Nisan, 2025

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaÇocuk Hastalıkları (Pediatri)0-12 Ay0-12 Ay Bebek Gelişimi ve Beslenme

0-12 Ay Bebek Gelişimi ve Beslenme

0 – 12 AY BEBEKLER

0-12 Aylık Bebek Gelişimi ve Beslenmesi
0-12 Aylık Bebek Gelişimi ve Beslenmesi

Bilinen verilere göre çocukların beyin gelişimi, anne karnında ve doğduktan sonraki ilk 1 yılında diğer zamanlara göre daha hızlı olduğunu göstermektedir. Doğumdan sonra ilk 1 yıl içerisinde bebeğin büyüdüğü ortam, anne ve baba başta olmak üzere çevresiyle kurduğu etkileşimin nasıl olduğu, etkisinde kaldığı uyaranların bebeğe uygunluğu ve çeşitliliği, bebeğin sosyal, fiziksel, bilişsel ve duygusal gelişimine oldukça büyük etkilere sahiptir.

Bebeğin ilk 1 yılında beyin hücreleri çok çabuk gelişim göstermektedir ve sürekli gelişen beyin hücreleri birbirleri arasında bir etkileşim göstererek biraraya gelirler ve aralarında bağlantı oluşmaktadır. Aralarında bağlantı oluşan beyin hücreleri, beynin bilgi depolamaya başlamasına sebep olmaktadır. Bu dönemde edinilen kaliteli deneyimler, bebeğin beyninde daha üst düzey ve sarmal bağlantıların oluşmasına yardımcı olur.

Peki anne ve babalar bebeklerinin gelişimi için neler yapabilirler?

Bebeğin gelişiminin yaşına uygunluğu kontrol edilmeli ve sürekli takip halinde bulunulmalıdır. Bu aylarda bebeğin yaşadığı ortam, gereken gelişim şartlarına göre oluşturulmalıdır. Bunun için bebeğinizle birlikte bol bol vakit geçirmelisiniz, alınan oyuncakların yaşına olan uygunluğunu kontrol etmelisiniz ve gelişimi için uygun olan oyunlara yönelmelisiniz.

Bebeklerin gelişim hızları, birbirlerine göre farklılık göstermektedir. Ayrıca bir bebekte her ay aynı gelişimi göstermemektedir. Büyüme sürecinde hızı aydan aya değişebilen bir gelişim sergilemektedirler. Bu süreçte bebeğinizle aranızdaki ilişki ne kadar sağlıklı bir gelişim göstereceğinin işaretçisidir ve bebeğin gelişiminin temelidir.

Genetik özelliklerinin yanı sıra bulunduğu ortam koşulları da bebeklerin gelişimlerini etkiler. Bebeğinizin her alanda gösterdiği gelişim bir diğerini etkiler. Bunlar dil gelişimi, sosyal gelişimleri gibi gösterilen gelişimlerdir. Bebeğinizin gelişimi için uygun olan her ortamı hazırladığınızı ve elinizden geleni yapmanıza rağmen akranlarına göre yavaş geliştiğini farkediyorsanız mutlak suretle bir doktora başvurmanız bebeğiniz açısından önemli olacaktır.

Beslenme Koşulları

Bebeklerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve neredeyse eksiksiz bir besin içeriği sağlayabilmek adına bu dönemde bebeklere anne sütünün yeterli miktarda verilmesi gerekmektedir. Anne sütü bebeğinizin sağlıklı bir bünyeye sahip olmasına yardımcı olur ve çeşitli mamalara göre çok daha kaliteli bir besindir. Bebek emzirme sürecinde anne ile bebek arasındaki duygusal bağlar güçlenir ve anne emzirme sürecinde kendi sağlığını da korumuş olmaktadır.

Yapılan araştırmalar sonucu yaşamın başladığı ilk 4 ayda sadece anne sütüyle beslenen bebeklerin çeşitli hastalıklara yakalanma risklerinin azaldığı görülmüştür. Bu sebeple uzmanlar bebeklerin ilk 4 ve 6 aylık süreçte besin olarak sadece anne sütü almaları gerektiğini önermektedir. Anne sütünün yanında bebeklerin gelişimine yardımcı olduğu düşünülüpte bebeklere verilen besinler, bebeğin anne sütünden tam anlamıyla faydalanmasını engeller.

Fakat annenin sütü bebek için yetersiz kalıyorsa bebeğin beslenmesi bu 4 aylık süreçte mamalarla desteklenmelidir. Böyle durumlarda bebeğin beslenme sırasında ise öncelik anne sütünde olmalı ve bebeğe daha sonra mama verilmelidir. Fakat annenin sütü hiç gelmiyorsa bebek sadece mamayla beslenmeli ve zorunlu olmayan durumlarda çeşitli hayvanlardan elde edilen süt ürünleri kullanılmamalıdır.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İleri Yaşlarda Ortaya Çıkan Göz Hastalıkları ve Tedavileri

Yaşlandıkça bedenlerimiz sayısız değişikliğe uğrar. Bu süreçte görme sorunları, günlük yaşamı etkileyecek kadar önemli hale gelene kadar sıklıkla fark edilmeden yavaş yavaş ortaya çıkabilir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...