Nisan, 2025

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaÇocuk Hastalıkları (Pediatri)3-5 Yaş3-5 Yaşındaki Çocukların Gelişimi

3-5 Yaşındaki Çocukların Gelişimi

3 – 5 YAŞ ARASI ÇOCUKLAR

3-5 Yaş Çocuk Gelişimi
3-5 Yaş Çocuk Gelişimi

Bu dönemdeki bir çocuk çok araştırma yapar ve herşeyi keşfetmeye çalışmaktadır. Hangi nesnelerin kırılabildiğini öğrenmeye ve kalemle her tarafı çizmeye ihtiyaç duyar. Bu durum için ev içerisinde çocuğa ayrı bir oda veya ona ait bir alan oluşturulmalıdır. Çocuk bu ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken baskı uygulanmamalı fakat sürekli kontrol halinde tutulmalıdır.

Bunun dışında yardım almayı reddeden bir tavır sergilerler. Çünkü ilerde anne baba yardımı olmaksızın yaşayacaklarının farkındadırlar ve buna uyum sağlayabilmek için her türlü yardımı reddedebilirler.

Çocukların 3 – 5 yaş aralığı dönemi ilk bunalım dönemleri olarak da isimlendirilebilir. Bu dönemde çocuğa yapılacak her türlü yardımı reddedebilirler ve güçlerini kendisine ve size ispatlamaya çalışırlar. Böylece size kendini kabul ettirebileceklerini düşünürler. Bu ilk bunalım döneminde gösterdikleri güçlü duruş daha sonraki bunalım evrelerinde çocukların sıkı durabilmelerine yardımcı olacaktır.

Anne ve babadan edinilen bilgilerin aynı doğrultuda olması bu dönemdeki bir çocuk için epey bir önem taşımaktadır. Bir konu hakkında anne ve baba çocuğa farklı bilgiler öğretiyorsa çocuğun yıpranmasına neden olacaktır. Çocuğun psikolojik özellikleri ve uyum sağlama süreci anne ve babanın aynı doğrultuda fikirlere sahip olmasıyla doğru orantılıdır ve çocukla ailenin arasındaki aşılması gereken ilk aşama budur.

Bu dönemde çocuk gelişim gösterirken gürültü çıkarması kadar normal bir durum yoktur. Çocuğun fazla sessiz ve sakin tavırlarının olması çok hareketli olmasından daha endişe verici bir durumdur. Çocuğun gereksinim duyduğu duygusal boşlukları anne baba tarafından kapatılması, bu dönemde ve ileride ondan bazı şeyleri yapmasını istemeyi kolaylaştırır. Anne ve baba tarafından gerçekten sevgi verilmiş bir çocuk ve bu sevginin yanında bazı durumlarda tolerans görmüş çocuk üzerinde anne ve baba kolaylıkla otorite kurabilmektedir. Çocuk her ağladığında, üzüldüğünde istediği yapılıyorsa bu onda bir alışkanlık oluşturacaktır. Toleransında fazlasını göstermemek gerekmektedir.

Bu dönemdeki çocuktan birşeyler istemeden önce, istenilecek şeyin ne kadar mantıklı olduğuna iyice bir karar vermek gerekmektedir. Mantıklı bir şekilde verilen kararla istenilen şeyleri ona uygulatmamızda gösterdiğimiz kararlılık çocuk üzerinde bir etki bırakacaktır. Örnek olarak bunalım dönemi içindeki bir çocuğun televizyon izleme saatleri değiştirilmeli yada televizyon seyretmesi yasaklanırsa ve bu karar tolerans gösterilmeksizin uygulanmaya devam edilmelidir. Anne ve babanın çocuk karşısında etkili olabilmeleri aldıkları bu tip kararlara da bağlıdır ve alınan kararlarda çelişkiye düşülmemelidir.

Çocuğun itaat edebilmesi adına ne kadar çok kişi çocuğa baskı uygulamaya çalışırsa, çocukta o kadar çok tepki gösterecektir ve tepkilerinin şiddetini artıracaktır. Bu bakımdan çocuğa sadece anne baba tarafından gerekli baskı uygulanmalıdır. Çocuğun diğer yakınları anne babanın otoritesini sarsabilecek tavırlar sergilememelidir. Çocuk tarafından görülen kaprislere karşı gösterilebilecek en iyi tepki, kaprislerini görmemezlikten gelmektir. İşlediği suçlar ve yapmadığı şeyler karşısında çocuğu sakin bir şekilde onun eğitilmesi gerekmektedir.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İleri Yaşlarda Ortaya Çıkan Göz Hastalıkları ve Tedavileri

Yaşlandıkça bedenlerimiz sayısız değişikliğe uğrar. Bu süreçte görme sorunları, günlük yaşamı etkileyecek kadar önemli hale gelene kadar sıklıkla fark edilmeden yavaş yavaş ortaya çıkabilir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...