcı olursanız sevinirim.
Konuyla ilgili diğer tüm yorumları okursanız tonsillit ve antibiyotik konusunda size yardımcı olacaktır. Saç dökülmeleri beslenme zayıflığı, vitamin eksiklikleri, hormonal bozukluklar veya diğer enfeksiyöz nedenler kaynaklı olabileceği için ilk etapta Dermatoloji uzmanının görüşlerini almanızda fayda var. CRP enfeksiyonla alakalı olabileceği gibi non-enfeksiyöz durumlarda da yukselebilir, tek başına anlamlı değildir. Tonsillit durumlarında da yukselebilir. Zaten tonsillit tanısı da lab. ile değil daha çok klinik muayene ile konur. Geçmiş olsun.
Hocam bademcik iltihaplanmasında mutlaka antibiyotik kullanmak gerekiyormu. Çocuğum 5 yaşında, dün boğazda şişlik ve ağrı oldu. İlaçsız takip mümkun mü, bademcik iltihabına ne iyi gelir bilgi verebilirseniz sevinirim.
Merhabalar,
Halk arasında bademcik iltihabı olarak bilinen akut tonsillit ve/veya nazofarenjit durumları mutlak ilaç kullanımı gerektirmez. Nihayetinde, yazımızda da anlaşılacağı üzere vakaların büyük bir kısmı viral kaynaklıdır ve antibiyotik gerekmez. Bazen mekanik durumlarda da (aşırı sıcak veya soğuk tüketme, yüksek sesle konuşma veya bağırma vs.) nazofarenjit olabilmektedir. Bademcik iltihaplanmasında yapılması gereken ilk etapta önerilen semptomatik tedavidir. Yani ateş, halsizlik vb. semptomları geriletmeye yönelik tedavi ve izlemdir. Tuzlu su ile gargara ve bol su tüketmek fayda sağlar. Şikayetler 1 hf içerisinde gerilemedi ise ve/veya ek hastalarıklarınız varsa (kalp-damar hastalıkları vs.) muhakkak doktor kontrolünde olmalısınız. Geçmiş olsun.
Hocam bendede aynı basladı fakat bss gun oncesıne kadar gozlerm aktı kanlndı şişti ve sonra damla verdıler o gecti. Uc gun once hastaneye gttım. Ve iecilline. İğne verdi doktar on tane. Dört işnem kaldı süresi ne kadardır hocam iyilşmesi Ateşim hla devam ediyor titreme geliyor bogazım suan sankı yolu kptmıs bademcık orda tıkalı kalmış gibi yardm edermısınız hocam